Test PUR odkrije agresivega raka prostate iz urina

Komplet za zbiranje urina doma bi lahko revolucionaliziral diagnosticiranje raka prostate, kažejo najnovejše raziskave. Za moške to pomeni, da jim ne bo več treba iti v bolnišnico, da bi oddali vzorec urina ali da bi morali opraviti neprijeten rektalni pregled.

Test PUR natančno napoveduje agresivnega raka prostate. Napoveduje tudi, ali bodo bolniki potrebovali zdravljenje do pet let prej kot standardne klinične metode. Foto: Bigstock.

Test PUR, ki na podlagi vzorca urina diagnosticira agresivnega raka prostate, so razvili na Univerzi East Anglia v sodelovanju z univerzitetno bolnišnico Norfolk Horwich. Ponekod so ga v klinično prakso že uvedli. Njegova pomembna prednost je tudi, da bolj zanesljivo, kot dosedanje klinične metode napove, ali bodo bolniki potrebovali zdravljenje v naslednjih petih letih.

Do nedavnega so test PUR opravljali sočasno ob digitalnem rektalnem pregledu. Zadnja raziskava pa kaže, da bi ga lahko izvedli na vzorcih urina, zbranih doma. Gre za pomemben korak naprej, saj prvi jutranji urin prinaša najbolj natančne vrednosti biomarkerjev iz prostate, pravijo raziskovalci.

Rak prostate najpogostejša vrsta raka pri moških

Dr. Jeremy Clark iz UEA Norwich Medical School pojasnjuje, da se rak prostate (najpogostejši rak pri moških) običajno razvija počasi in večinoma ne potrebuje zdravljenja. Drugače je pri agresivnih oblikah, ki se jih zdravniki trudijo odkriti čim prej, saj je to ključno za uspešno zdravljenje.

Test preuči izražanje specifičnih genov

“Najpogosteje uporabljeni testi za raka prostate vključujejo krvne preiskave, digitalni rektalni pregled (DRP), MRI slikanje in biopsijo. Razvili smo test PUR, ki preuči izražanje genov v vzorcih urina in zagotavlja ključne informacije o tem, ali je rak agresiven ali nizko ogrožujoč. Odvzem vzorca urina pri prvem jutranjem mokrenju pomeni, da je raven biomarkerjev iz prostate veliko višja in bolj dosledna, kar iz vidika diagnosticiranja pomeni velik korak naprej,« razloži Clark.

Jutranji urin najbolj zanesljiv

Raziskovalna skupina je 14 moškim z rakom prostate pripravila komplet za zbiranje prvega jutranjega urina doma in navodila, kako naj vzamejo vzorec. Nato so vzorce primerjali z vzorci, zbranimi po digitalnem rektalnem pregledu. “Ugotovili smo, da so vzorci urina, odvzeti doma, pokazali biomarkerje za raka prostate veliko bolj natančno, kot po rektalnem pregledu. Povratne informacije so tudi pokazale, da je domači test bolj zaželen,« je ugotovitve raziskave predstavil Clark.

Urinski test namesto biopsije prostate?

Test PUR natančno napoveduje agresivnega raka prostate. Napoveduje tudi, ali bodo bolniki potrebovali zdravljenje do pet let prej kot standardne klinične metode. V praksi to pomeni, da bi ob negativnem rezultatu moškega na ponovni pregled lahko naročili čez tri leta. To bi zmanjšalo stres (diagnoza rak pretrese vsakogar), zmanjšalo bolniško odsotnost ter moškim prihranilo številne boleče preiskave.

Izvirno objavo v celoti najdete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj