Covid-19: imunost po »naravni« okužbi najmočnejša in traja najdlje

Kaže, da imajo ljudje, ki so preboleli covid-19 in niso bili cepljeni, boljšo imunsko zaščito kot tisti, ki so bili dvakrat cepljeni, a nikoli okuženi.

Dve novi izraelski študiji potrjujeta, da je naravna imunost pri covidu-19 učinkovitejša od tiste, ki jo ustvarimo s cepljenjem. Foto: Bigstock

V času pandemije covida-19 je potekala intenzivna strokovna debata o tem, ali je boljša naravna zaščita (po okužbi) ali zaščita, ki jo daje cepivo. Olje na vroči akademski ogenj so prilile študije, ki so dale mešane rezultate. Najnovejše ugotovitve pa kažejo, da se tehtnica nagiba v prid naravne imunosti. 

Dve novi izraelski študiji potrjujeta, da je naravna imunost pri covidu-19 učinkovitejša od tiste, ki jo ustvarimo s cepljenjem. Ugotovitve bodo predstavljene na Evropskem kongresu klinične mikrobiologije in infekcijskih bolezni, ki bo aprila 2022 v Lizboni.

Protitelesa del kompleksnega imunskega odziva

V prvo študijo so vključili več kot 500 ljudi, ki so se okužili s SARS-CoV-2 ali so bili dvakrat cepljeni proti covidu-19. Spremljali so jih eno leto (od 2020 do 2021), v tem času pa s krvnimi preiskavami merili raven in jakost protiteles, ki so jih razvili bodisi po okužbi bodisi po cepljenju. Cepljeni so imeli na začetku višjo raven protiteles, vendar je zaščita s časom upadala bistveno bolj kot pri tistih, ki so se okužili po naravni poti. Po šestih mesecih po okužbi so imeli tudi »močnejša« protitelesa – kar so merili s tem, kako dobro se vežejo na virusov koničasti protein.

Omejitev študije je bila, da so v njej proučevali zgolj protitelesa – ki so le del kompleksnega imunskega odziva pri covidu-19. V njem sodelujejo tudi T-celice in druge bele krvne celice, ki jih je težje izmeriti, vendar lahko zagotovijo dolgotrajnejšo zaščito, še posebej pred hudim potekom bolezni. Raziskava je bila izvedena v času, ko sta v Izraelu prevladovala prvotna seva wuhan in alfa, zato ugotovitve morda ne odražajo odpornosti proti kasnejšim različicami, kot je omikron, so izpostavili raziskovalci.

Naravna imunost do 15-krat boljša

Drugo študijo so skupaj izvedli Maccabi Healthcare in univerza v Tel Avivu. Pokazala je, da je naravna imunost do 13-krat boljša pri preprečevanju ponovne okužbe s koronavirusno različico delta. Vanjo so zajeli 130 ljudi, ki so se po naravni poti okužili med marcem in novembrom 2020 in do aprila 2021 niso prejeli nobenega odmerka cepiva, ter 420 oseb, ki so bili cepljeni in se kasneje niso okužili. Izmerili so ravni protiteles takoj po okužbi oziroma cepljenju ter ponovno po šestih mesecih. Tudi v tej študiji so merili učinkovitost protiteles – kako dobro se vežejo na virus in ga blokirajo.

Ugotovili so, da so bile ravni protiteles v cepljeni skupini višje kot v skupini, ki je bila okužena, a ne cepljena. Vendar se je situacija kmalu obrnila. Po šestih mesecih je pri cepljenih število protiteles drastično upadlo, enako tudi njihova učinkovitost. V necepljeni skupini je raven protiteles upadala zelo počasi in postopoma. Raziskovalci pa so opazili še nekaj. V necepljeni skupini se je učinkovitost protiteles zoper SARS-CoV-2 po šestih mesecih od okužbe povečala, medtem ko pri cepljenih do tega ni prišlo.

Raziskavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj