Z DNK testom za 34 evrov nad raka prostate

Avtor: Nature Genetics, M. Š.

DNK test, ki stane 34 evrov, odkriva moške, pri katerih je tveganje za raka prostate povečano za skoraj šestkrat. Temelji na analizi več kot 150 genov in njihovih kombinacij, razvili pa so ga na britanskem Inštitutu za raziskave raka (ICR).

Določanje PSA – prostatičnega specifičnega antigena, je standard za odkrivanje moških s povečano prostato in velja za napovedni dejavnik za raka prostate. Slednji je poleg raka debelega črevesa in danke ter raka pljuč eden od najbolj pogostih rakov pri moških. PSA je lahko zvečan tudi zaradi vnetja prostate in/ali sečil, intenzivne telesne vadbe in uživanja nekaterih zdravil.

»V nastanek raka prostate je vpletenih več kot 160 genov«

Britanski znanstveniki so odkrili 63 novih genskih mutacij, povezanih z rakom prostate, in razvili nov DNK test, s katerim na podlagi analize sline odkrijejo moške, ki jih rak prostate najbolj ogroža. Pri njih je tveganje za razvoj bolezni kar 5,7 krat povečano, v splošni populaciji pa jih je kar 10 odstotkov. Kaže, da pri njih pride do mutacije celic, ki regulirajo komunikacijo imunskega sistema z ostalimi deli telesa. Test v klinično prakso že uvajajo.

»PSA je lahko zvečan tudi zaradi vnetja prostate in/ali sečil, intenzivne telesne dejavnosti ali jemanja zdravil.«

Test je zasnovan tako, da 63 na novo odkritih genov kombinira s 100 od prej znanimi, za katere je dokazano, da so vpleteni v razvoj raka prostate. Stane vsega 30 britanskih funtov (34 evrov), pod njegovo odkritje pa se je podpisala ekipa londonskega Inštituta za raziskave raka (The Institute od Cancer Research – ICR), ki ga pilotno že uvaja v redno klinično prakso. Znanstveniki so prepričani, da test utira pot tudi novim načinom zdravljenja.

»Pri vsakem desetem moškem je tveganje za raka prostate zelo povečano.«

Raziskovalci ICR-ja so analizirali genski zapis skoraj 80 tisoč moških z rakom prostate in več kot 61 moških brez njega. Rezultati so pokazali, da vsaka posamična genska mutacija sicer malo vpliva na tveganja za razvoj bolezni, ko pa je le-teh veliko, se njihovi učinki seštevajo, tveganje pa izjemno poveča. Tisti, pri katerih so odkrili veliko kombinacij genov, so za rakom prostate zboleli 5,7 krat pogosteje kot tisti, pri katerih je bilo kombinacij »spornih« genov malo.

»DNK test odkriva moške, ki jih rak prostate najbolj ogroža.«

Prof. dr. Ros Eeles iz ICR-ja je ob predstavitvi za javnost dejal da so odkrili nove pomembne genetske dejavnike, ki vplivajo na raka prostate. »Ključno je, da smo dokazali, da podatke o več kot 150 genih lahko združimo, pregledamo ter napovemo, kako verjetno je, da bo moški zbolel za rakom prostate. Naslednji korak je, da te informacije poskusimo uporabiti za zgodnje odkrivanje in preprečevanje bolezni.«

»Razumevanje genetike raka prostate odpira nove možnosti za razvoj zdravil.«

Prof. dr. Paul Workman, izvršni direktor ICR, pa je izpostavil, da je bil v zadnjih letih pri razumevanju genetika raka prostate storjen velik korak naprej in da medicina vse bolje razume, zakaj nekateri moški zbolijo za rakom prostate, drugi pa ne.»Smo v fazi premika od teorije k praksi: od razumevanja, kako genetika vpliva na raka prostate ter DNK testiranja do novih oblik preprečevanja bolezni. Študija je dala tudi pomembne informacije o vzrokih za raka prostate in vlogi specifičnih celic imunskega sistema, kar bi lahko uporabili pri razvoj novih zdravil,« je povedal.

Sorodne vsebine:

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj