Moderna tik pred lansiranjem cepiva zoper covid-19

Farmacevtska družba Moderna je napovedala, da se pripravlja na lansiranje cepiva zoper covid-19. V "prednaročilu" so zbrali 1,1 milijarde ameriških dolarjev (946 milijonov evrov).

Predstavniki Moderne so povedali, da želijo doseči več kot 74 odstotno učinkovitost cepiva mRNA-1273 pri prvi vmesni analizi in več kot 57 odstotno pri drugi. Foto: Bigstock

Generalni direktor Moderne Stéphane Bancel je ob četrtletni predstavitvi rezultatov družbe včeraj (29. oktobra 2020) izjavil, da se družba “aktivno pripravlja” na lansiranje cepiva mRNA-1273 zoper covid-19. “Z vladami po vsem svetu smo podpisali številne dobavne sporazume v višini 1,1 milijarde ameriških dolarjev,” je dejal Bancel.

Moderna predvideva, da bo do konca leta 2020 proizvedla približno 20 milijonov odmerkov cepiva mRNA-1273. Cepivo zahteva shranjevanje pri -20 stopinjah Celzija in je uporabno 6 mesecev.

Dovoljenje za uporabo cepiva “v sili”

Že v začetku tega meseca je družba sporočila, da je bila študija faze III COVE za testiranje cepiva uspešna in da bo verjetno zaprosila za dovoljenje za uporabo v nujnih primerih. ZDA bi tako lahko že decembra letos dovolile uporabo cepiva mRNA-1273 “v sili”.

Trenutno poteka zadnja faza kliničnega preizkušanja cepiva na ljudeh, pri katerih je, kot so zapisali ” znatno tveganje za okužbo s COVID-19 in / ali okužbo s SARS-CoV-2″. Prejeli bodo dva odmerka cepiva v razmaku 28 dni. Rezultati prve vmesne analize, v kateri bodo ponovno ocenili učinkovitost in varnost cepiva, bodo znani novembra. Izvedli jo bodo na 53 primerih covid-19. Drugo vmesno analizo bodo sprožili pri 151 primerih. Za uradno analizo učinkovitosti testiranja bodo zaprosili pri 151 primerih.

Cilj – več kot 57 odstotna učinkovitost

Predstavniki Moderne so povedali, da želijo doseči več kot 74 odstotno učinkovitost cepiva mRNA-1273 pri prvi vmesni analizi in več kot 57 odstotno pri drugi. Šele potem se bodo odločili, ali bodo nadaljevali z regulativnimi predlogi – čeprav so pogodbe s številnimi državami že podpisali. Izjavili so tudi, da se “zavzemajo za popolno preglednost in da bodo javno objavili rezultate vsake vmesne analize.”

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj