Neustavljive solze so lahko simptom suhega očesa

Avtor: Daša Mavrič

Pri zbadanju, pekočemu občutku in praskanju ni nujno, da gre za tujek v očesu, temveč za sindrom suhega očesa oziroma Xerophthalmio.

Gre za izostanek vlaženja očesa, ki sicer nastaja ob mežinkanju in posledično gladi površino ter izboljšuje vid. Tanek solzni sloj vsebuje tri faze, piše E Medicine Health – lipidni (maščobe), vodni in mukozni (sluz), vsak pa opravlja svojo specifično funkcijo.
Površinsko lipidno fazo proizvajajo majhne žleze na robovih veke (meibomove žleze) in glavni namen te faze je zgladiti solzno površino ter zmanjšati izhlapevanje. Srednjo vodno fazo proizvajajo majhne žleze, razpršene po očesni veznici (tanka membrana na notranji strani veke) in velika solzna žleza. Ta faza čisti oko in izpira majhne tujke ali dražeče snovi. Notranja faza je sestavljena iz sluzi, ki omogoča enakomeren nanos vodnega sloja prek površine očesa. Brez sluzi se solze ne bi mogle obdržati na očesu.

Čezmerno solzenje pripelje do suhega očesa

Ob poslabšanem delovanju solzne žleze pa pride do sindroma suhega očesa. Najpogostejši vzrok za to je staranje, lahko pa se pojavi tudi ob hormonskih spremembah, pri diabetikih, pri bolnikih z revmatoidnim artritisom, kot stranski učinek različnih zdravil, na vročem in suhem zraku, po operaciji na očesu ali ob raznih vnetjih.

Sicer pa je samo ime sindrom suhega očesa lahko zavajujoče, saj je eden ob simptomov sindroma ravno pretirano solzenje. A gre za druge vrste solz kot pri ljudeh z zdravimi očmi. Pri teh poznamo solze, ki jih imenujemo vlažilne in nastajajo neprestano ter sprednjo površino očesa hranijo in varujejo. Refleksivne solze, ki pa so značilne tudi za sindrom suhega očesa, pa nimajo vlažilne vrednosti in nam pritečejo, ko nam kaj pade v oko ali smo v zakajenem prostoru … Te solze pritečejo v količini, ki je odvodni sistem ne uspe dovolj posrkati in se zato izlijejo iz očesa. Enako se zgodi pri sindormu suhega očesa.

Kako pomagati

Za ublažitev simptomov suhega očesa poskrbite, da je zrak v vašem prostoru dovolj vlažen, izogibajte se vetrovnemu okolju, poskrbite, da ne pridete v stik s prahom. Pomagajo lahko tudi topli obkladki in masaža vek z nežnim otroškim šamponom, ki bazira na olju, saj bo ta proizvedel bolj gosto in obstoječo sluz. Pogosto se ljudje zatečejo tudi k preizkušanju umetnih solz oziroma kapljic za oči. Če opazite spremembe pri branju ali gledanju televizije, očem zagotovite odmor. Na vsake pet ali deset minut oči zaprite za deset sekund.

Kdaj poiskati zdravniško pomoč? Obisk specialista oftamologa je nujen, ko nas oko boli, ko se nam oči čezmerno solzijo, ko imamo občutek suhega in presketajočega očesa, ko so oči rdeče, ko imamo zamegljen vid ali ko imamo neprestan občutek tujka v očesu.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj