Psi zavohajo okužbo s SARS-CoV-2 s 96 % natančnostjo

Nič ne kaže, da bo koronavirus, ki povzroča covid-19, izginil. Naučiti se bo treba živeti z njim, in kaže, da smo pri tem dobili odličnega pomočnika. Znan je kot človekov najboljši prijatelj in seveda, gre za psa.

Izkazalo se je, da so psi pri odkrivanju kovidnih okužb vsaj tako uspešni kot testi, ki jih trenutno uporabljamo. Fotp: University of Pennsylvania – PennVet

Psi so pomembni na različnih področjih življenja: pomagajo invalidom, iščejo pogrešanje, odkrivajo raka in pomagajo zdraviti duševne ter nevrološke motnje (avtizem…). Zdaj bodo, kot kaže, na seznam svojih nalog dodali še eno: prepoznavanje ljudi, okuženih s koronavirusom SARS-CoV-2.

Psi namesto antigenskih testov

Izkazalo se je, da so psi pri odkrivanju kovidnih okužb vsaj tako uspešni kot testi, ki jih trenutno uporabljamo. Okužbo s SARS-CoV-2 zavohajo s 96 odstotno natančnostjo, poleg tega pa so še »uporabniku prijazni« in bistveno cenejši kot zdajšnje metode. Uporabljati jih je mogoče v vseh pogojih in najrazličnejših okoljih. Bodo torej psi postali glavno orodje za testiranje na okužbo z virusom SARS-CoV-2 in pomagali, da se življenje vrne v popolnoma normalne tirnice?

Uporabili vzorce sline in urina

Raziskovalci Univerze Pensilvanije so v sodelovanju z Working Dog Centrom na Univerzi Pensilvanija (kjer šolajo medicinske pse, med drugim za prepoznavanje raka jajčnikov) izvedli študijo, ali bi bilo pse mogoče uporabiti za prepoznavanje okužbe s SARS-CoV-2. Uporabili so vzorce sline in urina tako kovid pozitivnih in kovid negativnih oseb kot tudi cepljenih – tako odraslih kot otrok. Priskrbeli so jih na Medicinski fakulteti Perelman in Otroški bolnišnici Philadelphia. Kovid negativno skupino so uporabili kot kontrolno skupino – za eksperimentalni nadzor. Ugotovitve so 15. aprila 2021 objavili v PLOS One.

Devet od prej nešolanih psov usposobili v treh tednih

V študiji je bilo uporabljenih osem labradorcev in en belgijski ovčar, ki predhodno niso bili šolani za medicinsko odkrivanje. Najprej so jih usposobili za prepoznavanje tako imenovanega značilnega vonja – sintetične snovi, znane kot univerzalna zaznavna spojina (UDC). Ko so se psi dosledno odzivali na vonj UDC, jih je ekipa začela trenirati, da se odzovejo na vzorce pri pozitivnih na SARS-CoV-2 in pozitivne ločijo od negativnih vzorcev. Po treh tednih treninga je vseh devet psov zlahka prepoznalo pozitivne vzorce SARS-CoV-2, njihova natančnost pa je bila kar 96 odstotna. Zgodilo pa se je še nekaj nenavadnega: psi so prepoznavali tudi tiste, ki so imeli negativen test, vendar so pred kratkim preboleli covid-19. Zdaj z raziskavo nadaljujejo, v njej pa bodo uporabili, kot so povedali, »na stotine posameznih vonjev«, s čimer bodo pse v celoti pripravili na okoliščine, ki jih bodo čakale pri pravem »kovidnem« delu – na terenu.

Ideja o psih na letališčih odpadla, izgovor jalov

Tokratni poskus sicer ni bil čisto prvi, v katerem so pse uporabili za prepoznavanje okužbe s SARS-CoV-2. Pred približno enim letom je bil zelo »vroč« predlog, da bi jih v ta namen uporabljali na letališčih. Predlog je izzval oster protest nekaterih, med katerimi so bili posebej glasni organizatorji in ponudniki antigenskih testov. Sklicevali so se na kršenje človekovih pravic. Namreč: ker bi psi javno pokazali na okuženega, naj bi s tem kratili njegovo pravico do tega, da nepooblaščene osebe (na primer drugi potniki ali vodnik psa) ne izvedo za občutljive osebne medicinske podatke.

Izvirno objavo celotne raziskave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj