Prelomno odkritje: Zdravilo starostnikom povrne spomin in obnovi možgane

Avtor: Centre for Addiction and Mental Health, M. Š.

Raziskovalci Centra za odvisnosti in duševno zdravje (Centre for Addiction and Mental Health) iz Toronta so razvili novo zdravilo, ki je spominske funkcije starostnikov vrnilo na raven mlajših odraslih in tudi obnovilo nekatere strukture v možganih

»Trenutno upada kognitivnih sposobnosti, med katerega sodi tudi izguba spomina, ne znamo uspešno zdraviti. Ugotovili smo, da so pri njih nekateri receptorji gama-aminobutirne kisline (GAMA) okvarjeni. Novo zdravilo jih, kot so pokazale pred-klinične raziskave, uspešno obnovi, pri čemer je zelo pomembno, da je izrazito ciljno usmerjeno: veže se na točno določeno receptorsko tarčo v možganih in jo aktivira,« je povedala dr. Etienne Sibille, ki je bila na čelu ekipe raziskovalcev, ki so se podpisali pod izjemno obetajoče odkritje.

Enkratni odmerek spomin izboljšal za 80 odstotkov 

Raziskovalci so zdravilno učinkovino, ki obeta, da se bo medicina prvič sploh lahko uspešno spopadla z izgubo spomina, izolirali iz benzodiazepinov – spojin, ki lajšajo tesnobo in strah in ki jih vsebujejo pomirjevala in antidepresivi. Za razliko od slednjih je zelo ciljno usmerjena. Že enkratni odmerek je v pred-kliničnih raziskavah, v katerih so preučevali izgubo spomina zaradi stresa, slednjega vrnil na normalno raven. Eksperiment so uspešno ponovili več kot 15 krat. V drugem poskusu, v katerem so preučevali izgubo spomina zaradi staranja, se je stanje po izboljšalo za 80 odstotkov, spomin pa se je vrnil na raven, ki je značilna za mlajše odrasle. Izboljšanje je trajalo dva meseca, odmerek pa bil tudi v tem primeru enkraten.

“Pri starostnikih, ki izgubijo spomin, so nekateri GABA receptorji poškodovani.”

»Stare možganske celice so se pomladile, kar dokazuje, da zdravilo ne samo izboljšuje spomin, pač pa tudi spreminja možgane. Molekule, ki vstopajo vanje, so varne, aktivirajo okvarjene receptorje in »obrnejo« upad kognitivnih sposobnosti. Potencialne možnosti uporabe so široke: upočasnitev razvoja Alzheimerjeve bolezni, vračanje kognitivnih sposobnosti, zdravljenje izguba spomina zaradi starosti ali travme in druge,« je na letnem srečanju Ameriškega združenja za napredek znanosti (AAAS) v Washingtonu, izpostavila dr. Sibille. 

Sorodne vsebine: 

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj