Manj aluminija za boljše zdravje

Avtor: Renate Krätke

Varnostna pravila Evropske unije za igrače so med najstrožjimi na svetu in so navedena v direktivi o varnosti igrač iz leta 2009. Če ima igrača znak odobritve EU in dovoljenje za prodajo v Evropski uniji, to pomeni, da izpolnjuje stroga merila varnosti. V direktivi EU o varnosti igrač so navedene tudi že mejne vrednosti za migracijo aluminija iz igrač.

Dopustne vrednosti vnosa aluminija sta določila že Evropska agencija za varnost hrane leta 2008 in Skupni strokovni odbor FAO/WHO za aditive v živilih leta 2011.

 
Renate Krätke, podpredsedujoča Znanstvenemu odboru za zdravstvena, okoljska in nastajajoča tveganja; predsedujoča delovni skupini za aluminij v igračah.
Toda Evropska komisija ima nalogo, da stalno spremlja zdravstvena tveganja, tudi tveganja zaradi igrač, zato je pred kratkim zaprosila svoj neodvisni znanstveni odbor za analizo, ali je dopustna vrednost vnosa, ki se zdaj uporablja, še vedno primerna za izračun mejnih vrednostiigracije pri igračah.

Komisija je znanstveni odbor poleg tega zaprosila, da naj pregleda trenutno razpoložljive podatke o toksičnosti aluminija in pripravi priporočilo glede dopustne vrednosti vnosa aluminija, ki bo temeljilo na najnovejših podatkih, in priporočilo glede mejnih vrednosti migracije za aluminij v igračah, ki bo upoštevalo izpostavljenost aluminiju še v drugih virih – poleg igrač.

Javno posvetovanje o predhodnem mnenju, objavljeno na spletišču znanstvenih odborov, je potekalo od 7. julija do 10. septembra 2017. K sodelovanju v posvetovanju so bili povabljeni nacionalni organi, mednarodne organizacije in drugi deležniki. Znanstveni odbor je prejete pripombe upošteval pri pripravi dokončnega mnenja, vendar zaradi njih ni bilo treba spremeniti njegove vsebine – dopustni dnevni vnos za aluminij je tako še vedno omejen na 0,3 mg/kg telesne mase/dan; od tega bi ga bilo lahko 10 % iz igrač.

Ker lahko migracija aluminija iz drugih virov, npr. hrane, že presega obstoječe dopustne vrednosti vnosa, znanstveni odbor priporoča, da se kar najbolj omeji dodatni vnos aluminija iz igrač.

Kako izračunamo dovoljeno vrednost aluminija

Dovoljena vrednost migracije iz igrač se razčleni takole: 2.250 mg aluminija/kg suhega, lomljivega, prahastega ali prožnega materiala igrač; 560 mg aluminija/kg tekočega ali lepljivega materiala igrač; 28.130 mg aluminija/kg materiala, postrganega s površine igrač. Do vnosa aluminija iz igrač pride, ko da otrok igračo v usta, jo žveči ali sesa, to količino pa je treba prišteti vnosu aluminija iz drugih virov, tudi hrane, ki je glavni vir vnosa aluminija. 

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj