Zdravilo zoper gripo iz domače kuhinje

Gripa in virusne okužbe dihal so v polnem teku. Bolnišnice omejujejo obiske, inštitucije beležijo statistiko, ambulante pokajo po šivih. Se zdravilo, ki nas zaščiti pred gripo, skriva v domači kuhinji?

Gripa, ki vsako leto pride skoraj tako točno, da bi po njej lahko naravnali uro, je le ena od bolezni, ki jo povzročajo virusi. Sama po sebi ni nevarna, zaplete se, ker pri določenih skupinah ljudi lahko povzroči zaplete, ki so, če se splet okoliščin »poklopi«, usodni in tudi z najbolj sodobnimi orodji, ki jih ima na voljo razvita zahodna medicina, neobvladljivi. 

Dobro delujoč imunski sistem opravi z gripo brez pomoči

Zdrav način življenja in dober imunski sistem, ki ga začnemo graditi v najbolj zgodnjem otroštvu ter  dopolnjujemo vse življenje, sta edino zagotovilo, da bomo spopad z gripo prenesli igraje in brez omembe vrednih težav. 

“Gripa sama po sebi ni nevarna, življenja odnašajo so zapleti, ki jo spremljajo.”

Gripa ni bolezen sodobnega sveta. Z virusi, še bolj pa z bakterijami – slednje so pred odkritjem antibiotikov odnesle bistveno več življenj in so bile glavni vzrok za smrt tako med najmlajšimi kot med najstarejšimi ter vsemi vmes, so se z vsemi sredstvi borili že naši predniki. Rezultat so bili številni pripravki iz naravnih virov (rastlin, zelišč…), ki so še danes izjemno učinkoviti. Eden od takih je antivirusni tonik, ki ga po spodnjem receptu lahko pripravite sami. Lahko ga uživajo tudi nosečnice in otroci. Če ga zmešate z olivnim oljem, ga lahko uporabljate kot solatni preliv. 

Od zdravila proti kugi do zdravila proti gripi

Tonik uživate ga po žličkah – zaradi močnega okusa začnite s pol čajne žličke na dan, okus pa omilite z rezino mandarine ali pomaranče. Odmerek postopoma povečujte, dokler ne pridete na 0,3 decilitra na dan (približno en kozarček za žganje) in ga uživajte večkrat na dan, vendar vedno prej nekaj pojejte. Pri otrocih naj bo odmerek pol manjši. 
Zapisi govorijo, da so antivirusni tonik uživali tudi malčki, ki se niso več dojili, predvsem pa doječe matere. Zanimivo je tudi, da se je prvotni recept skozi stoletja spreminjal, eden od prvih zapisov o njegovi učinkovitost pa je iz srednjega veka, ko so ga uporabljali kot zdravilo pri kugi. 

“Tonik učinkuje na viruse, bakterije in glivice.”

Če tonik jemljete v preventivne namene, kuro po enem mesecu za najmanj en mesec prekinite. Če ga jemljete med boleznijo (lahko začnete sredi nje),  naj kura traja do ozdravitve. Če imate težave z vnetjem v ustni votlini ali grlu, ga nekaj časa zadržite v ustih, preden ga pogoltnete – da »spotoma« uničite še škodljive mikrobe na tem mestu. Ne mešajte ga z vodo, ker tako izgubi na učinkovitosti. Močan okus in vonj po česnu omilite z rezino limone ali limete. 
Tonika ni ga potrebno hraniti v hladilniku, uporaben pa je najmanj eno leto. Pomembno je, da za pripravo uporabite sveže sestavine, če je le mogoče, iz ekološke pridelave. 
Pripravo tonika spremljajo močne vonjave (ki ljubiteljev česna, čebule in hrena ne motijo), pri občutljivih pa lahko dražijo sinuse. Če imate razpokano kožo na rokah, uporabite rokavice. 

Recept za pripravo 

Sestavine:
700 ml jabolčnega kisa
¼ čajne skodelice nasekljanega česna
¼ čajne skodelice sesekljane čebule
¼ čajne skodelice naribanega ingverja
2 pekoča feferona 
2 čajni žlički naribanega hrena
2 čajni žlički kurkume
Sestavine, razen jabolčnega kisa, dobro premešajte. Feferonoma odstranite peške in ju zelo na drobno narežite. Z mešanico napolnite kozarec do 2/3. Zalijte z jabolčnim kisom do vrha, zaprite in shranite v temnem, hladnem prostoru (klet) za dva tedna. V tem času vsak dan nekajkrat dobro pretresite. Po dveh tednih precedite skozi gazo (maso z roko stisnite) in natočite v steklenico. Kar ostane na gazi, porabite pri kuhanju (kot dodatek mesu, prelivu za testenine, praženemu krompirju…).
Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj