Dosežen velik napredek v zvezi z varnostjo pacientov, vendar ostaja še veliko dela

Avtor: Tonio Borg, evropski komisar za zdravje

Približno 8 do 12 % pacientov med bolnišnično oskrbo v EU doživi zdravstvene zaplete in od približno 4,1 milijona pacientov v EU, ki doživijo okužbo med zdravstveno oskrbo, jih vsaj 37 000 tudi umre.

Iz pred kratkim objavljenega poročila o izvajanju priporočila Sveta o varnosti pacientov iz leta 2009, vključno s preprečevanjem in obvladovanjem okužb, povezanih z zdravstveno oskrbo, je razvidno, da so Komisija in države EU zelo napredovale pri reševanju vprašanja varnosti pacientov. Spoznanja o varnosti pacientov iz različnih držav so pomembna za politike na nacionalni ravni in politiko na ravni EU ter prispevajo k oceni uspešnosti zdravstvenih sistemov.

Podatki kažejo na dejanski napredek pri oblikovanju nacionalnih programov varnosti pacientov in vzpostavitvi sistemov, prek katerih lahko pacienti poročajo o neželenih dogodkih.   Vse države članice so sprejele nacionalne programe varnosti pacientov ali pa jih pripravljajo, kar je pomemben korak naprej. Tudi pacienti se vedno bolj zavedajo, da lahko spregovorijo o svojih izkušnjah.

Varnost pacientov je torej sestavni dejavnik zdravstvenih politik, vendar pa je vzpostavljanje kulture varnosti pacientov v zdravstvenem sistemu težavneje.  Dodatno pozornost je treba nameniti učenju iz napak, o katerih poročajo pacienti, ter sodelovanju pacientov pri preprečevanju takih napak. Poročilo predlaga pripravo številnih praktičnih orodij, denimo smernic in predlog, ki bodo v pomoč pri izvajanju ukrepov.

Italijansko predsedstvo Evropskega sveta je vodilno pri razmisleku o prihodnjih ukrepih na ravni EU v zvezi z varnostjo pacientov in kakovostjo oskrbe. Na tej podlagi bodo kmalu sprejeli sklepe Sveta, ki bodo nakazali prihodnjo smer ukrepov EU. 

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj