Železo, vitamin C, baker in baobab za dobro kri

Avtor: P. S., R.M.Z.

Slabokrvnost nastane zaradi pomanjkanja rdečih krvničk (eritrocitov) in znižane ravni koncentracije hemoglobina v krvi, zaradi česar pride do pomanjkljivega prenosa kisika do celic. Za tvorbo eritrocitov telo potrebuje predvsem železo, za lažjo absorpcijo pa še vitamin C in nekatere druge elemente – pomanjkanje katerega koli nas bo pripeljalo do slabokrvnosti. 

tek

Slabokrvnost lahko povzroči tudi zmanjšan vnos hrane, bogate z železom in vitaminom C ter uživanje hrane z nizko biološko razpoložljivostjo železa, nastane pa tudi zaradi prekomernega pitja čaja in kave.
Nizko raven železa lahko povzročijo tudi močne in daljše menstruacije, intenzivna športna aktivnost, prekomerno uživanje alkohola, tudi bolezni prebavnega trakta in vnetne sklepne bolezni. Železa lahko primanjkuje tudi v najstniških letih ali v obdobju staranja. 

Kdaj je treba pomisliti, da nam mogoče primanjkuje železa?

Najprej bomo opazili povečano utrudljivost in utrujenost že ob najmanjšem naporu, slabo počutje, zmanjšano odpornost, zasoplost, hitrejše ali neenakomerno bitje srca in celo vrtoglavice oziroma glavobole. Pri hudih primerih, ko je raven železa izjemno nizka, se lahko pojavijo bolečine v prsih in nogah. Pride lahko do zmanjšane koncentracije in pogostih glavobolov, nanjo pa je treba pomisliti tudi ob nespečnosti, mišičnih motnjah, razjedah v kotičkih ust, spremembah okusa in pekočem jeziku pa tudi ob pojavu krhkih nohtov in las.

Odlična kombinacija

Predstavljamo optimalno dopolnilo pri pomanjkanju železa za vse starostne skupine in tudi za nosečnice. Gre za inovativen izdelek, ki se raztopi v ustih in ki spodbuja nastajanje hemoglobina, tvorjenje eritrocitov, s čimer seveda pripomore k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti. Ferroguna, ki je novost pri nas, zagotavlja celotno dnevno potrebo po železu v obliki, ki jo organizem zlahka absorbira.

Inovacija se kaže tudi v dodanih elementih – biološko razpoložljivost železa namreč še dodatno izboljšuje vsebnost bakra, vitamina C in pulpe baobaba, delujejo pa tudi antioksidativno in tako dodatno ščitijo telo.

Optimalni dodatki


Ferroguna podpira tudi klinična študija 

Prehransko dopolnilo Ferroguna ima klinično dokazano primerljivo biološko razpoložljivost prehranskega dopolnila z zdravilom za nadomeščanje železa in je brez neželenih učinkov na prebavilih. Ne povzroča obarvanosti zob.

Zakaj je železu dodan tudi vitamin C? Zato ker je nujno potreben za hemopoezo: spodbuja vezavo železa v hemoglobin in njegov prenos skozi transferin. Različne študije potrjujejo, je absorpcija železa ob dodatku vitamina C tudi za tretjino boljša kot brez njega. Ferroguna ima dodan tudi baker, ki je pomemben kofaktor pri različnih encimih, ki sodelujejo pri presnovi železa; skupaj z vitaminom C delujeta sinergistično in skrbita za optimalen vnos železa. In kakšna je vloga baobaba? Nekatere študije dokazujejo, da visoka vsebnost vitaminov, mineralov in oligoelementov v pulpi baobaba pripomore k zmanjševanju anemije, ob tem pa ima pulpa baobaba tudi številne druge dobrobiti (zmanjšuje drisko idr.) Posušena pulpa baobaba v izdelku Ferroguna je potrjeno iz organske pridelave, brez gensko spremenjenih organizmov oziroma alergenov. 

Koliko železa potrebujemo na dan

Dnevne potrebe po železu, ki ga je treba zaužiti v obliki, ki jo človeški organizem najlažje absorbira (oblika železa Fe2+), so odvisne od starosti in fizioloških pogojev: od 5 mg/dan v zgodnjem otroštvu do 10 mg/dan v odrasli dobi in celo 27 mg/dan med nosečnostjo. 

Dnevno zadostuje vsebina ene vrečke Ferrogune

Za dnevne potrebe zadošča ena vrečka prehranskega dopolnila, ki v povprečju vsebuje 14 mg železovega fumarata v obliki železovih ionov z od 30- do 35-odstotno biološko razpoložljivostjo, najvišjo v primerjavi z drugimi viri (od 5- do 20-odstotna biološka razpoložljivost). Feroguno smo poskusili; ima prijeten okus, se dobro prenaša in ne povzroča neželenih učinkov v prebavilih.   

 

INAM, d. o. o.
Vanganelska c. 26
6000 Koper
M: +386 5 620 97 05
E: [email protected]


Foto: Bigstock

 

PRAVILA NAGRADNE IGRE   

1. Organizator nagradne igre

Organizatorja Facebook nagradne igre je Zavod Kinoks, medijska produkcija, Hudovernikova 4, 1000 Ljubljana, Slovenija (v nadaljevanju Kinoks), ki podeljuje nagrade podjetja Inam d.o.o., Vanganelska c. 26, 6000 Koper, Slovenija (v nadaljevanju Inam).

Pošiljatelj nagrade nagrajencem je Kinoks. 

Pravila nagradne igre določajo postopke in pogoje, pod katerimi lahko udeleženci sodelujejo v nagradni igri,  ki poteka na Facebook strani izvajalca. S pravili se je mogoče seznaniti na spletni strani izvajalca nagradne igre  http://www.revijazamojezdravje.si

Nagradna igra ni povezana z družabnim omrežjem Facebook. Nagradna igra ni organizirana ali sponzorirana s strani Facebooka, omrežje Facebook v njej ne sodeluje, je ne prireja ali podpira. Facebook ne prevzame nobene odgovornosti v povezavi z nagradno igro. Prejemnika podatkov, ki jih prostovoljno posreduje udeleženec nagradne igre, ni Facebook, ampak sta to organizator in izvajalec nagradne igre.  

2. Potek in pogoji sodelovanja 

Nagradna igra poteka od 8. novembra od 19.30 ure do vključno 13. novembra 2018 do 23. ure na Facebook strani organizatorja nagradne igre Revije za moje zdravje, ki jo ureja Kinoks. Izmed sodelujočih bosta 2 posameznika izžrebana in nagrajena z nagrado: vsak bo  prejel eno pakiranje prehranskega dopolnila Guna Ferroguna.

Nagradna igra poteka na ozemlju Republike Slovenije. 

Udeleženci so seznanjeni in se strinjajo z vsemi pravili nagradne igre. S sodelovanjem v nagradni igri se šteje, da udeleženec sprejema pravila sodelovanja v zvezi z nagradno igro.  

V nagradni igri lahko sodelujejo fizične osebe s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji, ki so registrirane v družabno omrežje Facebook in objavijo komentar z odgovorom pod objavo z nagradnim vprašanjem na Facebook strani Revije za moje zdravje. V nagradni igri lahko posameznik sodeluje večkrat, vendar lahko nagrado dobi zgolj enkrat.  

Mladoletne osebe (mlajše od 18 let) morajo imeti za sodelovanje v nagradni igri predhodno pisno soglasje staršev ali zakonitih zastopnikov. V nagradni igri ne smejo sodelovati zaposleni pri organizatorju in njihovi ožji družinski člani. Organizator in izvajalec si pridržujeta pravico do dopolnitve in spremembe pravil nagradne igre ter se zavezujeta, da bodo vse spremembe objavljene na spletni strani Revije za moje zdravje igre http://www.revijazamojezdravje.si

Sodelovanje v nagradni igri ni pogojeno z nakupom. Udeleženci nagradne igre sami krijejo vse morebitne stroške sodelovanja v nagradni igri (strošek dostopa do interneta, strošek prenosa podatkov,…). S sodelovanjem vsak nagrajenec soglaša z objavo osebnih podatkov v primeru, da je izžreban (ime, priimek, kraj bivanja).  

S sodelovanjem v nagradni igri udeleženec nagradne igre potrjuje, da je v celoti seznanjen s pogoji nagradne igre, da jih razume in se z njimi strinja. Udeleženci se tudi strinjajo z obdelavo osebnih podatkov za namen izvedbe nagradne igre. Osebne podatke bo organizator obdeloval izključno za namen in čas trajanja nagradne igre ter v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov.

Nagrajene osebe se zato strinjajo, da po obvestilu organizatorja o nagradi in pred prevzemom nagrade organizatorju posredujeta potrebne osebne podatke (ime, priimek, naslov elektronski naslov ali dosegljivo telefonsko številko) z namenom pošiljanja nagrad.

Udeleženec izgubi pravico do sodelovanja v nagradni igri, če organizator ugotovi, da udeleženec ni izpolnjeval pogojev sodelovanja; je udeleženec sodeloval v nagradni igri v nasprotju s temi pravili; udeleženec ne želi izpolniti obveznosti v skladu s pravili nagradne igre; prijava udeleženca ni bila ustrezna. 

Če nagrajenec ne sprejme pravil nagradne igre in pravil za prevzem nagrade do nagrade ni upravičen. Nagrada ni prenosljiva in ni izplačljiva, prav tako je ni mogoče z doplačilom zamenjati za kakršno koli drugo blago.   

Organizatorja si pridržujeta pravico, da nagrade ne podelita izžrebancu, če ugotovi, da je ta sodeloval v nagradni igri v nasprotju s temi pravili. V tem primeru se nagrada ponudi naslednjemu izžrebancu.

Udeleženci nagradne igre hkrati s pravili nagradne igre sprejemajo tudi pogoje in pravila Facebook skupnosti. Organizator ne prevzema nobene odgovornosti za nespoštovanje pogojev uporabe Facebook skupnosti s strani udeležencev nagradne igre. Prav tako ne prevzema odgovornosti za kakršnekoli posledice, ki bi nastale kot rezultat objave prispevkov na Facebook profilu organizatorjev nagradne igre.  

3. Žrebanje in prevzem nagrad

V žrebanje bodo vključeni vsi odgovori, ki bodo napisani v komentar nagradne igre na Facebook strani Revije za moje zdravje do vključno 13. novembra 2018 do 23. ure . Nagrajenca bosta določena z žrebanjem. Žrebanje bo potekalo 14. novembra 2018 v prostorih organizatorja nagradne igre Kinoks v prisotnosti tričlanske komisije in ne bo javno. Pisni ugovori in pritožbe niso mogoči. Komisija bo dodatno izbrala tudi dva rezervna nagrajenca, ki bosta nagrado prejela, če prvotno izžrebana ne bosta v določenem roku posredovala potrebnih osebnih podatkov, se bosta nagradi odpovedala, ne bosta izpolnila vseh pogojev nagradne igre ali bosta glede na pravila izključena iz nagradne igre. 

Izvajalec nagradne igre bo ime in priimek nagrajencev še isti dan objavil v komentarju v objavi pod nagradno igro na Facebook strani Revija za moje zdravje. Tako bodo nagrajenci obveščeni o nagradi, ob tem pa bodo pozvani, da preko zasebnega sporočila na Facebook strani Revija za moje zdravje ali preko zapisanega elektronskega naslova posredujejo osebne podatke za prevzem nagrade. S sodelovanjem se udeleženci strinjajo, da bodo k oddaji podatkov pozvani v komentarju na Facebook strani Revije za moje zdravje. 

V kolikor se kateri od treh nagrajencev v roku treh dni (72 ur) ne javi, se nagrada podeli prvi od izžrebanih rezerv (nato drugi), ki bo imela na voljo tri dni (72 ur), da se na zgoraj opisani način odzove na obvestilo o nagradi. Če po preteku določenega roka nobena od izžrebanih rezerv ne posreduje osebnih podatkov, se nagrada ne podeli. 

Nagrajenci bodo nagrade prejeli na naslov, ki ga posredujejo organizatorju. V kolikor nagrajenec ne dvigne nagrade in se nagrada vrne organizatorju nagradne igre se šteje, da se nagrajenec izrecno odpoveduje nagradi, na podlagi česar je organizator prost vseh obveznosti po tej nagradni igri in lahko nagrado uporabi za kakršenkoli drug namen, povezan s promocijo.  

4. Varstvo osebnih podatkov

Svoje osebne podatke organizatorjema nagradne igre posredujejo le nagrajenci, vsi osebni podatki pa bodo s strani organizatorjev nagradne igre varovani v skladu z veljavnimi predpisi o varovanju osebnih podatkov in ne bodo posredovani tretjim osebam. Osebne podatke bo organizator nagradne igre uporabljal in hranil le za čas trajanja nagradne igre.

  

Ljubljana, 8. november 2018


PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj