Resveratrol  – nepogrešljiv antioksidant

Rdeče vino in grozdne pečke sta najboljša vira naravnega antioksidanta resveratrola, ki varuje pred boleznimi srca in ožilja in ki si je v zgolj nekaj letih po odkritju priboril pomembno mesto v preventivi celostnega zdravja. Za enak antioksidativen učinek, kot ga ima ena tableta prehranskega dopolnila Resveratrol Forte bi bilo potrebno zaužiti en kilogram oziroma 1 liter goji jagod ali borovnic, ki so bogat vir antioksidantov. Kar pa je skoraj nemogoče.

Resveratrol
Resveratrol zavira sistemsko vnetje, znižuje krvni tlak, upočasnjuje arteriosklerozo, zavira staranje in preprečuje raka. Foto: Bigstock

Resveratrol je majhna, v maščobi topna molekula, ki z lahkoto prehaja skozi celično membrano. Nahaja se v dveh oblikah: cis in trans. Trans oblika je aktivna in pozitivno vpliva na celice, vendar je manj stabilna in prehaja v cis obliko. Resveratrol je polifenol fitoalkesin iz skupine flavonoidov, ki ga nekatere rastline proizvajajo za zaščito pred patogenimi plesnimi in glivami. V študijah »in vitro« se je dokazal kot univerzalni zaščitnik celic pred uničujočimi posledicami prostih radikalov. V naravnih oblikah ga zaužijemo preprosto premalo, da bi lahko imel opazni terapevtski učinek. Še posebej, ker se ga večina zaužitega pretvori v glukonat in sulfonat, ki nimata posebnega učinka. Zato je resveratrol potrebno dodajati v obliki prehranskih dopolnil.

Pozitivni vplivi resveratrola so številni: zavira sistemsko vnetje, znižuje krvni tlak, upočasnjuje arteriosklerozo, zavira  staranje, ščiti kožo pred škodljivimi vplivi UV žarkov in preprečuje raka. mehanizmi njegovega delovanja še niso povsem razloženi, verjetno pa gre za aktivacijo genov SIRT-1 in PGC1-1 (alfa), ki v celicah povečata aktivnost mitohondrijev ter celo ponovno aktivirata že okvarjene. S staranjem celice se namreč število aktivnih mitohondrijev v njej zmanjšuje, kar slabi njeno delovanje. Prisotnost resveratrola v celicah močno zmanjšuje škodne učinke prostih radikalov. Prosti radikali so molekule (lahko tudi atomi, ioni..), ki imajo neparno število elektronov (eden jim »manjka«) in so zato zelo kemijsko aktivni, saj želijo »zapolniti« prazno mesto. Tovrstne reakcije  potekajo nenadzorovano, mimo kontrolnih mehanizmov in so škodljive za celice, saj jih poškodujejo. Telo jih nevtralizira s pomočjo encimskih sistemov in  antioksidantov ter se tako brani pred bolezenskimi spremembami v tkivih. Eden od najmočnejših antioksidantov je prav resveratrol.

Ena tableta prehranskega dopolnila Resveratrol Forte ima toliko resveratrola, kot ga ima en kilogram oziroma 1 liter goji jagod ali borovnic.

Resveratrol varuje srce in odlaga staranje

V zadnjih 25ih letih je v bazi PubMED objavljenih že skoraj 10.000 strokovnih člankov na temo molekule resveratrola. Naj si gre za in vitro, in vivo ali klinične študije, vse kažejo na izjemen potencial te molekule, ki ga ima na naše zdravje. Od zaviranja staranja, odpravljanja kronične utrujenosti, preprečevanja rakastih obolenj do izboljšanja odpornosti in podpore sladkornim bolnikom. Ponosni smo, da se raziskave v povezavi s to molekulo odvijajo tudi v Sloveniji.  2018, je Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo iz Maribora uspešno zaključila raziskovalni projekt: Resveratrol Ekstrakcijske metode, antioksidativno delovanje in antiakrcinogeni učinki. Prof.dr. Urban Breni je bil mentor in vodja projekta ter je hkrati tudi prodekan Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo, svoje znanstvene izkušnje pa je pridobival tudi v Čikagu in na Dunaju.

Resveratrol
Resveratrol je polifenol fitoalkesin iz skupine flavonoidov, ki ga nekatere rastline proizvajajo za zaščito pred patogenimi plesnimi in glivami. Foto: Bigstock

Poobjavljamo nekaj ključnih poudarkov iz pogovora s prof.dr. Urbanom Brenom v času predstavitve raziskave, objavili smo jo tudi v Mojem zdravju.

Zakaj je molekula resveratrola tako zelo zanimiva za raziskovanje? Njeno odkritje nekateri primerjajo celo z odkritjem penicilina.

Molekula resveratrola sodi med naravne polifenole. Na molekulo so nutricionisti postali pozorni, ko so tekom prejšnjega stoletja ugotavljali, zakaj mediteranski narodi, kljub uživanju precej mastne hrane, manj kot ostali narodi zbolevajo za srčno žilnimi obolenji. Vzrok so odkrili v molekuli resveratrola, zato so jo začeli raziskovati bolj podrobno in to je privedlo do novih zanimivih dejstev. Zaščita srčno žilnega sistema ni edina pozitivna lastnost. Prof. dr. Samo Kreft tudi v knjigi Sodobna fitoterapija resveratrol označi kar za čudežni antioksidant… Čudežno seveda ni znanstvena oznaka, je povzeto kako jo ljudje jemljejo. Resveratrol sicer res uvrščamo med antioksidante, a s tem ne opišemo celote, njenih vseh pozitivnih učinkov. Zato bi bilo bolje, da molekule ne bi »predalčkali« saj ji s tem delamo krivico. Je namreč edinstvena in izjemno zanimiva molekula. Tudi na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo smo raziskovali več različnih naravnih polifenolov, resveratrol se je izkazal za enega najobetavnejših. V raziskavi se je pokazalo, da bi morali za enak antioksidativen učinek, kot ga ima ena tableta prehranskega dopolnila Resveratrol Forte zaužiti en kilogram oziroma 1 liter goji jagod ali borovnic dnevno, ki so bogat vir antioksidantov. Kar pa je skoraj nemogoče. Poleg tega so se za bogat vir antioksidantov izkazale tudi fige in granatno jabolko. Da smo izmed vseh na trgu izbrali ravno prehransko dopolnilo Resveratrol Forte je bilo ključno nekaj faktorjev: sama vsebnost čistega resveratrola, ki je na našem tržišču najvišja v Resveratrol Forte. Drug faktor je bil, da v Resveratrol Forte ni samo čisti resveratrola ampak tudi drugi polifenol, kar zagotavlja boljše, sinergistične učinke.

Vir: Arhiv RMZ