Nove rešitve za prepogoste respiratorne viruse

Avtor: D. M.

Nova odkritja pri zdravljenju respiratornih sincicijskih virusih (RSV), ki je eden najbolj pogostih virusov pri dojenčkih in majhnih otroci.

Strokovna revija New England Journal of Medicine je objavila rezultate raziskave, pri kateri so s preizkušanjem novih zdravil skušali zmanjšati širitev virusa pri zdravih odraslih prostovoljcih, ki so bili namensko okuženi z respiratornim sincicijskim virusom (RSV). Omenjeni virus je eden najbolj pogostih virusov pri dojenčkih in majhnih otrocih, pri katerem gre za okužbo dihal. Do drugega leta starosti se z njim okuži skoraj vsak otrok. Avtor raziskave je ameriški specialist infektologije John DeVincenzo, ki je bil, skupaj s svojimi strokovnimi sodelavci, zadnjih 15 let prisoten pri vseh preizkusih izboljšav terapije, razvoju zdravljenja in preprečevanju širitve virusa, piše News Medical.

»Zaenkrat še ne obstaja nobeno učinkovito protivirusno zdravilo za RSV, ki je glavni provzročitelj številnih okožb dihal pri otrocih in za njih tudi izjemno nevaren,« je povedal DiVincenzo. »Veseli nas, da je naša študija prvič pokazala, da je infekcija, ki jo povroči RSV lahko uspešno zmanjšanja, tudi po tem, ko je pacient že okužen. Ob tem smo tudi dokazali, da ko zmanjšamo virus pri pacientu, se ta zelo kmalu počuti bolje. Naslednji korak pri preizkušanju novih zdravljenj je pri naravno okuženih pacientih,« je ob rezultatih povedal DiVincezo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj