Kako živimo Slovenci in kako zdravi smo?

Avtor: R. M. Z.

Pravkar objavljeni podatki kažejo, da je v letu 2017 za slaba 2,1 milijona Slovencev, od katerih je bil vsak peti starejši od 65 let, skrbelo 6408 zdravnikov, 1455 zobozdravnikov, 6636 medicinskih sester in 13869 zdravstvenih tehnikov.

NIJZ vsako leto objavi Zdravstveni letopis, ki prikazuje podatke o zdravstvenem stanju ljudi pri nas. 

V Sloveniji se je število novorojenih otrok v zadnjih treh desetletjih skoraj prepolovilo: danes jih je mlajših od 14 let le še 15 odstotkov. Narašča pa delež starejših in tudi življenjska doba se povečuje.

»V letu 2017 so slovenski moški živeli v povprečju 74 let, ženske pa 81 let. »

Med tistimi, ki so umrli pred 65. letom starosti (vsega skupaj jih je bilo manj kot 4 tisoč), so z 68 odstotki prevladovali moški. Slednji tudi raje pogledajo v kozarec, kar v povprečju odnese dve življenji na dan. Najpogostejši vzrok smrti so sicer bolezni srca in ožilja, ki letno odnesejo osem tisoč življenj, in rakava obolenja, ki jih odnesejo dobrih šest tisoč.

Slovenke rojevajo vse kasneje

Povprečna starost Slovenk pri prvem porodu se je v zadnjih treh desetletjih iz 23 let dvignila na več kot 29 let, v povprečju pa rodijo le še 1,6 otroka. Lani (2018) se je rodilo več kot 600 otrok manj kot leto poprej (2017), ko jih je svet prijokalo 19484. Da bi naluknjano slovensko demografsko ladjo ohranili na površju, bi se moralo vsako leto roditi vsaj 30 tisoč otrok. Tozadevno nam slabo kaže, kako »dobri« pa smo porabi zdravil?

Slovenci in zdravila na recept

Ko nas zaboli ali se slabo počutimo, hitro poiščemo pomoč zdravnika. Slovenija je sicer precej dobro prepredena z zdravstvenimi domovi in bolnišnicami: prvih imamo 63, drugih pa 29. Ena bolnišnica na vsakih 70 prebivalcev Slovenije, torej.

“V nekaterih slovenskih porodnišnicah imajo v povprečju manj kot tri porode na dan, vzdržujejo pa celotno infrastrukturo, vključno z osebjem.”

V letu 2017 smo v lekarne prinesli skoraj 19 milijonov zdravniških receptov. Je to podatek, nad katerim bi se snovalci državne preventive morali zamisliti? Prav gotovo. Kajti Slovenci imamo zdravila radi in po njih posegamo tudi, ko bi zdravje vrnila sprememba življenjskega sloga. 

V bolnišnicah ostanemo 7 dni, pri čemer nam je na razpolago skoraj 10 tisoč bolniških postelj. Tudi bolniških izostankov se ne branimo: v letu 2017 je bilo na vsak dan na bolniški več kot 36 tisoč ljudi.

Izdatki za zdravstvo so v letu 2017 znašali 3,423 milijarde evrov.  

Celotni  zdravstveni letopis z vsemi podatki najdete TUKAJ.

Sorodne vsebine: 

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj