Utrujenost pri ženskah

Utrujenost velja za zelo svojevrstni simptom; tako kot je nespecifičen, je po drugi strani kompleksen in zelo resen, saj zaobjame posameznika v celoti. Krati njegov spanec, moti dnevni ritem in negativno vpliva na delovno storilnost ter reševanje vsakodnevnih izzivov.

Glavni somatski vzrok utrujenosti pri ženskah je slabokrvnost, ki je sicer prisotna v vseh življenjskih obdobjih, a jo ženske najbolj občutijo ravno v rodni dobi. Foto: Bigstock

Še posebej se z utrujenostjo spopadajo ženske, ki so v tem neprijetnem stanju v precej večjem deležu podvržene še depresiji. Na letošnjih Schrottovih dnevih, namenjenih predvsem zdravnikom in specializantom družinske medicine, je o različnih vrstah utrujenosti pri ženskah, povezanih z njihovo starostjo, vlogo in celo s poklicem pa tudi o izzivih spopadanja z njo, spregovorila izr. prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., iz Bolnišnice za ženske bolezni in porodništvo Postojna.

Kronična utrujenost ni normalni pojav

Dr. Nataša Tul Mandić opredeljuje utrujenost kot zelo izmuzljiv pojem, saj je že sam občutek upadanja telesnih in duševnih sil ter zmožnosti za opravljanje nalog zelo subjektiven. Pojav opisuje kot zelo nespecifičen, je pa pogost vzrok za obisk zdravnika pa tudi za izostanek z dela, iz šole in za opuščanje dnevnih aktivnosti. Po njenih besedah je v prvi vrsti treba ločevati med kratkotrajno utrujenostjo, ki je povsem običajna in sledi pretiranemu telesnemu ali umskemu naporu ter mine s počitkom in nima bolezenske podlage, ter kronično utrujenostjo. Ta ni normalni pojav, saj lahko traja pol leta ali celo več. Kot poudarja, je tudi raziskovanje tega pogostega pojava zelo zapleteno, saj zaradi subjektivnega razumevanja utrujenosti, pomanjkanja diagnostičnih metod in nezadostnega vključevanja v raziskovalne skupine prihaja do zelo ohlapnih opredelitev.

Glavni vzroki in opozorilni znaki

Vzroki za utrujenost so številni, pri čemer sta objektivna ocena in iskanje vzrokov težavna. K najpogostejšim nesomatskim vzrokom stroka prišteva depresijo (v kar 18 %), stres in anksioznost, k somatskim pa virusne okužbe in postvirotična stanja ter različne kombinirane vzroke, kot so na primer motnje spanja. Dr. Tul Mandić na tem mestu izpostavlja, da pri iskanju vzrokov za utrujenost nikakor ne gre prezreti malignih obolenj, okvar srčne mišice, aritmije, slabokrvnosti, bakterijskih in nekaterih virusnih okužb (npr. HIV, hepatitis C), kopičenja prekomernega železa v telesu idr. Utrujenost je pogosto pridružena boleznim prebavil in sečil, endokrinim in presnovnim motnjam, nosečnosti, v nekaterih primerih pa se pojavi kot stranski učinek zdravil.

Vsekakor, kot je izpostavila, je treba biti pozoren na prepoznavne znake, ki so lahko tesno povezani s samo utrujenostjo. Imajo širok spekter; k njim na primer prištevamo nenamerno izgubo teže (maligno obolenje, HIV, sladkorna bolezen), nepravilne krvavitve (bolezni prebavil, rodil, slabokrvnost), težko dihanje (odpoved srca, aritmija, bolezni pljuč), otekle bezgavke (maligna obolenja, okužbe), povišana telesna temperatura, nenaden začetek ali poslabšanje srčno-žilnih, prebavnih, nevroloških in revmatoloških težav idr.

Zakaj ravno ženske

Dr. Mandić poudarja, da so zunanji vplivi za pojav utrujenosti sicer pri obeh spolih enaki, z razliko, da so pri ženskah precej izrazitejši. To je nedvomno povezano z vpetostjo ženske v zelo različne vloge in naloge (poleg poklicnega dela in razvijanja kariere) so v večjem delu odgovorne še za rutinska gospodinjska opravila, skrbijo za otroke in starejše člane družine, ob tem, da je njihova utrujenost povezana tudi z notranjimi vzroki. Mednje sodijo izrazita hormonska nihanja v različnih življenjskih obdobjih (od menstrualnega cikla, nosečnosti, dojenja, poporodnega obdobja, različnih bolezni itn.). Kot glavni somatski vzrok utrujenosti pri ženskah zdravnica izpostavlja slabokrvnost, ki je sicer prisotna v vseh življenjskih obdobjih, a jo ženske najbolj občutijo ravno v rodni dobi. Za prevladujočo obliko velja anemija zaradi pomanjkanja železa (kar v 70–90 %). Zdravnica pojasnjuje: »V fizioloških procesih izgubimo z odluščenimi celicami prebavil, kože, s sečem in z znojem dnevno 1 mg železa, ženske v rodni dobi pa z menstruacijo še dodatnih 15–20 mg železa mesečno. Z nosečnostjo, s porodom in z dojenjem ženska porabi 500–1.000 mg železa.«

Posebej slabokrvne ženske

Zdravnica pojasnjuje, da se tudi slabokrvnost od ženske do ženske razlikuje. Močneje so ji podvržene posameznice z močnimi in dolgotrajnimi menstruacijami, mnogorodnice, nosečnice in porodnice, pri katerih govorimo o fiziološki anemiji. Vzroki zanjo so lahko povezani tudi s slabo absorpcijo železa v prebavilih, z nekaterimi kroničnimi boleznimi, zlasti prebavil (gastritis, razjede, hemoroidi), z redkimi genetskimi oz. s hematološkimi vzroki (neustrezna tvorba hemoglobina ali eritrocitov, prekomerna razgradnja) idr. Prav tako, kot je poudarila, slabokrvnost ni zanemarljiva pri ženskah z neustrezno prehrano (shujševalne, izločevalne diete, ortoreksija) pa tudi ob neozaveščenosti o primerni prehrani in drugih zunanjih dejavnikih (npr. revščina, migracije itn.).

Nov pojav: sočutna utrujenost

Ob tako številnih oblikah utrujenosti pri ženskah, ki jih je izpostavila zdravnica, od utrujenosti zaradi slabokrvnosti in pomanjkanja železa, utrujenosti pri nosečnicah in v poporodnem obdobju, ko jo lahko pogosto spremlja še poporodna depresija, je dr. Mandić spregovorila tudi o sorazmerno novem pojavu: sočutni oz. empatični utrujenosti. Pojem, kot pojasnjuje, poznamo šele v zadnjih letih; fenomen so raziskovali pri medicinskih sestrah na urgentnih oddelkih. Omenjena oblika utrujenosti izhaja iz čustvene preobremenitve ljudi, ki zaradi narave svojega dela skrbijo za travmatizirane posameznike, saj se lahko travma po besedah dr. Mandić prenese na okolico, družino ali celo na zdravstveno osebje: »Občutek nudenja pomoči in sočutja daje ljudem v teh poklicih občutek koristnosti in zadovoljstva, da pomagajo. Lahko pa vodi tudi v stres in izčrpanost, resne duševne in telesne težave ter v opuščanje poklica.« Tudi sočutna utrujenost, ki se z znaki izgorelosti kaže telesno ter psihološko in čustveno, v večji meri prizadene prav ženske.

In kako jo prepoznamo? Med opozorilnimi znaki sočutne utrujenosti ne smemo prezreti sprememb v obnašanju in vedenju (oteženo vzpostavljanje empatije, zamujanje, pomanjkanje objektivnosti, težave z zbranostjo, pretirana zaskrbljenost, motnje hranjenja, pogoste bolniške odsotnosti, zloraba psihoaktivnih substanc) pa tudi čustvovanju (okrnjena samozavest, občutek praznine in brezupa, razdražljivost) itn.

Ključna sta natančna anamneza in klinični pregled

Ker je pojmovanje utrujenosti zelo subjektivno, je tudi njeno raziskovanje zelo zapleteno: »Najpomembnejši del pri raziskovanju utrujenosti je natančna anamneza, ki ji sledi klinični pregled. Odločitev, katere preiskave bomo opravili, je težka in odvisna od veliko dejavnikov. Pomembni dejavniki so odvisni od zdravnika in bolnika ter ne nazadnje od zdravstvenega sistema.« Na tem mestu je dr. Mandić izpostavila primer Avstralije, kjer je huda utrujenost pri ženskah zaradi pomembnega zdravstvenega in psihosocialnega pomena priznana kot pomemben zdravstveni problem. Po veliki avstralski raziskavi, ki je zajela več kot 8.000 žensk v starosti 31–36 let, je bilo ugotovljeno, da je skoraj polovica vprašanih v zadnjem letu občutila hudo utrujenost, 10 % pa jih je celo poiskalo zdravniško pomoč.

Kot je še povedala, se pri preiskavah pacientov, ki so napoteni k zdravniku zaradi utrujenosti, najpogosteje določajo hemogram, feritin, sedimentacija, opravijo se ščitnični, jetrni in ledvični testi ter preveri krvni sladkor: »Le v 15 % so rezultati patološki in v manj kot 10 % pripeljejo do klinično pomembne diagnoze. Pri ljudeh, pri katerih je na podlagi anamneze majhna verjetnost, da bomo s preiskavami ugotovili resne bolezni, se lahko ob prvem obisku opravijo osnovni ambulantni testi – urinski testni lističi, hemoglobin in krvni sladkor iz prsta, oceni se indeks telesne mase in izmeri krvni tlak. Če utrujenost ostaja, naročimo razširjen spekter preiskav.«

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj