Oblivi vročine – nočna mora menopavze

Avtor: I. J.

Pri pripadnicah nežnejšega spola se lahko že nekaj let pred zadnjo menstruacijo začnejo pojavljati motnje menstrualnega cikla. To obdobje imenujemo perimenopavza, traja pa lahko od nekaj mesecev do nekaj let, medtem ko se pri nekaterih ženskah menopavza pojavi kar naenkrat.

Meno običajno spremlja kopica težav, med najbolj znane pa spadajo oblivi vročine. Ženske jih opisujejo kot navale krvi v glavo in vrat, ki jih spremljajo rdečica in občutek vročice, pojavljajo pa se lahko tudi več kot desetkrat v enem dnevu. Poleg oblivov vročine menopavzo spremlja še kar nekaj neprijetnih simptomov, med katere uvrščamo nočno potenje, vrtoglavico, nespečnost, glavobole, utrujenost, razbijanje srca, tiščanje pri srcu, bolečine v želodcu, motnje razpoloženja, motnje zbranosti in manjšo željo po spolnosti. O tem, kako se znebiti vročinskih oblivov in drugih neprijetnih simptomov, povezanih z menopavzo, sta se razgovorila Charles P. Vega, klinični profesor družinske medicine na Univerzi v Kaliforniji, in Anna Althuser, priznana ginekologinja s kalifornijskega Medicinskega centra v San Franciscu.

Rešitev je hormonska terapija

Dr. Vega pravi, da veliko žensk sploh ne izkusi tistih pravih in hudih simptomov, ki so povezani z obdobjem menopavze. »V mislih imam predvsem vročinske oblive, ki so eni najpogostejših simptomov,« je dejal. Približno tretjino žensk vročina oblije najmanj desetkrat na dan, trpijo pa tudi zaradi drugih nemogočih simptomov. Za zdravljene vročinskih oblivov in drugih težav je najprimernejša hormonska terapija, ki deluje zelo učinkovito. Raziskave so namreč pokazale, da so z omenjeno terapijo vročinske oblive pri ženskah v menopavzi zmanjšali kar za 75 %. »Na voljo imamo zelo uspešno terapijo, s katero se lahko poslužujemo najmanjšega odmerka hormonov v najkrajšem mogočem času, pa bo zdravljenje prav tako uspešno,« je dejal dr. Vega.

Pretiravanje tako ni priporočljivo, saj hormonska terapija s seboj prinese tudi nekatera tveganja. Najpomembnejše tveganje, o katerem se dr. Vega vedno podrobno pogovori s svojimi pacientkami, je tveganje za pojav venske trombembolije. »Ravno zaradi omenjenega tveganja morajo biti pacientke pred predpisom ustrezne hormonske terapije podrobno pregledane, da ugotovimo, kakšno je njihovo zdravstveno stanje,« pravi dr. Vega in dodaja, da lahko na podlagi svojih primerov trdi, da obstaja določena povezava tudi med hormonsko terapijo in tveganjem za pojav raka na dojki. Še en izjemno pomemben pomislek pri hormonskih terapijah je gotovo tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni, čeprav so najnovejše raziskave pokazale, da se tveganje za nastanek bolezni srca in ožilja pri ženskah od petdesetega do šestdesetega leta, ki prejemajo hormonsko terapijo od enega do treh let, ni bistveno povečalo.

Pomembna je sprememba življenjskega sloga

Pacientke je treba spoštovani, prav tako je treba spoštovati njihove želje in pričakovanja. Veliko žensk je namreč slišalo že marsikaj slabega o hormonski terapiji, zato se zanjo iz preventivnih razlogov sploh ne odločijo, čeprav bi si mogoče želele. Dr. A. Althuser velik pomen zdravljenja pripisuje učinkoviti komunikaciji s svojimi pacientkami. »Če se pacientke spoprijemajo z vročinskimi oblivi, se želim popolnoma prepričati, da do tega prihaja zaradi perimenopavze. Prav tako želim izključiti druge bolezni, ki so povezane s podobnimi simptomi. V prvi vrsti so to gotovo bolezni ščitnice,« je pojasnila dr. A. Althuser. Prav tako je pomembno ugotoviti, ali pacientka uživa kakšna zdravila, ki bi lahko imela določene stranske učinke, povezane s simptomi perimenopavze. Ko je vse izključeno, je treba pozornost nameniti spremembam življenjskega sloga. Na primer: če imajo ženske prekomerno telesno težo, je zelo priporočljivo, da odvečne kilograme čim prej izgubijo. Priporočljivo je tudi, da opustijo slabe razvade, med katere uvrščamo kajenje, kofein in alkohol. Dokazano pri vročinskih oblivih pomaga tudi tempo dihanja, in sicer tako, da se mora ženska v eni minuti popolnoma umiriti in od šestkrat do osemkrat globoko zadihati. Če se ženske spoprijemajo samo z nočnim potenjem, ki je prav tako eden izmed simptomom perimenopavze, velikokrat pomaga že samo to, da spijo v hladni sobi. »Če se stanje kljub vsemu še vedno ne izboljša in se neprijetni vročinski oblivi še vedno pojavljajo v enaki intenziteti, je treba razmisliti o terapiji z zdravili in jo z vsako pacientko posebej podrobno prediskutirati,« pravi dr. A. Althuser.

Najučinkovitejši estrogen

Najučinkovitejša zdravila, ki so na voljo, vsebujejo estrogen. »Ženske je treba pred začetkom uživanja omenjenega zdravila podrobno pregledati, da se prepričamo, ali je zdravilo zanje res primerno. Prav tako morajo biti stare manj kot 60 let,« je pojasnila dr. A. Althuser. Strokovnjaki verjamejo, da je hormonska terapija z estrogenom najvarnejša v omenjeni populaciji, saj so tako pokazale številne študije. Najnovejše priporočilo je, da se hormonsko terapijo izvaja največ pet let, odmerek estrogena pa je treba zmanjšati vsaj enkrat letno. A kaj, ko lahko simptomi menopavze pri ženskah trajajo tudi do deset let. V takšnih primerih je žensko telo treba odvaditi od hormonske terapije, če telo življenja brez nje ne more prenašati, pa je treba terapijo nadaljevati. Pacientke je treba seznaniti z vsemi tveganji, ki jih zdravila prinesejo, prav tako pa jih je treba poučiti o pomembnosti spremembe življenjskega sloga in preventive. Hormonske terapije z estrogenom se izvajajo s tabletami, z obliži ali posebnimi vaginalnimi pripravki. »Kmalu bodo na trgu tudi novi izdelki, ki bodo kombinirali estrogen in alternativno komponento progestogena, ki zmanjšuje tveganje za nastanek raka na dojki,« je dejala dr. A. Althuser.

Nad simptome menopavze z alternativno medicino

Nekatere ženske se zdravljenju z estrogenom upirajo in bolj zaupajo alternativni medicini. Pri simptomih preverjeno pomaga uživanje fitoestrogenov, kamor uvrščamo sojo in sojine izdelke. Pomagajo tudi rdeča pesa, vitamin E in akupunktura. Zadnja je zelo varna metoda in lahko pri marsikateri ženski poskrbi za izboljšanje, je pa res, da takšno zdravljenje ni tako uspešno kot zdravljenje s hormoni. Ženske, ki niso primerne za hormonsko terapijo, imajo poleg alternativne medicine na voljo še nekatera alternativna zdravila, ki sicer pomagajo omejiti simptome, vendar so prav tako manj učinkovita od zdravljenja z estrogenom.

Biološka hormonska terapija

Poznamo tudi sestavljene terapije, ki temeljijo na bioloških hormonih. Estradiol in progesteron sta odlična primera, ki ju prav tako uporabljajo pri hormonskih terapijah. Biološki hormoni izhajajo iz kemijsko spremenjene soje, imajo pa enako molekularno strukturo kot hormoni v našem telesu. V telo jih v večini primerov vnesemo s pomočjo svečk. Strokovnjaki se spoprijemajo z velikim izzivom, saj ne vedo, kako odmerke bioloških hormonov prilagoditi osnovi serijskega testiranja hormona. Veliko testov (test s slino) namreč ni pokazalo nikakršnega ujemanja z biološko aktivnostjo teh hormonov. Prav tako je zelo težko določiti ustrezen terapevtski odmerek, ki bi naredil več dobrega kot slabega. Na splošno pa sestavljenih terapij, ki temeljijo na bioloških hormonih, strokovnjaki ne priporočajo zaradi omejenega nadzora kakovosti in nepreverjene čistosti.

Foto: Thinkstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj