Najpogostejši vzrok za depresijo v menopavzi je nespečnost

Prvi znaki menopavze se lahko pojavijo več let prej, preden nastopi konec rodnega obdobja. Težave povzročijo več kot 75 odstotkom žensk, najpogosteje v obliki vročinskih oblivov (valung). Niso pa slednje edina težava, ki pesti ženske v tem obdobju. Pogosta je tudi nespečnost, ki lahko vodi v depresijo.

Zadnje raziskave kažejo, da depresijo pri ženskah ob koncu rodnega obdobja bolj kot motnje razpoloženja povzroča nespečnost. Foto: Bigstock

Depresija in menopavza gresta pri ženskah pogosto z roko v roki. Splošno mnenje je, da pomembno vlogo pri tem igrajo s hormonskimi spremembami pogojene motnje razpoloženja. Zadnje raziskave pa kažejo, da depresijo pri ženskah ob koncu rodnega obdobja bolj kot motnje razpoloženja povzroča nespečnost. Če zdravijo le-to, se zmanjšajo tudi simptomi depresije oziroma celo popolnoma izginejo. Ampak, kako jo zdraviti?

Zdravljenje nespečnosti vodi v zmanjšanje depresivnosti

Iskanju odgovora na to vprašanje so se posvetili ameriški raziskovalci, svoje ugotovitve pa so objavili v strokovni reviji Sleep Medicine. V študijo so zajeli 117 žensk z nespečnostjo (insomnio), od katerih jih je 4,3 odstotke imelo zmerno obliko depresije. Razdelili so jih v tri skupine, pri vsaki pa so za odpravljanje nespečnosti uporabili drugačno ne-kemično metodo: kognitivno vedenjsko terapijo, restrikcijsko terapijo (omejevanje spanja) in vpeljavo ustrezne higiene spanja ter navad za boljši spanec. Izkazalo se je, da je bila daleč najbolj učinkovita kognitivna vedenjska terapija.

Od nasvetov za boljši spanec do kognitivne vedenjske terapije

Ženske v skupini za kognitivno vedenjsko terapijo so imele vsaka po šest individualnih srečanj s psihoterapevtko. Ženske v skupini z restrikcijsko terapijo so imele vsaka po dve individualni terapiji ter tri telefonske pogovore. Ženske v tretji skupini, ki je služila tudi kot kontrolna, so po elektronski pošti dobile šest nasvetov za izboljšanje spalnih navad in spremembo spalne rutine. 

Izkazalo se je, da je bila najbolj učinkovita kognitivna vedenjska terapija, ki je preiskovankam prinesla zmerno do veliko zmanjšanje simptomov depresije. V študijo niso zajeli žensk z hudo obliko klinične depresijo in tudi niso iskali primarnih vzrokov za nespečnost pri preiskovankah: vročinskih valov in/ali ne-prejemanje nadomestne hormonske terapije.

Kognitivno vedenjsko terapijo dodali »klasičnim« metodam zdravljenja

»Veseli nas, da lahko kognitivno vedenjsko terapijo dodamo trenutnemu naboru zdravil, ki jih imamo na voljo za zdravljenje nespečnosti žensk v menopavzi in s tem povezano depresijo,« je v sporočilu za javnost povedal prof. dr. Christopher Drake iz Henry Ford Health System v Michiganu, ki je vodil raziskavo. Prepričan je, da je zdravljenje blagih simptomov depresije s kognitivno vedenjsko terapijo prepreči razvoj hujših oblik le-te kasneje. Ključno pa je, pravi, da se pri ženskah odpravi nespečnost.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj