Zgodnja menopavza vpliva na kardiovaskularno zdravje

Zgodnja menopavza je povezana s številnimi dejavniki tveganja za bolezni srca in ožilja, vendar je bilo do sedaj malo znanega o neposredni povezavi med menopavzo in kardiovaskularnim zdravjem kot takim.

Le 11,2 odstotkov žensk je po ocenjevalni lestvici doseglo idealno kardiovaskularno zdravje. Med ostalimi – večino, so prevladovale mlajše od 25 let, slabše izobražene in z manj mesečnega dohodka. Foto: Bigstock

Kardiovaskularne bolezni so glavni vzrok smrti v razvitem svetu. Ženske – čeprav jih v rodnem obdobju ščitijo ženski spolni hormoni, niso izjema. Na starost za boleznimi srca in ožilja zbolevajo (in umirajo) enako pogosto kot moški.

Analizirali podatke za več kot 20 tisoč žensk

Nove ugotovitve potrjujejo, da menopavza vpliva na kardiovaskularno zdravje. Slednje je pri ženskah, ki menopavzo doživijo prej, pomembno slabše kot pri ženskah, pri katerih se konec rodnega obdobja zgodi kasneje, piše revija Menopause. Objavlja raziskavo, v katero so analizirali podatke za več več kot 20 tisoč žensk iz študije NHANES v letih 1999 do 2016. Njihovo kardiovaskularno zdravje so ocenili z lestvico LS7 (razpon od 1 do 14). Upoštevali so tudi sociodemografske podatke (izobrazbo, ekonomski status, zaposlitev…) in interakcijo med starostjo ter menopavzo.

Le vsaka deseta ženska z idealnim kardiovaskularnim zdravjem

Ugotovili so, da je zgodnji nastop menopavze povezan s slabšim kardiovaskularnim zdravjem. Le 11,2 odstotkov žensk je po ocenjevalni lestvici doseglo idealno kardiovaskularno zdravje. Med ostalimi – večino, so prevladovale mlajše od 25 let, slabše izobražene in z manj mesečnega dohodka. Povprečna ocena kardiovaskularnega zdravja je bila statistično pomembno nižja pri ženskah, ki so imele zgodnjo menopavzo. Z vsakim kasnejšim letom menopavze se je kardiovaskularna ocena izboljšala za 17 odstotkov. Starost ob menopavzi in kardiovaskularno zdravje sta bila pomembno povezana tudi s kajenjem.

Omejitve študije samoporočanje žensk in reotrospektivost

Omejitve študije so njena retrospektivna narava in samoporočane žensk (vprašalnik, na katerega so odgovarjale). Avtorji so izpostavili, da je bilo mogoče, da se nekatere ženske natančne starosti ob menopavzi (ki je zadnjamenstruacija v življenju ženskin se ugotavlja retrogardno – torej za nazaj), niso spomnile. So bile pa korelacije kljub omejitvam dovolj značilne, da so raziskovalci zaključili, da »starost ob menopavzi lahko igra pomembno vlogo pri ohranjanju in izboljšanju kardiovaskularnega zdravja.«

Povezavo do izvirne objave najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj