Razkrili glavnega krivca za neprijetni vonj pod pazduho

Zakaj je telesni vonj nekaterih ob enaki srbi za higieno bolj izrazit in pogosto bolj neprijeten od telesnega vonja drugih? Odgovoren je encim, ki so ga odkrili šele pred kratkim.

Prepoznanje strukture specifičnega encima je omogočilo, da natančno določimo molekulski korak znotraj določenih bakterij. Gre za ključni napredek pri razumevanju delovanja telesnega vonja in vodi v razvoj preparatov, ki bodo ustavili nastanek encima pri viru, ne da bi pri tem spremenili mikrobioto kože, pravijo raziskovalci. Foto: Bigstock

Telesni vonj je v zadnjih desetletjih predmet številnih študij in razlog za razmah industrije, ki ponuja zaviralce potenja in neprijetnega vonja vseh vrst. Na preste ene roke bi lahko prešteli tiste, ki zoper specifični ostri vonj, ki prihaja izpod pazduh, ne uporabljajo sprejev, krem, roll-on izpeljank…

Osnovno vprašanje pa ostaja: zakaj se razvije značilni vonj in kaj so dosedanje hipoteze – ki zajemajo tako tezo, da so ključni faktor geni, kot tezo, da stres in/ali prehrana spremenita mikrobioto kože, spregledale. Potrdile so se namreč le delno, in ves čas se je zdelo, da “nekaj manjka”. Zdaj je spregledani dejavnik odkrit: gre za specifični encim. Prepoznali so ga raziskovalci Univerze York ob podpori multinacionalke Unilever – ki je financirala raziskave, ugotovitve pa pred nekaj dnevi objavili v reviji Nature.

Razvoj nove generacije sredstev zoper neprijetni telesni vonj

Raziskovalci iz univerze v Yorku so že pred tem dokazali, da so le nekatere bakterije odgovorne za nastanek molekule, odgovorne za značilen vonj pod pazduho – ki ga naš nos prepozna kot izjemno neprijetnega. Gre za to, da nekatere bakterije proizvajajo specifični encim, ki sintetizira določene molekule, katerih kombinacije je neprijetni vonj. Soavtorica študije dr. Michelle Rudden iz skupine prof. Gavina Thomasa iz oddelka za biologijo Univerze York pojasnjuje: “Prepoznanje strukture tega encima je omogočilo, da natančno določimo molekulski korak znotraj določenih bakterij. Gre za ključni napredek pri razumevanju delovanja telesnega vonja in vodi v razvoj preparatov, ki bodo ustavili nastanek encima pri viru, ne da bi pri tem spremenili mikrobioto kože.”

Podpazduha “gosti” raznoliko skupnost bakterij

Podpazduha gosti raznoliko skupnost različnih bakterij, ki so del naravne mikrobiote kože. Večina jih pri nastanku ostrega vonja ne sodeluje, vse pa se spremeni, ko se na kožo naseli bakterija Staphylococcus hominis. Sintetizira encim, zgoraj omenjeni encim. Raziskovalci pa so odkrili še nekaj: kot kaže, je bil encim prisoten v S. hominis mnogo prej, preden je naselila človeško kožo. To dokazuje, da je telesni vonj obstajal že pred evolucijo sodobnih ljudi in je verjetno imel pomembno vlogo v komunikaciji med predniki. “Gre za pomembno odkritje, ki nam je resnično odprlo oči,” pojasnjuje dr. Gordon James. “Fascinantno je bilo ugotoviti, da encim, ki je ključen za telesni vonj, obstaja le v nekaj bakterijah, in da se je v njih razvil pred več deset milijoni leti.”

Izvirno znanstveno objavo celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj