Pametne naprave, ki bodo olajšale življenje v zrelih letih

Pred komaj dvema desetletjema je bil Facebook vodilni spletni medij, YouTuba nismo poznali, Nokia pa je bila “zakon” med telefoni. Mobilne aplikacije niso obstajale, fotografije, ki smo jih posneli s telefonom, ob omembi samovozečnih avtomobilov pa smo zgolj zamahnili z roko.

Specialisti, ki živijo v različnih državah ali celo kontinentih, se bodo pri posegu “v živo” posvetovali med seboj. Foto: Bigstock

Tehnologija spreminja vse, vse več pozornost pa njeni razvijalci posvečajo rešitvam, ki bi olajšale življenje v zrelih letih in pripomogle k obvladovanju največje težave sodobne družbe: staranje populacije. Pametni telefoni, naprave s senzorji in internetna tehnologija bodo pomagali, da se bomo starali doma, in bodo budno spremljali naše zdravje in varnost. Prihajajoče naprave, ki bodo v kratkem spremenile naš vsakdan, so resnično zanimive.

Samovozeči avtomobil

Samovozeči avtomobili niso več napol utopična ideja, ampak realnost, in le še vprašanje časa je, kdaj bodo suvereno zavzeli naše ceste. Dovolj bo že, če bomo volan izpustili, ko bo treba bočno parkirati, avto pa bo sam opravil zoprno nalogo. Avtomobilska industrija vlaga ogromno v tehnične rešitve, ki izboljšujejo varnost.

“Za večino starostnikov je dejstvo, da lahko še vozijo sami, izjemno pomembno, čeprav za volanom ogrožajo sebe in druge.”

Avtomobili bodočnosti bodo prepoznali slabe vozne pogoje, ovire na cesti, padec koncentracije pri vozniku ter vožnjo prilagodili tako, da ne bo prišlo do nesreče.

Govoreči prometni znaki

Vožnja ponoči zna biti, ko smo „v letih“, prava mora. Vid se slabša s staranjem, proces starostnega pešanja pa se začne že kmalu po 40 tem letu starosti. Slej ko prej dosežemo točko, ko si ne zaupamo več, da bi lahko še varno pripeljali na na cilj, ko pade tema. GPS navigacija sicer že zdaj zelo zmanjša možnost, da bi se izgubili. Ampak tisto, kar bo res super, pa bodo govoreči prometni znaki. Ko se jim bomo približali, se bodo preko Bluetootha povezali z nami in nam svetovali.

Obisk zdravnika preko Skypa

Komuniciranje z zdravnikom preko Skypa je pri ljudeh, ki živijo v odmaknjenih krajih, že vsakdanja praksa. Telemedicina, ki je na pohodu, bo pogostnost tovrstnega početja še povečala. Ni več tako daleč čas, ko bomo rekli: Se še spomnite, kako je bilo včasih, ko smo k zdravniku hodili v ambulanto?

“Negovalec v domu starostniku pomaga vstati ali ga dvigne (iz postelje, stola, vozička, kavča…) 40 krat na dan, so izračunali Japonci.”

„Online“ zdravstvene kartoteke

Ne glede na pomisleke glede varovanja zasebnosti – možnost, da bomo imeli vse svoje zdravnike zbrane na enem mestu, prinaša številne prednosti. Izvidi bodo na voljo vsem, zdravniki se bodo lahko odločali preko videokonferenc, drugo mnenje pa bo postalo stalna praksa. Specialisti, ki živijo v različnih državah ali celo kontinentih, se bodo lahko pri posegu “v živo” posvetovali med seboj. Veliko opravil že tako in tako opravljamo elektronsko.

“Medtem, ko boste gledali televizijo, vam bo hladilnik poslal na ekran sporočilo, da ste pozabili zapreti njegova vrata.”

Se sploh še spomnite, kako je bilo, ko smo čakali v vrsti na banki? Ali pa, ko letalskih kart ni bilo mogoče kupiti preko interneta? Zakaj torej teh tehnologij ne bi čim prej prenesli v zdravstvo? Pomisleki, da bi se nepooblaščeni lahko dokopali do podatkov iz naše kartoteke, so seveda na mestu. Ampak – zaradi tega ni še nihče umrl. Zaradi tega, ker ljudje niso imeli pravi čas dostopa do pravega zdravljenja, pa jih je že veliko.

Roboti namesto negovalcev

Nesposobnost skrbeti zase je najbolj pogost vzrok za odhod v dom za starostnike. V prihodnosti bodo vlogo negovalcev prevzeli roboti. Prvega so že izdelali na Japonskem, med njegovimi nalogami pa je tudi dvigovanje starostnika iz postelje in namestitev v invalidski voziček ter opora pri samostojni hoji. Pri podjetju, ki je izdelalo robota (Riken-SRK Collaboration Center for Human-Interactive Robot Research), so izračunali, da negovalec v domu starostnika v povprečju dvigne (iz postelje, stola, vozička, kavča…) 40- krat na dan.

Pametne LED lučke

Sveče na mizi v restavraciji seveda pričarajo romantično vzdušje, ki pa ga je hitro konec, ko ugotovimo, da ne vidimo, kaj piše na jedilniku. LED lučke bodo pomagale iz tovrstne in podobnih zagat. Pojavile so bodo na mestih, kjer jih bomo najmanj pričakovali, na primer na jedilnem listu ali v torbici, in prišle še kako prav.

Stanovanje, ki se stara z uporabnikom

Kadi, v katere se vstopa stoje, stopniščna dvigala, nižje omare, vtičnice v višini pasu, da se starostnikom ni treba sklanjati – vse to so razmeroma preproste spremembe, ki omogočijo samostojno življenje tudi v visoki starosti. Pametni varnostni sistemi lahko „na en mah“ rešijo številne skrbi starostnikov in njihovih bližnjih. Predstavljajte si, da vas alarm spomni, da ste pustili odprto okno, prižgan štedilnik ali nezaklenjena vhodna vrata.

“Možnost, da bomo imeli vse svoje zdravnike zbrane na enem mestu, prinaša številne prednosti.”

“Iskalci” daljinca za televizijo, telefona ali avtomobilskih ključev bodo v naslednjih letih postali del standardne opreme v stanovanju. Luči se bodo avtomatsko prižgale, ko se boste sredi noči odpravili na stranišče. Naprave se bodo pogovarjale med seboj: medtem, ko boste gledali televizijo, vam bo hladilnik poslal na ekran sporočilo, da ste pozabili zapreti njegova vrata.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj