Obvladovanje simptomov menopavze s pomočjo rastlin

Priljubljenost zeliščne medicine narašča zaradi njene učinkovitosti in ker praktično nima stranskih učinkov. Mnoga od zelišč z zdravilnimi učinki imamo na domačem vrtu. Čeprav jih dnevno uporabljamo, jih ne dojemamo kot učinkovine, ki ne samo varujejo naše zdravje, ampak tudi zdravijo.

Uporaba dopolnilnih in alternativnih zdravil za obvladovanje simptomov menopavze se je v zadnjih letih močno povečala. Foto: Bigstock

Koromač je že dolgo znan po svojih zdravstvenih koristih pri številnih težavah, vključno s prebavo in predmenstrualnimi simptomi. Nova študija Severnoameriškega združenja za menopavzo (NAMS) potrjuje, da je učinkovit tudi pri obvladovanju težav, ki spremljajo menopavzo – kot so vročinski valovi, neprespanost, suhost nožnice in tesnoba. Še posebej razveseljujoče je, da praktično nima stranskih učinkov.

Alternativa za ženske, ki niso primerne za hormonsko zdravljenje

Uporaba dopolnilnih in alternativnih zdravil za obvladovanje simptomov menopavze se je v zadnjih letih močno povečala, saj ženske iščejo alternative hormonskemu zdravljenju (HZ). Čeprav je hormonska nadomestna terapija najbolj učinkovit način za obvladovanje večine simptomov menopavze, se nekatere ženske obrnejo na zeliščno medicino. Vzrok je predvsem v tem, da zaradi določenih svojih zdravstvenih stanj niso kandidatke za nadomestno hormonsko terapijo. Nekatere tudi skrbijo morebitni stranski učinki – ki jih je pri sodobnih načinih hormonskega zdravljenja sicer izjemno malo.

Fitoestrogeni lajšajo številne simptome

Koromač ima fitoestrogene lastnosti. Fitoestrogeni so estrogenom podobne kemikalije v rastlinah, ki se uporabljajo za učinkovito zdravljenje številnih simptomov menopavze. Njegovo delovanje so preizkusili pri 90 ženskah, starih od 45 do 60 let. Razdelili sojih v dve skupini: ena je osem tednov uživala po dve kapsuli s 100 mg koromača na dan, druga pa placebo. Spremljali so jih še dva tedna po koncu raziskave. Prisotnost in intenzivnost simptomov je bila pri veh ženskah izmerjena ob vstopu v raziskavo (torej pred začetkom jemanja koromača oziroma placeba) ter po štirih, osmih in desetih tednih. Izkazalo se je, da je koromač učinkovito ublažil simptome menopavze že po štirih tednih jemanja. Učinkovitost je z daljšanjem časa jemanja naraščala in trajala še dva tedna potem, ko so ženske s terapijo prenehale.

Koromač statistično pomembno izboljšal počutje žensk

Raziskovalci so zaključili, da je koromač varno in učinkovito zdravilo za za zmanjšanje težav, ki spremljajo ženske ob koncu rodnega obdobja in je brez resnih stranskih učinkov. Zmanjša vročinske oblive, suhost nožnice, težave s spanjem, nelagodje v sklepih in mišicah ter razdražljivost in depresijo. Študija je bila objavljena v strokovni reviji Menopause in je ena od prvih kliničnih raziskav, ki je preučila potenciale koromača za zdravljenje simptomov menopevze.

Pilotna raziskava prinesla pomembna spoznanja

“Čeprav je šlo za pilotno raziskavo na majhnem vzorcu, so ugotovitve, ki jih je prinesla, pomembne. Izkazalo se je, da je uživanje koromača (kot fitoestrogena) dvakrat na dan statistično pomembno izboljšalo stanje pri vseh ženskah, in to brez kakršnihkoli stranskih učinkov,” je objavo komentirala dr. Joann Pinkerton, izvršna direktorica Severnoameriškega združenja za menopavzo (NAMS). Izpostavila je tudi, da je za določitev dolgoročnih koristi koromača pri simptomih menopavze potrebna dlje trajajoča dvojno slepa randomizirana študija na velikem vzorcu.

Celotno raziskavo najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj