Zakaj “smrdimo” pod pazduho

Telesni vonj nekaterih je ob enaki srbi za higieno bolj izrazit in pogosto bolj neprijeten od telesnega vonja drugih.

Podpazduha gosti raznoliko skupnost različnih bakterij, ki so del naravne mikrobiote kože. Večina jih pri nastanku ostrega vonja ne sodeluje, vse pa se spremeni, ko se na kožo naseli bakterija Staphylococcus hominis. Foto: Bigstock

Telesni vonj je v zadnjih desetletjih predmet številnih študij in razlog za razmah industrije, ki ponuja zaviralce potenja in neprijetnega vonja vseh vrst. Osnovno vprašanje pa ostaja: zakaj se razvije značilni vonj in kaj so dosedanje hipoteze – ki zajemajo tako tezo, da so ključni faktor geni, kot tezo, da stres in/ali prehrana spremenita mikrobioto kože, spregledale. Zdaj je spregledani dejavnik odkrit: gre za specifični encim. Prepoznali so ga raziskovalci Univerze York, ugotovitve pa objavili v reviji Nature. Dokazali so, da so le nekatere bakterije odgovorne za nastanek molekule, odgovorne za značilen vonj pod pazduho – ki ga prepoznamo kot izjemno neprijetnega. Proizvajajo specifični encim, ki sintetizira določene molekule, katerih kombinacija je neprijetni vonj.

Raznolika skupnost bakterij

Podpazduha gosti raznoliko skupnost različnih bakterij, ki so del naravne mikrobiote kože. Večina jih pri nastanku ostrega vonja ne sodeluje, vse pa se spremeni, ko se na kožo naseli bakterija Staphylococcus hominis. Sintetizira encim, ki je ključen za nastanek telesnega vonja. Raziskovalci pa so odkrili še nekaj. Specifični telesni vonj je obstajal že mnogo pred razvojem sodobnih ljudi in je verjetno imel pomembno vlogo v komunikaciji pri naših prednikih. “Gre za pomembno odkritje, ki nam je resnično odprlo oči,” pojasnjuje dr. Gordon James, in nadaljuje: “Fascinantno je bilo ugotoviti, da encim, ki je ključen za telesni vonj, obstaja le v nekaj bakterijah, in da se je v njih razvil že pred več deset milijoni let.”

Izvirno objavo celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj