Neprecenljivi nasveti kako si pravilno očistiti zobe

Predvidevam, da ste tudi vi med številnimi prepričanimi, da ker imajo tisto 'top' krtačko, pa fino medzobno ščetko in mogoče celo ravno ta pravo zobno nitko... da so pravi mojstri za čiščenje lastnega zobovja. Seveda še zdaleč ni vse v samem pripomočku.

Pravilno čiščenje zob.
Najbolj pomembno je redno in natančno umivanje zob 2x na dan z zobno ščetko in 1x dnevno – zvečer z zobno nitko. Foto: Bigstock

Piše: Jelena Stajković, ustna higieničarka

Nekaj odgovorov na najpogostejša vprašanja mojih strank prebereite v prispevku, več pa vam ob obisku v moji ordinaciji svetujem ob pregledu stanja vaših zob in dlesni.  

Kako je s ščetkanjem zob z navadno krtačko in kako z električno ali celo ‘sonično’?

Pri navadni ročni zobni ščetki je tehnika ščetkanja zob odvisna od postavitve ščetin na zobni ščetki in sile pritiska, pri sonični zobni ščetki pa je pomembna sama postavitev oz namestitev zobne ščetke v ustno votlino. Najbolj pogosto priporočena tehnika ščetkanja z navadno ročno ščetko je »od rdečega proti belem« kar pomeni, da zobno ščetko nastavimo na dlesen in z nežnimi ponavljajočimi gibi poščetkamo zobe, kot bi jih pometali. Priporočeno je, da je ščetka mehka in, da pri ščetkanju ne uporabljamo prevelike sile ampak, da na enem mestu poščetkamo večkrat. Pri uporabi sonične zobne ščetke pa je pomembno, da je v pasivnem stiku z zobmi oz v zelo rahlem stiku, da imamo v ustih veliko sline oz vode, da lahko pride do fluidnega prehajanja skozi medzobne prostore. Sonično zobno ščetko namestimo v usta in z njo ne ščetkamo po zobeh ampak jo samo premikamo za en zob naprej.

Sicer lažje zdrsnejo v medzobni prostor in tako tudi lažje poškodujejo papilo, plaka pa ne odstranijo. Ustne vode niso primerne za vsakodnevno uporabo, pač pa so samo podporna terapija v času vetja, ki deluje samo ob predpostavki, da je povzročitelj vnetja odstranjen in se uporablja v skladu z navodili.

Kakšna naj bo pravilna zobna ščetka, kako naj bodo postavljena vlakna?

Bolj je pomembna trdota ščetin kot sama postavitev ščetin. Če so ščetine pretrde in napačna tehnika ščetkanja lahko pride do poškodb dlesni in samega zoba, če so ščetine mehke in križno razporejene pa večjih posledic na dlesni in zobeh ni, če seveda ni še prekomerne sile ščetkanja. Pomembno se mi zdi, da zobna ščetka nima nekih »podaljšanih ščetin, ki čistijo medzobni prostor«, ker so ti podaljški prepogosto zelo ostri in poškodujejo dlesen.

Kako je s trdostjo? Je prav da se vzame taka ščetka, ki še ne rani dlesni ali je treba biti bolj grob in vztrajati tudi pri vsaj medium, pa čeprav dlesni krvavijo?

Dlesni krvavijo zaradi vnetja in prisotnosti zobnega kamna, če je dlesen zdrava ne bo krvavela na tršo zobno ščetko, če seveda pritisk ne bo premočan. Z zobno ščetko odstranimo zobne obloge, ki so na vidnih ploskvah zoba na skritih predelih zob – medzobne prostore in obzobne žepke pa očistimo z zobno nitko.

Kaj se zgodi, če ves čas uporabljaš samo mehke ali celo super mehke ščetke? Kako to vpliva na dlesni?

Pri dolgotrajni uporabi samo mehke zobne ščetke lahko pride do prekomerne občutljivosti dlesni, ko enkrat preideš nazaj na medium ali trdo zobno ščetko, ki pa s sčasoma preneha, seveda če ne pride do poškodbe dlesni zaradi trdih ščetin in močnega pritiska na dlesen.

Moja izkušnja  z novim preparatom, ki so mi ga priporočili v lekarni, Periotabs,  se je pravkar dodobra začela. Sem 57 letnica, za zobe skrbim  vzorno, a sem z nego začela prepozno. Prvi vtis je dobrodejen, številna mesta, o stiku zoba z dlesnijo, ne skelijo več. Več sporočim v prihodnji, tudi spletni izdaji. (ss)

Kako pa je s higieno ljudi, ki imajo protezo ali delne proteze? Kako naj si čistijo dlesni? Tu gre verjetno za čisto drug pristop, saj je treba paziti najbolj na zdravje dlesni. Kakšno ščetko naj izberejo?

Proteze očistimo s tekočim milom in mehko krtačko za nohte, namilimo in skrtačimo jo z vseh strani. Pazimo, da odstranimo vse ostanke hrane in mehkih oblog z vseh retencijskih mest (predel okoli implantata in medzobni prostori morajo biti 100% čisti) saj se na teh mestih najraje in najhitreje naredi zobni kamen. Posebno pozornost namenimo tudi pritisku pri čiščenju. V kolikor je ščetka pretrda oz premočno pritiskamo pri ščetkanju, s proteze odstranimo polituro in ustvarimo raze na protezi in tako povzročimo dodatna retencijska mesta na katera se primejo mehke obloge, zato je priporočljivo protezo vsake 2 leti spolirati. Čiščenje dlesni/sluznice je zelo pomembno pri ljudeh, ki proteze lepijo z lepilom, saj le to ostaja na dlesni/sluznici in se tam kopiči, zato je tako protezo potrebno natančno očistiti lepila in prav tako sluznico zgornje in spodnje čeljusti. To je najlažje narediti z gazo, ki jo zmočimo pod vodo in s primernimi večkratnimi potegi in blagim pritiskom odstranimo lepilo s sluznic – vsak večer.

Zanima me tudi pravilna tehnika čiščenja z interdentalno ščetko –  jo je treba vsakič izprati pod vodo, potem ko si naredil poteg med zobema, ali to ni potrebno?

Medzobna ščetka oz interdentalna ščetka se uporablja po končanem ščetkanju zob. Zelo pomembno je, da po vsakem potegu z interdentalno ščetko le to vsakič splahnemo pod tekočo vodo saj v nasprotnem primeru prenašamo bakterije iz enega medzobnega prostora v drugega in si tako naredimo več škode kot koristi.

Higiena zob
Sadje vsebuje veliko sladkorja, zato je še toliko bolj pomembno redno umivanje zob tudi pri otrocih. Foto: Bigstock

Je potrebno biti grob in iti do krvavitve? Ali ne sme zakrvaveti dlesen?

Načeloma, če je dlesen zdrava ne zakrvavi edino, če se poškodujemo z žičko, ki nosi ščetine. V kolikor pa je dlesen vneta in zakrvavi je dobro na rahlo potegniti večkrat, da se žepek očisti.

Izbor ščetk, nitk, medzobnih ščetk je res velik, a če jih ne uporabljaš redno, verjetno nisi kaj dosti naredil…

Priporočamo mehke ščetke, ker večina ljudi pri ščetkanju zob še vedno zelo pritiska in jim zobna ščetka zacveti po 2 tednih, kar ni pravilno in zelo narobe, če bi v takem primeru uporabljali trdo zobno ščetko, ker ne zacveti v 2 tednih, bi si zagotovo poškodovali zobe (raze na sklenini in klinasti defekti na skleninsko-cementni meji) in dlesen. Prav tako je pomembno, da uporabljamo nitko, ki se v kontaktu s slino napihne (expand), saj edino ta nitka »odnese« plak s seboj, zobne nitke, ki so tanke in povoščene, sicer lažje zdrsnejo v medzobni prostor in tako tudi lažje poškodujejo papilo, plaka pa ne odstranijo. Ustne vode niso primerne za vsakodnevno uporabo, pač pa so samo podporna terapija v času vetja, ki deluje samo ob predpostavki, da je povzročitelj vnetja odstranjen in se uporablja v skladu z navodili. Pri zobnih pastah je odsvetovana uporaba belilnih zobnih krem in krem z veliko abrazivnimi delci saj poškodujejo tako sklenino kot fasetirni material na prevlekah, zato je priporočena uporaba nežnih gel zobnih krem, ki ne vsebujejo velike in grobe abrazivne delce. Na poškodovani sklenini se vidijo sledi čiščenja zob in pojavi se skelenje na termične dražljaje, med tem ko se faseta lahko poščetka vse do kovine z umesnimi zabarvanji faset in nabiranjem kamna na sami prevleki.

Ustna higiena
Priporočljiva je uporaba mehkih zobnih ščetk, zobno nitko uporabimo predvsem zvečer, ustne vode pa niso primerne za vsakodnevno uporabo. Foto: Bigstock

Najbolj pomembno pa je redno in natančno umivanje zob 2x na dan z zobno ščetko in 1x dnevno – zvečer z zobno nitko. Zjutraj si zobe umijemo pred prvim obrokom oziroma kavo, da odstranimo lepljivo slino, ki se je čez noč nalepila na zobeh in sluznici, šele potem pijemo in jemo, zvečer pa načeloma eno uro po obroku, si zobe poščetkamo in znitkamo tako odstranimo vse obloge z vseh zobnih ploskev in obzobnih žepkov.