Suho oko  – kdaj k zdravniku in kdaj k specialistu oftalmologu

Ime "suho oko" je lahko nekoliko zavajajoče, saj je eden od simptomov sindroma suhega očesa, preveliko solzenje. Vse skupaj bo imelo smisel, ko vam bomo razložili, da obstajata dve vrsti solz, ki jih oko izloča, navajajo v OKC dr. Pfeifer.

Suho oko
Zaradi staranja žleze v očesu proizvajajo manj olja in posledično solzam dovoli prehitro izhlapevanje, kar pa izsuši oko. Foto: Bitstock

Prvi tip, imenovan vlažilne solze, nastajajo počasi in neprestano preko celega dne. Vlažilne solze so sestavljene iz mukoze, vode, olja, hranilnih proteinov in protiteles, ki hranijo in varujejo sprednjo površino očesa.

Drugi tip solz, imenovan refleksivne solze, nima veliko vlažilne vrednosti. Refleksivne solze pritečejo takrat, ko nam kaj pade v oko, kadar režemo čebulo, kadar smo v zakajenem prostoru ali kadar po nesreči opraskamo svoje oko. Refleksivne solze pritečejo v tako velikih količinah, da jih odvodni sistem ne uspeva dovolj hitro posrkati, zato se izlijejo iz očesa na lice. Prav tako pa refleksivne solze pritečejo, kadar oko ne proizvaja dovolj vlažilnih solz, zato imamo suho oko.

Simptomi sindroma suhega očesa so raznoliki:

  • solzenje oči,
  • občutek peska in rezanja v očesu,
  • oči pečejo in srbijo,
  • vid, ki postane zamegljen po branju, gledanju TV ali uporabi računalnika,
  • rdeče in vnete oči, ki proizvajajo preveč mukoze.

Tudi vzroki nastanka sindroma suhega očesa so vse vrst, če gremo po vrsti:

Starost

Medtem, ko se staramo, žleze v očesu proizvajajo manj olja. Olje preprečuje izhlapevanje solz iz očesa. Zmanjšana proizvodnja olja dovoli solzam prehitro izhlapevanje, ki nato izsuši oko.

Različne kronične bolezni

Spremljevalci do konca življenja, obolenja, kot so diabetes, Sindrom Sjogren (zmanjšanje količine solz, sline, težave s sklepi, na roženici se pojavijo spremembe, epitel se lušči v obliki svaljkov, prebavne težave. Pojavlja se v starejši dobi in je pogostejši pri ženskah) in Parkinsonovi bolezni. Posebej bodimo pozorni po menopavzi, tu ne gre za bolezensko stanje, povzročijo jih hormonske spremembe.

Kdaj napotitev k oftalmologu-stopnje nujnosti ? Ko bolnik pride v splošno ambulanto z očesnimi težavami, je pogosto težko presoditi, ali lahko bolniku pomagamo sami, ali je potreben pregled pri oftalmologu, in kako hitro je takšen pregled potreben. V spodnji preglednici so navedena očesna stanja, ki jih je potrebno prepoznati za urgentno napotitev in ostala stanja, ki ne zahtevajo nujne oftalmološke obravnave. To so predvsem občutek peska, zbadanje, praskanje v očesu ali pekoče oči. Na Očesni kliniki Ljubljana v algoritmu o vrsti napotitev in stanj pri bolniki, navajajo tako: Te težave, če niso akutno nastale in ni anamneze poškodbe/ tujka ali pordelosti očesa, so tipičen opis suhega očesa. Svetujemo najprej poskus redne uporabe umetnih solz brez konzervansa vsaj 5x/dan. Bolnika, če se stanje ne izboljša v kratkem, pod hitro napotimo k specialistu.

Predpisana zdravila in tista brez recepta, tudi prehranska dopolnila

Tudi predpisana zdravila: vse od zdravil za višanje krvnega pritiska, antihistaminikov, diuretikov, antidepresivov, pa tudi uspavalnih tablet in tablet proti bolečinam. Kaj pa zdravila brez recepta? Najpogosteje lahko suho oko povzročijo zdravila za prehlad, alergijo, slabost(npr. antiemetiki), in sredstva, ki se pogosto predpisujejo za lažje uspavanje in krepak spanec.

Drugi dejavniki, ki lahko povzročijo nastanek suhega očesa

  • Vroča, suha ali vetrovna klima: visokogorje, klima, dim.
  • Branje, uporaba računalnika in gledanje TV.
  • Kontaktne leče.
  • Operacija na očesu: operacije, ki vključujejo LASIK, lahko povzročijo sindrom suhega očesa.
  • Vnetja: Zadnje raziskave poročajo, da lahko tudi vnetja povzročajo sindrom suhega očesa, zaradi neuravnoteženosti “dobrih” in “slabih” maščob.