Umetne solze – kakšne izbrati?

Pacienti oziroma obiskovalci lekarn imajo veliko možnosti za lajšanje težav s suhim očesom. Vsako leto proizvajalci na trg in v lekarne sprostijo več novih umetnih solz z različnimi novejšimi sestavami, ki so dosegljive brez recepta. V ospredju so umetne solze, ki vsebujejo predvsem vodne komponente solznega filma in so namenjene pacientom, ki zdravijo blažje oblike suhega očesa.

Poslušajte članek

Lekarnarji svetujejo uporabo umetnih solz brez konzervansov.
Lekarnarji svetujejo uporabo umetnih solz brez konzervansov. Foto: Bigstock

Novejše umetne solze, ki vsebujejo maščobne komponente solznega filma pa so za paciente z bolj napredovalo obliko suhega očesa. Letni čas ne vpliva na izbor kapljic, ki je odvisen predvsem od stanja suhega očesa in pogostosti ponavljanja vnetij oziroma stopnje težav. Terapija suhega očesa je vedno stopenjska, začne se z najblažjimi možnimi zdravili.

Ljudje, ki so njihovi občasni uporabniki, pogosto izbirajo pripravke predvsem glede na rok uporabnosti po odprtju embalaže. Pri blagih simptomih, ki se pojavljajo le poredko, kot so občasno razdražene, pordele oči z občasnim občutkom peska in rezanja po očesu, ter pri uporabnikih kontaktnih leč tudi lekarnarji svetujemo umetne solze, ki imajo pretežno vodno sestavo, vsebujejo snovi za zaščito očesne površine in ohranjanje vlažnosti očesa ter konzervanse, ki podaljšujejo uporabnost kapljic.

Suzana Levanič
Avtorica članka Suzana Levanič, mag. farm., koncesionarka
Lekarne Zupančičeva jama

Izberite kapljice brez konzervansa

Pri pogosti uporabi pa lekarnarji izrazito svetujemo kapljice brez konzervansa, ki so žal dražje. Konzervansi namreč podaljšajo uporabnost kapljic za oči, a pri dolgotrajnejši uporabi lahko povzročajo okvare na površini očesa. Prav tako lekarnarji svetujemo kapljice brez konzervansov v enoodmernih embalažah uporabnikom, ki se jim kljub uporabi kapljic še pojavljajo pekoče bolečine, neprijeten občutek, v to skupino pa sodijo tudi pacienti po različnih očesnih operacijah (laserskih, siva mrena).

Bolnikom, ki se jim pojavljajo drobne krastice in izcedki na robu vek, kar nakazuje na nepravilno delovanje tako imenovanih Meibomovih žlez, ponudimo umetne solze z višjo vsebnostjo maščob. Takšne kapljice pa so manj primerne za uporabnike kontaktnih leč.

KAJ SO IN KAKO DELUJEJO UMETNE SOLZE? Umetne solze so sterilne raztopine, podobne naravni solzni tekočini. Vsebujejo celulozne derivate, poliakrilno kislino ali dekstran. Delujejo kot lubrikanti. Vežejo vodo, zagotavljajo mazljivost in imajo blažilni učinek na površino očesa. Umetne solze težave hitro umirijo. Njihov učinek traja v povprečju od 20 min do 2 uri, pa tudi do 8 ur. V oko jih kanemo večkrat na dan, lahko celo na uro, od eno do dve kapljici. Praktično velja tolikokrat na dan, kot želite, in v količinah, kot jih potrebujete.

Kapljice, gel, mazilo

Na izbiro preparata vpliva tudi del dneva, ko so občutki suhih oči najizrazitejši. Če je to zjutraj in če je morda prisotna tudi ostra bolečine v očesu, svetujemo umetne solze v obliki gela ali mazila, ki ga apliciramo zvečer pred spanjem. Izdelki so gostejše konzistence, kar dobro deluje na površino očesa čez celo noč. Seveda nekoliko motijo vidno ostrino in niso primerni za uporabnike kontaktnih leč, kar pa v nočnem času ne vpliva na kakovost življenja.

Visokokakovostni preparati – kapljice imajo sestavo, ki ščitijo, vlažijo, pomirjajo in obnavljajo vse sloje solznega filma, zdravijo suho oko, pospešujejo celjenje po poškodbah ali kirurških posegih (dobra epitelizacija), zdravijo vnetja in blažijo draženja zaradi nošenja kontaktnih leč. Dobro je, če imajo kapljice embalažo z enosmernim silikonskim ventilom, kar zagotavlja njihovo dolgotrajno sterilnost in ni potrebe po uporabi konzervansov. Dobro delujejo sestavine, kot so hipromeloza, trehuloza, liposomi (sojini) in ozonirana rastlinska olja (sončnično).

Če vam trenutni izdelek ne odgovarja, je treba preizkusiti drugega, saj je na tržišču veliko različnih vrst kapljic, odziv uporabnika pa je pogosto individualen.