Urinske preiskave: Pametna stranišča namesto laboratorijev

Analize urina so ene od najbolj pogostih preiskav, ki jih opravijo v laboratoriju. Sodobne tehnologije napovedujejo, da bo njihovo mesto postal »kraj, kamor gre še cesar peš«. Razvoj pametnega stranišča z vgrajenim prenosnim masnim spektrometrom je v polnem teku, opravljene so tudi prve analize vzorcev urina.

Urin vsebuje informacije o več kot 600 procesih v telesu; nekateri od njih so neposredno povezani z boleznimi, ki jemljejo življenja, na primer rak, ledvične bolezni. Foto:Bigstock

Mnogo je bilo že idej, da bi preiskave telesnih tekočin opravljali s testi za domačo rabo. Do sedaj se jih je večina izkazala za slabo učinkovite ali celo zavajajoče. Najbolj znano podjetje, ki je ponujalo zapletene analize iz vsega nekaj kapljic krvi, je bil ameriški Teranos. Zgodba se je slabo končala, lastniki pa so se zaradi zavajanja znašli pred sodiščem. Kar razvoja tovrstnih naprav (na srečo) ni ustavilo.

Pametne naprave spreminjajo preventivo

Pametne naprave postajajo pomembni igralec na področju spremljanja in izboljševanja zdravja, kot zelo (če ne celo najbolj) perspektivno pa se kaže – verjeli ali ne, pametno stranišče. Do tega zaključka so prišli znanstveniki Univerze Wisconsin Madison in Inštituta za raziskave Morgridge ter se lotili razvoja.

WC školjka namesto laboratorija?

Stranišče se kot mesto zbiranja telesnih izločkov za medicinsko rabo ponuja samo po sebi, in je v praksi tudi že do neke mere uporabljeno. Vzorce blata za preiskavo na prikrite krvavitve, ki so napovedni dejavnik za raka črevesja in danke, vzamemo sami (s posebnim priborom) iz domačega stranišča. Inženirji razvijajo straniščno školjko, ki bo spremljala srčne funkcije, najnovejša ideja pa je, da bi stranišče postalo zamenjava za laboratorijske preiskave urina in njihova nadgradnja.

Koncept pametnega stranišča. Foto: University Wisconsin-Madison

Urin zakladnica podatkov

Urin je prava zakladnica podatkov o posameznikovih prehranskih navadah, telesni aktivnosti, uporabi zdravil in odslikava vzorce spanja ter druge telesne navade. Vsebuje informacije o več kot 600 procesih v telesu; nekateri od njih so neposredno povezani z boleznimi, ki jemljejo življenja, na primer rak, ledvične bolezni, sladkorna bolezen…

Zbiranje vzorcev preprosto, natančno in poceni

Podvig sta si zamislila Joshua Coon in Ian Miller in prvo fazo: zbiranje urinskih vzorcev in hitro analiziranje, tudi uresničila v praksi.

Priznavata, da so se jima kolegi smejali, ko sta razkrila načrte. Joshua Coon in Ian Miller tudi nista kdorkoli. Coon je profesor biomolekularne kemije na Univerzi Wisconsin–Madison, Ian Miller pa vodja razvoja programske opreme in informatike pri Coon Reshearch Group.

Zanimalo ju je predvsem dvoje. Prvič, ali lahko spremljanje in testiranje vzorcev urina s pomočjo pametnega stranišča ponudi koristne informacije o posameznikovem zdravju v realnem času. In drugič, ali je mogoče tehnološko platformo prilagoditi do te mere, da so postopki preprosti, natančni in cenovno dostopni.

Testni osebi razvijalca sama

Coon in Miller sta začela pri sebi in v 10 dneh zbrala 110 vzorcev svojega urina. S pomočjo pametnih naprav in aplikacij sta ves ta čas spremljala tudi delovanje srca ter merila število prehojenih korakov, porabo kalorij in spanje. Vzorce urina sta poslala na teste s plinsko kromatografijo in masno spektometrijo.

Rezultati so pokazali, da vzorci vsebujejo izjemen zdravstveni »prstni odtis«, ki natančno odslikava presnovo (tudi specifične biomarkerje). Najbolj pomembno pa je, da pametno stranišče omogoča dnevno spremljanje podatkov, ki se jih lahko poveže z »neurinskimi« parametri, kot so krvni tlak, srčni ritem, poraba kalorij, prehranske navade… .

Razvoj prototipa v polnem teku

Ekipa zdaj že razvija prototip stranišča, ki bi vsebovalo prenosni masni spektrometer. Namestili ga bodo v zgradbi Inštituta Morgridge, kjer ga bodo lahko uporabljali vsi zaposleni.

»Vemo, kako potekajo meritve v laboratoriju. Tam je postopek natančno predpisan in standardiziran. Precej prepričani smo, da ga lahko prenesemo v pametno stranišče. Izziv je zahteven in veliko bomo morali vložiti v inženiring, če hočemo, da bo vse skupaj postalo dovolj preprosto in poceni. Na dolgi rok sta samo dve možnosti: da nam v celoti uspe ali pa da se na neki točki izkaže, da je projekt nemogoče izpeljati.«

Ogromen potencial, nove vrste analiz

Potencial pametnega stranišča je velik. Ne samo, da omogoča dnevne analize običajnih urinskih parametrov in jih poveže s podatki, ki jih dajo druge pametne naprave, omogoča tudi zbiranje drugih informacij. Na primer o tem, kako posameznik presnavlja posamezna zdravila, ali jih jemlje pravilno in ali imajo predviden učinek.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj