Zadržkov za zdravljenje s hormoni ni

Avtor: Sanja Vilfan Švajger

Strah pred nadomestnim hormonskih zdravljenjem (HZ) je povsem odveč. Ravno nasprotno, če začnemo nadomeščanje hormonov pravočasno, torej že kmalu po nastopu največkrat najbolj motečih znakov, ki jih ne moremo spregledati, se utegnemo zaščititi pred obolenji srca in ožilja, novi izsledki raziskav pa kažejo tudi na dodatne prednosti pravočasnega začetka jemanja hormonov.

zenska srednjih let

Med najbolj moteče znake uvrščamo pospešeno bitje srca, nenadne vročinske oblive in spremljajoče znake, slabo spanje, pogostejše nočno vstajanje zaradi preoblačenja in odhodov na stranišče ter razdražljivost in nezbranost podnevi.

Z zgodnjo uvedbo HZ bomo preprečili tudi urogenitalne težave, ki se razvijejo v nekaj letih. To so tiste drobne, a vse bolj moteče neugodnosti, ki začne ženske neopazno, a vztrajno in vse pogosteje omejevati. Nanje se počasi navadijo, saj jih pripišejo staranju. Slišati je celo o pozitivnem vplivu HZ na inzulinsko odpornost in preprečevanje zgodnje demence. 

»Vse preveč zapostavljeno področje ženskega zdravja, za katero je še ne tako dolgo nazaj veljalo prepričanje, da ni kaj zdraviti, saj gre za naravni potek in bližnjico k starosti, je namreč danes obravnavano z vso pozornostjo,« je pred strokovnim srečanjem »Odlična 50+«, ki je potekalo novembra lani v Ljubljani, zbrane medije nagovorila predsednica Slovenskega menopavznega društva primarijka Lucija Vrabič Dežman, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva, iz Zdravstvenega doma Kranj. 

Prim. Lucija Vrabič: Ne t. i. »bioidentičnim« hormonom
»Veliko škode so naredile bombastične novice o škodljivosti hormonskega zdravljenja; razcepile so laično in strokovno javnost. Ženske so se ustrašile in zdravljenje so prenehale prav tiste, ki bi ga najbolj potrebovale. Številne so nasedle propagandi o bioidentičnih hormonih kot naravnih, edinih pravih za njihove težave, saj svetovni splet seže tudi k nam in ameriški marketinški prijemi so tudi pri nas padli na plodna tla. To žal ni prava pot, saj ne gre za preskušena zdravila, ampak nepreverjene pripravke brez ustreznih kontrol učinkovitosti in varnosti.«

Ne odlašajte z obiskom pri ginekologu 

Upadanje ravni ženskih spolnih hormonov je le del vsesplošnega usihanja delovanja žlez z notranjim izločanjem, ki pa najprej in najopazneje vpliva na ženskin vsakdan. A ženski, ki se nahaja v tem prelomnem trenutku življenja, danes lahko pomagamo. Številne ponovne analize izsledkov raziskav, pri čemer so ženske zdravili s hormoni, so namreč pokazale, koliko prednosti prinaša hormonsko zdravljenje: od tega, da učinkovito preprečuje številne bolezni, do podaljševanja življenja in ne nazadnje izboljševanja njegove kakovosti, je pojasnila izkušena ambulantna ginekologinja. »Zdravljenje je priporočljivo začeti čim prej po menopavzi, mogoča je izbira med več vrstami in oblikami hormonskega zdravljenja. Nihče več ne zapoveduje maksimalnega trajanja zdravljenja, saj je odločitev v vsakem primeru drugačna.« 

Od tabletk do pršila

Vse vrste hormonskega zdravljenja niso enake in ne trajajo enako dolgo. Kako se razlikujejo in kdaj se predpisujejo ter seveda, kakšen je njihov dobrodejen vpliv?

»Glede na trajanje razlikujemo med kratkotrajnim hormonskim zdravljenjem, ki traja do pet let, z njim lajšamo menopavzne težave in tako izboljšujemo kakovost življenja, posebej je treba poudariti, da ugodno deluje na urogenitalni sistem, in dolgotrajnim hormonskim zdravljenjem, s katerim žensko zaščitimo pred osteoporozo, če je bilo uvedeno v perimenopavzi ali zgodnji pomenopavzi, pa tudi pred srčno-žilnimi boleznimi,« je razložila doc. dr. Branka Žegura s Klinike za ginekologijo in perinatologijo, UKC Maribor.

Hormonsko zdravljenje je lahko v tabletkah; ločimo sekvencijsko ali ciklično hormonsko zdravljenje za ženske v perimenopavzi. Kontinuirano kombinirano hormonsko zdravljenje uporabljajo ženske po menopavzi, ki imajo maternico. Vse bolj priporočamo tudi transdermalne oblike, kot so: obliži, spreji, kreme, geli, depo injekcije in nosna pršila, saj se z njimi izognemo prvemu prehodu skozi jetra.

Zaradi stanjšanja urogenitalne sluznice je sistemsko HZ treba dopolniti z lokalnim HZ v obliki vaginalnih tablet, mazil ali obročkov. 

Preprečuje »valunge«, krepi spanec, ohranja kosti … varuje pred rakom črevesja

Hormonsko zdravljenje je najučinkovitejše in najcenejše pri odpravljanju vročinskih oblivov in potenja ter je zelo učinkovito pri motnjah spanja. Deluje ugodno na znake in simptome urogenitalne atrofije. Prednost ima lokalno hormonsko zdravljenje, ki je lahko zelo dolgotrajno. Hormonsko zdravljenje učinkovito preprečuje zlome vretenc, kolka in druge zlome zaradi osteoporoze. Je najboljša preventiva osteoporoze pri mladih ženskah, ki imajo menopavzne težave, in pri vseh starostnih skupinah žensk z dejavniki tveganja za osteoporozo.

Estrogeni povzročajo prekomerno zadebelitev sluznice v maternični votlini, zato je dodajanje le estrogena dovoljeno le pri ženskah po odstranitvi maternice. Kombinirano hormonsko zdravljenje, ko je estrogenu dodan še progestagen, ščiti pred prekomerno zadebelitvijo sluznice v maternični votlini in rakom endometrija. Kljub dejstvu, da kombinirano hormonsko zdravljenje zmanjša tveganje za raka črevesja, se ne sme predpisovati brez dodatnih indikacij.             


Estrogensko pršilo tudi pri nas 

Od lanskega maja lahko tudi pri nas ginekologi predpišejo na recept estrogensko pršilo. Vsebuje estrogen – naravni ženski spolni hormon, ki nastaja v ženskem telesu; kemijsko ga opredelimo kot 17-beta- estradiol in je v resnici na las podoben lastnemu ženskemu hormonu. Je torej enak kot naravni hormon, in sicer po sestavi in delovanju; lahko bi ga opredelili kot »bioidentičnega« lastnemu ženskemu hormonu. Omogoča tudi natančno odmerjanje in zagotavlja stabilen odmerek skozi ves dan brez nihanja v koncentraciji hormonov.

Preprečuje tanjšanje sluznice urogenitalij 

O vplivu pomanjkanja hormonov na staranje urogenitalnega trakta pri ženskah je opozoril prof. dr. Adolf Lukanovič, dr. med., specialist ginekologije in strokovni direktor Ginekološke klinike UKC Ljubljana. Povedal je, da urinarni in genitalni trakt delujeta in se spreminjata pod vplivom spolnih hormonov. »Pomanjkanje – zlasti estrogena – povzroči velike spremembe na vseh organih, ki imajo estrogenske receptorje, torej tudi na urogenitalnem traktu. Zaradi atrofije pride do nastanka inkontinence pa tudi ponavljajočih se okužb urinarnega trakta, ki jih lahko učinkovito preprečimo z dodajanje estrogenov.« 

Ker metaanalize raziskav kažejo, da so ugodni učinki tovrstnega zdravljenja prisotni le pri vaginalni uporabi zdravila, prof. Lukanovič priporoča vaginalno uporabo estrogena. Poudaril je, da je taka uporaba primerna tudi za starejše ženske (70 let in več), ki se z inkontinenco in vnetji že spoprijemajo. Plenice v domovih za starejše lahko postanejo preteklost, le nov korak je treba narediti, je opozoril prof. Lukanovič. 

Novi podatki o varnosti prepričujejo 

»Nadvse pomembno je poudariti, da se zaradi hormonskega zdravljenja tveganje za raka dojke poveča šele po petih letih jemanja, a je tudi takrat to tveganje nizko (manj kot 1 dodaten rak dojke za 1.000 let uporabe). Pri monoterapiji z estrogeni pa je tveganje za raka dojke celo manjše kot pri neuporabnicah hormonskega zdravljenja. Peroralno hormonsko zdravljenje poveča tveganje za vensko trombembolijo za trikrat, medtem ko transdermalno hormonsko zdravljenje ne poveča tveganja. Hormonsko zdravljenje ni namenjeno preprečevanju srčno-žilnih obolenj, a ima lahko zaščitni učinek pred aterosklerozo in srčno-žilnimi obolenji pri starostni skupini med petdeset in šestdeset let oziroma če je manj kot deset let od menopavze. Pri starejših uvajanje hormonskega zdravljenja poveča tveganje, saj je proces ateroskleroze že preveč napredoval,« razloži doc. Branka Žegura. 

Pršilo – varno in učinkovito

 »Presnovna pot hormonov, ki jih nanesemo na kožo, se razlikuje od tiste, ko hormone zaužijemo.

Pri nanašanju estrogena prek kože se izognemo fenomenu prvega prehoda skozi jetra; učinkovina gre neposredno v sistemsko cirkulacijo. Potrebni so nižji odmerki, zaznavamo pa tudi občutno manj neželenih učinkov. Prek kože lahko nanašamo samo estrogen, progesteron, ki ga mora ženska tudi prejeti, pa lahko vnaša v telo vaginalno ali z zaužitjem. Če uživamo estrogen v tabletkah, se hormoni presnavljajo prek jeter, kar lahko pripelje do povišanja trigliceridov, sistemskega vnetja – povišanja CRP in določenih faktorjev, ki skrbijo za strjevanje krvi,« oriše delovanje različnih hormonskih terapij ginekologinja. Poudari tudi, da vsa mednarodna priporočila za lajšanje težav v menopavzi svetujejo transdermalna zdravila, torej tista, ki prehajajo v telo skozi kožo.

Svetovni dan menopavze

Vsako leto se 18. oktobra, ob svetovnem dnevu menopavze, po vsem svetu zvrstijo številne aktivnosti, ki ozaveščajo ženske o različnih vidikih menopavze – o mogočih posledicah pomanjkanja estrogena ter možnostih preprečevanja, lajšanja in zdravljenja posledic pa tudi o novih priložnostih za kakovostno življenje, ki se ponujajo ženskam po menopavzi. Pri nas je Menopavzno društvo Slovenije počastilo svetovni dan menopavze z odlično obiskanima dogodkoma: s strokovnim »Zlata petdeseta+« in tiskovno konferenco »Vražji hormoni – izpod dežja pod kap?«. Na dogodku za medije so spregovorili vodilni strokovnjaki s področja ženskega zdravja: primarijka Lucija Vrabič Dežman, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva, iz Zdravstvenega doma Kranj, docentka dr. Branka Žegura, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva, s Klinike za ginekologijo in perinatologijo UKC Maribor, in profesor dr. Adolf Lukanovič, dr. med., specialist ginekologije in strokovni direktor Ginekološke klinike UKC Ljubljana.

___________________________________________

Hormonsko zdravljenje je varnejše od večine zdravil

  • Zaradi HZ SE TVEGANJE ZA RAKA DOJKE POVEČA ŠELE PO 5 LETIH JEMANJA, A JE KLJUB TEMU TO TVEGANJE NIZKO (MANJ KOT 1 DODATEN RAK DOJKE ZA 1.000 LET UPORABE). Pri monoterapiji z estrogeni JE TVEGANJE ZA RAKA DOJKE CELO MANJŠE KOT PRI NEUPORABNICAH HZ.
  • Peroralno HZ poveča tveganje za vensko trombembolijo (VTE) za 3-krat. TRANSDERMALNO HZ NE POVEČA TVEGANJA ZA VTE.
  • HZ ni namenjeno preprečevanju SŽB, A IMA LAHKO ZAŠČITNI UČINEK PRED ATEROSKLEROZO IN SŽB PRI STAROSTNI SKUPINI OD 50 DO 60 LET OZIROMA ČE JE MANJ KOT 10 LET OD MENOPAVZE. Pri starejših uvajanje HZ poveča tveganje, saj je proces ateroskleroze že preveč napredoval.

_________________________________________

Estrogen v obliki tablete : transdermalna hormonska terapija

Metabolični vpliv estrogena v tabletah:

↑ trigliceridi

↑ HDL-holesterol

↓ LDL-holesterol

↑ CRP

↑ določeni koagulacijski faktorji

Transdermalna hormonska terapija

  • izogne se fenomenu prvega prehoda skozi jetra
  • zdravilna učinkovina gre neposredno v sistemsko cirkulacijo
  • nižji odmerki
  • manj neželenih učinkov

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj