Prva okužba človeških celic med bivanjem v vesolju

Astronavti se zaradi izjemnih razmer v vesolju soočajo s številnimi zdravstvenimi izzivi za svoje zdravje. Med temi so različni nalezljivi mikrobi, ki lahko napadejo njihov zatrti imunski sistem.

V študiji so človeške črevesne epitelijske celice gojili na misiji Space Shuttle STS-131. Ena skupina celic je bila okužena s salmonelo, druga pa je služila kot kontrolna in je ostala neokužena. Foto: Bigstock

Znanstveniki so opisali okužbo človeških celic s črevesnim patogenom Salmonella Typhimurium med vesoljskimi leti. Dokazali so, da mikrogravitacijsko okolje vesoljskih poletov spreminja molekularni profil človeških črevesnih celic. Zaznali so tudi molekularne spremembe patogene bakterijskega patogena, medtem ko se je le-ta nahajala v okuženih gostiteljskih celicah. Ugotovitve so objavili v zadnji številki revije NPJ Microgravity.

V študiji so človeške črevesne epitelijske celice gojili na misiji Space Shuttle STS-131. Ena skupina celic je bila okužena s salmonelo, druga pa je služila kot kontrolna in je ostala neokužena. Odkrili so globalne spremembe v izražanju RNK in beljakovin v človeških celicah ter izražanju RNK v bakterijskih celicah – kar potrjuje prejšnje ugotovitve, da lahko vesoljski polet poveča potencial nalezljivih bolezni.

Rezultati ponujajo nov vpogled v postopek okužbe in lahko vodijo do novih metod za boj proti invazivnim patogenom med bivanjemv vesolju – in tudi v manj »eksotičnih« razmerah na zemlji.

Izvirno objavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj