Resveratrol – kako nastane in kako učinkuje v našem telesu

To, kako dobro svoje bomo preskrbeli svoje telo s potrebnimi hranili, se bo najbolje izkazalo v naši vitalnosti in tem, ali smo uspeli preprečiti mnoge bolezni, vključno z obema najpogostejšima jemalcema življenj v razvitem svetu: boleznimi srca in ožilja ter rakom.

Resveratrol
Resveratrol je polifenol, ki deluje kot močan antioksidant. Foto: Bigstock

Statistika kaže, da v EU po prehranskih dopolnilih posega večina odraslih. Med prehranskimi dopolnili, po katerem pogosto posežemo je tudi resveratrol.

Kaj je resveratrol? Resveratrol (3,5,4-trihidroksistileben) je fitoaleksin. Ima dva fenolna obroča, ki sta povezana z dvojno stransko vezjo, ki določa, ali bo resveratrol v cis ali trans obliki. Trans oblika se pod vplivom UV sevanja spremeni v cis obliko. Najmočnejše terapevtske učinke ima trans oblika resveratrola, ki je stabilna pri sebni in telesni temperaturi ter kislem okolju (sprememba pH v alkalnega privede do razgradnje molekule).

»Resveratrol je eden od rastlinskih polifenolov. Rastline sintetizirajo veliko različnih polifenolov, ki sicer delujejo podobno, vendar pa ne enako. Gre za sekundarne metabolite, ki jih izdelujejo rastline predvsem z namenom lastne zaščite (lahko si jih predstavljamo kot neke vrste vrste »imunski sistem« pri rastlinah), kemijsko pa so molekule z več fenolnimi obroči. V naravi so prisotni v praktično vseh rastlinah, pa tudi v nekaterih vrstah insektov. Med najbolj znane polifenole spadajo: antociani, izoflavoni, katehini, resveratrol, kurkumin. Eden od glavnih mehanizmov delovanja polifenolov je njihovo antioksidativno delovanje, za katerega je bolje, da ni preveč ciljno usmerjeno in da gre za kombinacijo različnih antioksidantov, ki »polovijo« različne proste radikale. Resveratrol je eden od najbolj raziskanih polifenolov, glavni mehanizem njegovega delovanja pa je antioksidativni in protivnetni« je razložil farmacevt, prof. dr. Samo Kreft iz Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani. 

Kdaj so odkrili resveratrol in kje se nahaja? Resveratrol je prvi izoliral japonski znastvenik pred več kot 70 leti iz korenine bele čmerike in nekaj let pozneje še iz korenine japonskega dresnika. Do danes so ga našli v več kot 70 rastlinah, ki ga proizvajajo kot odziv na poškodbe ali ko jih napadejo škodljive bakterije ali glive.

Poskrbimo za zdravje – posezimo po resveratrolu v prehranskem dopolnilu

Strokovnjak, ki na Katedri za farmacevtsko biologijo raziskuje rastlinske učinkovine in je odličen poznavalec prehranskih dopolnil je poudaril,  da ga je za dosego terapevtskega učinka potrebno zaužiti v obliki prehranskega dopolnila  – s hrano tega ni mogoče doseči.  Rdeča vina, ki so na primer relativno dober naravni vir resveratrola, ga imajo v najboljšem primeru 20 miligramov na liter. Terapevtski odmerek je 200 miligramov resveratrola na dan, kar z običajno prehrano težko dosežemo. Za tak učinek bi na primer morali vsak dan pojesti kilogram borovnic ali dva kilograma rdečih jagod. Resveratrol je biološko visoko izkoristljiv: pol ure po zaužitju se ga absorbira približno 70 %, delež pa je odvisen od delovanja jeter in strukture črevesne mikorobiote – več, kot je v njej komenzalnih (koristnih) bakterij, več resveratrola bo prešlo iz črevesja v kri in z njo do celic. 

Kakšna je funkcija resveratrola – kako deluje resveratrol v telesu? Resveratrol preprečuje oksidacijske procese, pri katerih nastajajo prosti radikali. Le-ti agresivno reagirajo z drugimi molekulami v telesu in povzročajo poškodbe genetskega materiala, oksidacijo maščob v krvi, denaturacijo (izgubo strukture) beljakovin… Antioksidant resveratrol omogoči, da se njegov prosti elektron veže s prostim elektronom prostih radikalov in tako prepreči neželene kemijske reakcije z drugimi molekulami, ki bi poškodovale celice. 

Na splošno, ne samo pri polifenolih, je lahko kombinacija snovi lahko bolj učinkovita kot vsaka posamezna: »mešanica« različnih antioksidantov deluje celostno in v telesu »polovi« različne proste radikale. Tudi ne drži, da v praksi lahko zaužijemo vsa potrebna hranila s hrano. Ob resveratrolu je tak tudi primer vitamina B12, kar tretjina Slovencev na primer ima premajhen prehranski vnos vitamina B12. Lahko bi šli študirat, kako izboljšat njihovo prehrano, kratkoročno pa si lahko pomagamo s prehranskim dopolnilom. Podobna je zgodba z vitaminom D ter omega 3 maščobnimi kislinami.