Nespečnost v meni: zakaj nastane in kako jo odpraviti

Prvi znaki menopavze se lahko pojavijo več let prej, preden nastopi konec rodnega obdobja. Težave povzročijo več kot 75 odstotkom žensk, najpogosteje v obliki vročinskih oblivov (valung).

Nespečnost in mena gresta z roko v roki, pogosta posledica noči brez spanja pa je depresija. Foto: Bigstock

Niso pa vročinski oblivi edina težava, ki pesti ženske v meni. Skoraj enako pogosta je nespečnost. Pravzaprav gresta mena in nespečnost pri ženskah z roko v roki. Vzrok so hormonske spremembne, posledica pa motnje razpoloženja, ki – vsaj tako je veljalo do nedavnega, pogosto napredujejo v depresijo. Zadnje ugotovitve pa potrjujejo, da depresijo pri ženskah ob koncu rodnega obdobja in/ali v meni bolj kot motnje razpoloženja povzroča nespečnost. Zdravljenje naspečnosti zmanjša simptome depresije oziroma le-ti celo popolnoma izginejo. Veliko vprašanje pa je – kako? Dolgotrajno jemanje uspaval je povezano s številnimi neželenimi učinki, torej je potrebna drugačna rešitev.

Zdravljenje nespečnosti vodi v zmanjšanje depresivnosti

Prav iskanju slednje so se posvetili ameriški raziskovalci, svoje ugotovitve pa so objavili v strokovni reviji Sleep Medicine. V študijo so zajeli 117 žensk z nespečnostjo (insomnio), od katerih jih je 4,3 odstotke imelo zmerno obliko depresije. Razdelili so jih v tri skupine, pri vsaki pa za odpravljanje nespečnosti uporabili drugačno ne-kemično metodo: kognitivno vedenjsko terapijo, restrikcijsko terapijo (omejevanje spanja) in vpeljavo ustrezne higiene spanja ter navad za boljši spanec. Izkazalo se je, da je bila daleč najbolj učinkovita kognitivna vedenjska terapija.

Od nasvetov za boljši spanec do kognitivne vedenjske terapije

Ženske v skupini za kognitivno vedenjsko terapijo so imele vsaka po šest individualnih srečanj s psihoterapevtko. Ženske v skupini z restrikcijsko terapijo so imele vsaka po dve individualni terapiji ter tri telefonske pogovore. Ženske v tretji skupini, ki je služila tudi kot kontrolna, so po elektronski pošti dobile šest nasvetov za izboljšanje spalnih navad in spremembo spalne rutine. Izkazalo se je, da je bila najbolj učinkovita kognitivna vedenjska terapija, ki je preiskovankam prinesla zmerno do veliko zmanjšanje simptomov depresije. V študijo niso zajeli žensk z hudo obliko klinične depresijo in tudi niso iskali primarnih vzrokov za nespečnost pri preiskovankah: vročinskih valov in/ali ne-prejemanje nadomestne hormonske terapije.

Kognitivno vedenjsko terapijo dodali »klasičnim« metodam zdravljenja

»Veseli nas, da lahko kognitivno vedenjsko terapijo dodamo trenutnemu naboru zdravil, ki jih imamo na voljo za zdravljenje nespečnosti žensk v menopavzi in s tem povezano depresijo,« je v sporočilu za javnost povedal prof. dr. Christopher Drake iz Henry Ford Health System v Michiganu, ki je vodil raziskavo. Prepričan je, da je zdravljenje blagih simptomov depresije s kognitivno vedenjsko terapijo prepreči razvoj hujših oblik le-te kasneje. Ključno pa je, pravi, da se pri ženskah odpravi nespečnost.

Morda vas zanima tudi:

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj