Opioidi vse pogosteje tudi otrokom, posledice hude

Bolečina ne samo da oslabi kakovost življenja, pa pa tudi upočasni okrevanje. Opioidi jo ublažijo hitro in učinkovito, težava pa je, da imajo številne neželena učinke - vključno z zasvojljivostjo.

Otroci in mladostniki so pogosto po nepotrebnem izpostavljeni močnim analgetikom (vključno z opioidi), kar povečuje tvega nje za preveliko odmerjanje, zlorabo in zasvojenost. Foto: Bigstock

Otrokom in mladostnikom se po operacijah pogosto predpisujejo opioidi. Novi podatki – zbrali so jih v okviru nacionalne študije v ZDA, kažejo, da je polovica teh receptov visoko tvegana zaradi stranskih učinkov. Še več, majhna skupina zdravil predstavlja polovico vseh opioidnih receptov za otroke in mladostnike ter polovico receptov z visokim tveganjem.

Otroci in mladostniki »lahka tarča«

Raziskovalci so analizirali približno štiri milijone opioidnih receptov, izdanih otrokom in mlajšim odraslim, mlajšim od 21 let v ZDA v letu 2019. Recepti, ki so presegli priporočeno količino ali odmerek ali so vsebovali zdravilo ali kombinacijo zdravil, ki niso priporočljiva za otroke, so veljali za visoko tveganje. Ugotovitve so 19. avgusta letos objavili v visoko vplivni strokovni reviji Pediatrics.

“Naša študija kaže, da so otroci in mladostniki pogosto izpostavljeni močnim analgetikom (vključno z opioidi), kar povečuje tveganje za preveliko odmerjanje, zlorabo in zasvojenost,” je povedala vodilna avtorica dr. Kao-Ping Chua, pediatrinja in raziskovalka na Pediatrični kliniki Michigan Health CS Mott. Hkrati je bolečina zelo vezana na subjektivno zaznavanje in odvisna od številnih telesnih in duševnih dejavnikov.

Opioidi otrokom že po treh dneh

Najpogostejše vrste opioidnih receptov z visokim tveganjem so bile za akutno bolečino s trajanjem več kot tri ali sedem dni. Tridnevna zaloga običajno zadostuje za akutne bolečine, recepti, daljši od sedmih dni, pa so po podatkih centrov za nadzor in preprečevanje bolezni redko potrebni. Avtorji izpostavljajo, da so bili »mnogi od teh receptov (za opioide otrokom za več kot 7 dni) izdani za zobozdravstvene in kirurške posege, ki ne zahtevajo dolgega trajanja opioidne terapije. Izkazalo se je tudi, da je najmanj eden od šestih receptov, izdanih otrokom, starim od 0 do 11 let, predpisal kodein ali tramadol.

Sočasno predpisovanje opioidov in benzodiazepinov

Vztrajno predpisovanje kodeina je skladno s prejšnjo raziskavo, ki je razkrila predpisovanje zasvojljivih analgetikov otrokom po odstranitvi madljev – kljub opozorilu FDA, da za to ni nobenega opravičljivega razloga. Skoraj 12 % receptov za opioide, izdanih mladostnikom in mladim odraslim, starim od 12 do 21 let, presega priporočene dnevne odmerke opioidov. Še skoraj 5 % se jih prekriva z benzodiazepini (zaviralci centralnega živčnega sistema), ki se pogosto predpisujejo za tesnobo, stresne napade in motnje spanja. To prekrivanje močno poveča tveganje prevelikega odmerjanja pri mladostnikih in mladih odraslih.

Z opioidi najbolj »radodarni« zobozdravniki in kirurgi

51 % odstotkov opioidnih receptov za otroke in mlade odrasle v ZDA predpišejo zobozdravniki ali kirurgi. Opioidi soobičajno prepisani po zobozdravstvenih in kirurških posegih. Skoraj 80 % opioidnih receptov za mladostnike in mlade odrasle je predpisanih po puljenju zoba. Čeprav je dokazano, da je pri tem enako učinkovit ibuprofen. Podobno velja za lajšanje bolečine po operaciji mandljev: 6 od 10 otrok so po tonzilektomiji predpisani opioidi – čeprav randomizirana preskušanja kažejo, da ibuprofen zagotavlja enak nadzor nad bolečino. Izogibanje nepotrebnemu predpisovanju opioidov ne le da zmanjšuje tveganje zlorab in prevelikega odmerjanja, zmanjšuje tudi tveganje za neželene učinke, kot sta bruhanje in zaprtje.

Povezavo do izvirne objave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj