Zgodnja menopavza pospeši bolezni srca in ožilja

Zgodnja menopavza je povezana s številnimi dejavniki tveganja za bolezni srca in ožilja, vendar je bilo do sedaj malo znanega o neposredni povezavi med menopavzo in kardiovaskularnim zdravjem kot takim.

Menopavza vpliva na kardiovaskularno zdravje. Foto: Bigstock

Bolezni srca in ožilja so vodilni vzrok smrti v razvitem svetu. Čeprav je desetletja veljalo, da ženske za boleznimi srca in ožilja zbolevajo redkeje kot moški, nove ugotovitve kažejo, da temu ni tako. Ženske za boleznimi srca in ožilja zbolevajo (in umirajo) enako pogosto kot moški. Vendar šele – v povprečju 10 let po menopavzi. Prej johbščitijo ženski spolni hormoni.

Analizirali podatke za več kot 20 tisoč žensk

Kardiovaskularno zdravje žensk, ki menopavzo doživijo prej, je slabše kot kardiovaskularno zdravje tistih, pri katerih se konec rodnega obdobja zgodi kasneje, piše revija Menopause. Kot potrditev navaja raziskavo, v kateri so analizirali podatke za večmkot 20 tisoč žensk, ki so sodelovale v študiji NHANES v letih 1999 do 2016. Njihovo kardiovaskularno zdravje so ocenili z lestvico LS7 (razpon od 1 do 14). Upoštevali so tudi sociodemografske podatke (izobrazbo, ekonomski status, zaposlitev…) in interakcijo med starostjo ter menopavzo.

Le vsaka deseta ženska z idealnim kardiovaskularnim zdravjem

Ugotovili so, da je zgodnji nastop menopavze povezan s slabšim kardiovaskularnim zdravjem. Le 11,2 odstotkov žensk je po ocenjevalni lestvici doseglo idealno kardiovaskularno zdravje. Med ostalimi so prevladovale ženske, mlajše od 25 let, slabše izobražene in z manj mesečnega dohodka. xxxxx vezni tekst za tole:

kardiovaskularnega zdravja je bila statistično pomembno nižja pri ženskah, ki so imele zgodnjo menopavzo. Z vsakim kasnejšim letom menopavze se je kardiovaskularna ocena izboljšala za 17 odstotkov. Starost ob menopavzi in kardiovaskularno zdravje sta bila pomembno povezana tudi s kajenjem.

Omejitve študije samoporočanje žensk in reotrospektivost

Omejitve študije so njena retrospektivna narava in samoporočane žensk (vprašalnik, na katerega so odgovarjale). Avtorji so izpostavili, da je bilo mogoče, da se nekatere ženske natančne starosti ob menopavzi (ki je zadnjamenstruacija v življenju ženskin se ugotavlja retrogardno – torej za nazaj), niso spomnile. So bile pa korelacije kljub omejitvam dovolj značilne, da so raziskovalci zaključili, da »starost ob menopavzi lahko igra pomembno vlogo pri ohranjanju in izboljšanju kardiovaskularnega zdravja.«

Povezavo do izvirne objave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj