Novost v zdravljenju shizofrenije

Za uničujočo možgansko motnjo, ki vodi v zmanjšano psihosocialno funkcijo, lahko aboli kdor koli, najpogosteje pa so to mlajši, v starosti med 18. in 30. letom. Statistika je neusmiljena – le petina oseb s shizofrenijo je sposobna obdržati plačano službo na primarnem trgu dela in le tretjina jih je spodobna ohraniti stabilno razmerje.

Pri shizofreniji so najbolj znani pozitivni simptomi, na primer zaznave brez realne osnove, večinoma slušne, in blodnje – napačna prepričanja, ki jih ni mogoče spremeniti z logično razlago. Foto:Bigstock

Približno tretjina bolnikov s shizofrenijo doživi samo eno epizodo v svojem življenju in se nato vrne v normalno življenje. Nadaljnja 1/3 bolnikov ima več epizod, a se njihovo delovanje med poslabšanji normalizira, medtem ko 1/3 bolnikov trpi za kroničnim potekom bolezni z močno oslabljenim delovanjem.

Približno 10 % bolnikov s shizofrenijo stori samomor.

Najbolj znani pozitivni simptomi

Pri shizofreniji so najbolj znani pozitivni simptomi, na primer zaznave brez realne osnove, večinoma slušne, in blodnje – napačna prepričanja, ki jih ni mogoče spremeniti z logično razlago. A na življenje obolelega imajo velik vpliv tudi negativni simptomi. Ti zelo osiromašijo življenje, saj povzročajo, da nimamo želje po druženju ali za druge aktivnosti, da se pretirano poglabljamo v svoj notranji svet, da je naš besednjak skromen in da se le malo pogovarjamo, se na dogodke v okolici ne odzivamo čustveno …

Antipishotična zdravila in negativni učinki

»Z antipsihotičnimi zdravili večinoma uspemo pozitivne simptome povsem odpraviti ali pa vsaj bistveno ublažiti. Glede negativnih simptomov pa so ta zdravila navadno bistveno manj učinkovita; lahko se celo zgodi, da se ob zdravljenju negativni simptomi okrepijo,« je opozoril prim. Andrej Žmitek iz psihiatrične bolnišnice Begunje in dodal, da so zaradi svoje odpornosti na zdravljenje negativni simptomi pogosto bolj omejujoči za bolnikovo funkcioniranje kot pozitivni.

Pri shizofreniji so najbolj znani pozitivni simptomi, na primer zaznave brez realne osnove, večinoma slušne, in blodnj

Da so bila dozdajšnja zdravila za zdravljenje shizofrenije brez dvoma učinkovita pri zmanjševanju oziroma obvladovanju pozitivnih simptomov (blodenj in halucinacij), veliko manj pa so delovala na področju zmanjševanja negativnih simptomov (motnje volje, socialni umik, splitvenost čustvovanja), je potrdil tudi prof. Rok Tavčar iz Univerzitetne psihiatrične klinike v Ljubljani.

Po novem bomo zdravili tudi negativne simptome

Z napredkom znanja o mehanizmu nastanka negativnih simptomov in shizofrenije na splošno se je pokazalo, da imajo prednost zdravila, ki delujejo na poseben podtip dopaminskih receptorjev, receptorje D 3. Gre za novo zdravilo, katerega najpomembnejša značilnost je prav delovanje na omenjene receptorje.

»To pomeni velik napredek glede na zdajšnje stanje, saj je po mnenju uglednih mednarodnih strokovnjakov šele zdaj na voljo prvo učinkovito zdravilo za izboljšanje negativnih simptomov shizofrenije,« je razložil prof. Tavčar.

Zdravila, ki se bolje prenašajo, po navadi pomenijo tudi boljše sodelovanje bolnikov pri zdravljenju.

Kariprazin bolniki dobro prenašajo

»Na voljo je tudi že veliko podatkov o učinkovitosti in varnosti novega zdravila – v kratkoročnih in tudi v dolgo časa trajajočih raziskavah. Zdravilo je varno in dobro prenosljivo, večina neželenih učinkov pa je enako pogosta kot pri placebu, tudi ni bilo ugotovljenih nobenih nevarnih neželenih učinkov. Zdravila, ki se bolje prenašajo, po navadi pomenijo tudi boljše sodelovanje bolnikov pri zdravljenju. Zato lahko pričakujemo, da bo tudi sodelovanje bolnikov, ki bodo jemali kariprazin, bolje kot pri prejšnjih zdravilih,« je na dogodku povedal prof. Tavčar.

Po dobrega pol leta predpisovanja novega zdravila (pogovarjala sva se oktobra letos) pa lahko rečem, da se zdravilo dobro obnese kot osnovna terapija; prejema ga veliko mojih pacientov, ki so z njim zadovoljni, je strnil izkušnje profesor Tavčar.

1 KOMENTAR

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj