Jemljete ibuprofen? Z nekaterimi zdravili ne »gre skupaj«

Vsakdo, ki jemlje diuretik in/ali zaviralec renin-angiotenzinskega sistema (RSA) za visok krvni tlak, bi moral biti previden pri jemanju tudi ibuprofena, kažejo nove ugotovitve.

Dehidracija je glavni dejavnik pri akutni okvari ledvic, nato pa – če ju bolnik jemlje sočasno, zaviralec RAS in ibuprofen še dodatno obremenita ledvice. Foto: Bigstock

Diuretiki in zaviralci RSA se običajno predpisujejo skupaj pri bolnikih z visokim krvnim tlakom. Sredstva proti bolečinam, kot je ibuprofen, so na voljo brez recepta.

Raziskovalci na Univerzi Waterloo so uporabili računalniško simuliranje preizkušanja zdravil za odkritje vpliva kombinacije ibupfofen – diuretik- zaviralec renin-angiotenzinskega sistema (RSA) na ledvice. Ugotovili so, da lahko povzroči akutno poškodbo ledvic, ki je v nekaterih primerih trajna.

Računalniško simulirana preizkušanja zdravil lahko hitro prinesejo rezultate, ki bi pri kliničnih preskušanjih pri ljudeh trajali veliko dlje. Gre za kombinacijo matematike in računalništva, ki zdarvnikom omogoči predvideti vplive sočasnega jemanja več zdravil.

Bolniki, ki so na zdravilih za visok krvni tlak večinoma niti ne ne pomislijo, da se le-ta mogoče »tepejo« z zdravili, ki jih dobijo v prosti prodaji. “Diuretiki so skupina zdravil,  zaradi katerih telo zadrži manj vode. Dehidracija je glavni dejavnik pri akutni okvari ledvic, nato pa – če ju bolnik jemlje sočasno, zaviralec RAS in ibuprofen še dodatno obremenita ledvice. Vsi, ki jemljejo zdravila za hipertenzijo in potrebujetjo še zdravilo proti bolečinam, naj raje razmislijo o acetaminofenu,« pravijo avtorji.

Vir: Leete J, Wang C, López-Hernández FJ, Layton AT. Determining risk factors for triple whammy acute kidney injury. Math Biosci. 2022 Apr 4;347:108809. doi: 10.1016/j.mbs.2022.108809.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj