Znanstveno dokazano: Zvočna terapija zdravi telo in dušo

Avtor: GreenMed, M. Š.

Bobnanje je enako temeljni način izražanja pri ljudeh kot govor, razvilo pa se je mnogo prej, preden smo ustnice, jezik in glasilke začeli uporabljati za komunikacijo. Spremlja nas skozi vso našo evolucijo, kot zdravilo in/ali preventivo pa ga uporabljajo številne kulture.

Upočasnitev upada kognitivnih funkcij, zmanjševanje tesnobe, blaženje bolečine, izboljšanje izida kirurških posegov, hitrejše okrevanje bolnikov je zgolj nekaj od pozitivnih vplivov, ki naj bi jih prinašal zvok tolkal. Kaj pa o tem pravi znanost? Ali so trditve o dobrobiti ritmičnih vibracij (bobnov, gongov, zvončkov, paličic…) na zdravje in počutje utemeljene in dokazane?

Raziskave so potrdile, da bobnanje oziroma ritmične vibracije tolkal pri ljudeh, vključno z gibanjem v ritmu, vplivajo na naslednje:

1. Znižujejo krvni tlak, stres in tesnobnost

Študija, objavljena v strokovni reviji Journal of Cardiovascular Magazine, v kateri so sodelovali izkušeni bobnarji srednjih let in skupina mladih, je pokazala, da se je po 40 minutah igranja sistolični krvni tlak pri starejših bobnarjih statistično pomembno znižal. Pri obeh skupinah so tudi opazili upad stresnih hormonov. 

Povezavo do raziskave najdete TUKAJ.

2. Izboljšujejo miselne funkcije

Raziskava, objavljena v strokovni reviji Journal of  Huntington’s Disease je pokazala, da so se po dveh mesecih zvočne terapije z bobnanjem pri bolnikih s Huntingtonovo boleznijo (gre za neozdravljivo dedno bolezen, pri kateri bolniki zaradi odmiranja možganskih celic najprej izgubijo kontrolo nad gibanjem, potem pa sledi še upad miselnih funkcij) izboljšale njihove miselne sposobnosti. Znanstveniki so opazili tudi spremembe v beli možganovini.

Povezavo do raziskave najdete TUKAJ.

3. Zmanjšujejo bolečino

Raziskava, objavljena v strokovni reviji Evolutionary Psychology je pokazala, da petje, ples in bobnanje povzročijo bistveno večje sproščanje endorfinov in posledično zviševanje praga bolečine kot zgolj poslušanje glasbe. Domnevajo, da se vzrok skriva v tem, da sta bila ples in ustvarjanje ritmov v preteklosti zelo pomembna pri socialni interakciji in utrjevanju družbenih vezi, njun vpliv na hormonski sistem pa se je ohranil do danes.

Povezavo do raziskave najdete TUKAJ.

4. Izboljšujejo delovanje imunskega sistema

Zvočna terapija poveča aktivnost imunskega sistema, predvsem naravnih celic ubijalk in limfokin aktiviranih celic, je pokazal študija, objavljena v reviji Alternative Therapies and Health Medicine.

Povezavo do raziskave najdete TUKAJ.

5. Zmanjšujejo čustvene motnje in sociofobijo

Raziskava, objavljena v reviji evidence Based Complementary and Alternative Medicine, je pokazala, da so se socialne veščine in čustvena inteligenca pri otrocih po 12 tednih zvočne terapije izboljšale. Otroci so postali tudi manj tesnobni ter sposobni daljše koncentracije

Povezavo do raziskave najdete TUKAJ.

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj