Visok krvni tlak pri ženskah pogosto napačno pripisan menopavzi

Medtem, ko pri moških dileme ni, so pri ženskah simptomi arterijske hipertenzije pogosto napačno pripisani menopavzi – kar ima lahko resne in celo življenje ogrožujoče posledice.

Zdravljenje visokega krvnega tlaka je pri ženskah slabše kot pri moških, zaradi česar jih ogrožajo atrijska fibrilacija, srčno popuščanje in možganska kap. Foto: Bigstock

“Zdravniki na primarni ravni bi morali okrepiti odkrivanje arterijske hipertenzije pri ženskah v srednjih letih,” med drugim piše v novih priporočilih Evropskega združenja za kardiologijo. Do 50 odstotkov evropskih žensk razvije visok krvni tlak pred 60. letom starosti, vendar simptome – na primer vročinske oblive in palpitacije – pogosto pripišejo menopavzi.

Zgodnja menopavza pomemben dejavnik tveganja

Zapleti med nosečnostjo in zgodnja menopavza povečajo tveganje za bolezni srca kasneje v življenju. Zdaj so evropski kardiologi, ginekologi in endokrinologi skupaj pripravili nova priporočila, kako pomagati ženskam v srednjih letih pri preprečevanju poznejših težav s srcem. Nad njimi kot krovna organizacije bdi Evropsko združenje za kardiologijo (ESC), objavljena pa so bila pred nekaj dnevi v ugledni znanstveni reviji European Heart Journal.

Zdravljenje pri ženskah slabše, krvni tlak neurejen

“Ob visokem krvnem tlaku pri moških takoj pomislimo na arterijsko hipertenzijo. Pri ženskah pa ga pogosto pripišemo trenutnemu stresu ali menopavzi,” je povedala prva avtorica objave profesorica Angela Maas, direktorica Ženskega programa za zdravje srca v Univerzitetnem kliničnem centru Radboud v Nijmegenu (Nizozemska). “Vemo, da je zdravljenje visokega krvnega tlaka pri ženskah slabše kot pri moških, zaradi česar jih ogrožajo atrijska fibrilacija, srčno popuščanje in možganska kap. Stanja torej, ki bi se jim lahko izognili”, je prepričana.

S preventivo začeti bolj zgodaj

Žensko življenje že samo po sebi narekuje, da bi s srčno-žilno preventivo morali začeti bolj zgodaj, je prepričana Maas. “Ženske moramo ocenjevati drugače kot moške. Trenutno so metode ocenjevanja tveganja za bolezni srca in ožilja enake za oba spola. Ženske bi morali glede tveganja za bolezni srca in ožilja začeti aktivno spremljati precej prej,” pravi.

Dvakrat večje tveganje za možgansko kap

Preeklampsija med nosečnostjo je povezana s štirikrat večjim tveganjem za srčno popuščanje in arterijsko hipertenzijo ter dvojnim povečanjem tveganja za možgansko kap. Ženske, ki imajo zgodnjo naravno menopavzo – pred 40. letom starosti, imajo večjo verjetnost za razvoj bolezni srca in ožilja. Vsako leto prezgodnje naravne menopavze je povezano s 3 % povečanim tveganjem. Tudi avtoimunska vnetna stanja (na primer revmatoidni artritis in lupus), so pogostejše pri ženskah povečujejo kardiovaskularno tveganje v letih okoli menopavze. Menopavza pomeni konec rodnega obdobja za žensko, določajo pa jo retrogradno – eno leto po zadnji menstruaciji.

Začetek obravnave že pri starosti 40 ali 50 let

“Obstaja več življenjskih obdobij, v katerih lahko prepoznamo podskupine žensk z visokim tveganjem. Visok krvni tlak med nosečnostjo je opozorilni znak, da se lahko hipertenzija razvije, ko ženska vstopi v menopavzo in je povezana z demenco mnogo desetletij pozneje. Če se krvni tlak pri ženskah ne obravnava, ko so stare 40 ali 50 let, se bodo težave pomembno izrazile desetletja kasnje – ko je hipertenzijo težje zdraviti,” pojasnjuje Maas.

PCOS in tveganje za bolezni srca in ožilja

Nova priporočila Evropskega združenja za kardiologijo vsebujejo navodila za “upravljanje” zdravja srca med menopavzo, po zapletih v nosečnosti in pri drugih stanjih, kot sta rak dojke ali sindrom policističnih jajčnikov (PCOS). Prepoznana je pomembna vloga zdravega načina življenja in prehrane – npr. za optimalno obvladovanje zdravja v menopavzi in pri ženskah s PCOS. Slednje imajo povišano tveganja za visok krvni tlak med nosečnostjo in sladkorno bolezen tip 2.

Nadomestna hormonska terapija

Nadomestna hormonska terapija lajša simptome, kot so nočno znojenje in vročinski oblivi pri ženskah, starejših od 45 let. Terapija ni priporočljiva pri ženskah z visokim kardiovaskularnim tveganjem in po možganski kapi, srčnem infarktu ali krvnem strdku. Avtorji priporočajo oceno dejavnikov srčno-žilnega tveganja pred začetkom hormonskega zdravljenja.

Priporočila tudi za primer spremembe spola

Dokument vsebuje tudi priporočila za transspolne ženske (osebe, ki so se rodile kot moški). “Te ženske potrebujejo hormonsko terapijo do konca življenja in sčasoma se tveganje za nastanek krvnih strdkov poveča,” pojasnjuje Maas. Navaja, da je treba transspolne ženske “vedno spodbujati k zmanjšanju spremenljivih življenjskih tveganj”, in priznava, da “lahko psihosocialne koristi hormonske terapije z izboljšano telesno podobo vodijo k bolj zdravi izbiri življenjskega sloga.”

Izvirno objavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj