Patronažna sestra pomagala rešiti življenje

Patronažna medicinska sestra je na terenu samostojna in pogosto opravlja obiske na domu sama, zato je ključnega pomena, da je ustrezno pripravljena s čim manj dvomi glede svojega strokovnega znanja.

Oživljanje
Temeljni postopki oživljanja. Foto: Bigstock

Tako kot drugi zaposleni v ZD Ljubljana, se tudi patronažne medicinske sestre nenehno izobražujejo, med drugim tudi v Simulacijskem centru ZD Ljubljana, kjer se lahko naučijo oskrbeti vitalno ogroženega pacienta, onkološkega in paliativnega pacienta ter vitalno ogroženega otroka.

Nadvse ganljiva je zgodba patronažne medicinske sestre ZD Ljubljana Renate Batas, ki je skupaj z drugimi udeleženci pomagala osebi in ji rešila življenje.

Bila je sreda, ko sem se odpravila iz Zdravstvenega doma Ljubljana, enote Šiška na teren. Bila sem pri pacientki, ki živi v 1. nadstropju stanovanjskega bloka, da naredim prevezo kronične rane. Doma je bil tudi njen zet, ki je sedel v sosednji sobi. Ko sem zaključila s prevezo, sem pacientki dajala nasvete, zet pa je opazil, da ne sliši več soseda, ki je kosil zelenico pred blokom. Šel je na balkon in ga videl ležati na tleh. Pritekel je k meni in mi dejal: »Pridite prosim, greva pomagat, sosed leži spodaj!«… in sva odhitela skozi vrata stanovanja v 1. nadstropju po stopnicah navzdol, proti izhodu bloka. Na stopnicah sem že poklicala 112, slutila sem, da je nekaj hudo narobe. Ko sva prišla z zetom moje pacientke do soseda, sva ugotovila, da ni kazal znakov življenja, ni se odzival na klice, trepljanje, pulz ni bil tipen, ni dihal. Preko mobilnega telefona se mi je oglasil dispečer na številki 112, vključila sem zvočnik – ostala na zvezi, odložila mobilni telefon na tla in pričela s temeljnimi postopki oživljanja, sprostitev dihalnih poti ter z masažo srca, pri kateri sva se izmenjavala z zetom pacientke. Žensko v bližini sem prosila, naj gre po defibrilator v bližnje Društvo upokojencev. V 2 minutah po odhodu mladenke po defibrilator je bil na kraju že tudi reševalec na motorju. Vstavil je pacientu »i – gel«, katerega sem pridržala, on pa je še namestil elektrode defibrilatorja. Čez nekaj minut je bila na kraju dogodka celotna ekipa z reševalnim vozilom. Ves proces ABCDE od začetka oživljanja do prihoda reševalca na motorju in za njim reševalne ekipe pa do prevoza v UKC je trajal približno 50 – 60 minut. Tam je bil na CIT-u, ECMO… V času, ko sva z zetom moje pacientke izvajala masažo srca sosedu in čakala prihod reševalcev, sta prišli na kraj dogodka, iz stanovanja v bloku, tudi žena in mladoletna hči. Hči je planila v jok, zakričala: »Oči, radi te imamo!«, mama jo je držala par metrov stran od nas. Ko to slišiš, ni enostavno, a ostaneš osredotočen na oživljanje, kasneje pa to pride za teboj. Ko je oživljanje prevzela reševalna ekipa, je hči večkrat vprašala zdravnika, ali bodo očka ohranili živega, jih prosila, da ga oživijo, zdravnik ji je dejal: »Trudimo se, da ga ohranimo pri življenju«.

Renata Batas
Renate Batas, patronažna medicinska sestra ZD, Ljubljana.

Moji občutki: Ko se je vse začelo, sem se počutila nekako hladno, otopelo, misli so mi švigale 500 na uro – kaj, kako, kdo… Prisoten je bil neznansko močen občutek odgovornosti, saj sem zdravstveni delavec, oči so uprte vame, morda je bilo tudi malce strahu, da ne bi uspelo. Ko so gospoda, ki smo ga oživljali, odpeljali v UKCL, sem se odpravila z avtomobilom še k preostalim pacientom na domu, s tem da sem pred naslednjim obiskom posedela v avtu par minut, da zbistrim svoje misli.

Pismo zahvale
Pismo zahvale hčerke gospoda, ki so ga oživljali.

Čez 2 dni sem šla ponovno v isti blok k pacientki na prevezo kronične rane, na vhodnih vratih sem zagledala prilepljeno daljše pismo, zahvalo, napisano na roke. Napisala jo je hči gospoda, ki smo ga oživljali. Od sosedov sem izvedela, da je pacient preživel. Kakorkoli, po 38 letih delovne dobe, od tega 30 let v patronažnem varstvu, sem se počutila v naslednjih dneh izčrpana, a hkrati vesela, da se je vse tako uredilo.

SOJ ZD Ljubljana