Bakterije v črevesju krive za debelost

Avtor: R. M. Z.

V našem črevesju prebiva ogromno število bakterij – nekatere so koristne, druge škodljive – , ki skupaj z drugimi mikroorganizmi tvorijo črevesno mikrobioto. Bakterije skrbijo za uspešno prebavo vsega, kar zaužijemo. Dandanes ni več dvoma, da imajo črevesne bakterije nadvse pomembno vlogo pri ohranjanju posameznikovega zdravja.

Vse več je dokazov, da črevesna mikrobiota vpliva na naš metabolizem in da je lahko povezana z boleznimi srca in ožilja ter sladkorno boleznijo tipa 2. Zdaj pa so znanstveniki švedske Lund University ugotovili, da so nekatere aminokisline v naši krvi lahko povezane tako z debelostjo kot tudi s sestavo črevesnega mikrobioma.

Analizirali so vzorce krvne plazme in blata pri 674 ljudeh in odkrili 19 različnih metabolitov, ki bi bili lahko povezani s posameznikovim indeksom telesne teže. Za glutamat in BCAA aminokisline (aminokisline z razvejano stransko verigo) se je najmočneje izkazala vez z debelostjo, odkrili pa so še, da so metaboliti, ki so povezani z debelostjo, povezani tudi s štirimi različnimi črevesnimi bakterijami. Znanstveniki menijo, da metaboliti in črevesne bakterije delujejo združeno in niso neodvisni drug od drugega. In kako naprej? Znanstveniki želijo odkriti, kako se lahko skupina črevesnih bakterij lahko preoblikuje, da bi s tem lahko zmanjšali tveganje za debelost in z njo povezanih bolezni. 

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj