Preddiabetes vodi v vaskularno demenco in kognitivni upad

Pred-diabetes je stanje, ko je raven sladkorja v krvni dolgotrajno povišana, vendar ne dovolj, da bi pri osebi potrdili sladkorno bolezen tip 2.

Ljudje z več sladkorja v krvi imajo za 42 odstotkov večjo verjetnost za upad miselnih spodobnosti v naslednjih štirih letih. Pri njih je tudi za 54 odstotkov povečano tveganje za vaskularno demenco v naslednjih 8 letih. Foto: Bigstock

Glede na novo študijo, ki so jo vodili raziskovalci iz UCL, imajo ljudje s preddiabetesom večje tveganje za upad kognitivnih sposobnosti in vaskularno demenco.

Z namenom ugotoviti, kako je raven sladkorja v krvi povezana z uspešnostjo reševanja kognitivnih testov, so analizirali podatke za več pol milijona ljudi, starih 58 let in več.

Določili povprečno raven sladkorja v krvi za zadnjih nekaj mesecev

Pri vseh so opravili test HbA1c, ki določa povprečno raven sladkorja v krvi v zadnjih dveh do treh mesecih. Na podlagi rezultatov so jih razdelili v pet skupin – “nizka normalna” raven sladkorja v krvi, normoglikemija (z normalno koncentracijo sladkorja v krvi), preddiabetes, nediagnosticiran diabetes in diabetes. Rezultat med 42-48 mmol / mol (6,0-6,5%) je bil razvrščen kot pred-diabetes. Za ocenjevanje kognitivnih funkcij so uporabili podatke iz večkratnih ocen vidnega spomina.

Izrazit upad miselnih sposobnosti v naslednjih štirih letih

Ugotovili so, da imajo tisti z več sladkorja v krvi za 42 odstotkov večjo verjetnost za upad miselnih spodobnosti v naslednjih štirih letih. Pri njih je tudi za 54 odstotkov povečano tveganje za vaskularno demenco v naslednjih 8 letih. Korelacije so ostale nespremenjene, tudi ko so bili upoštevani drugi dejavniki vpliva – vključno s starostjo, kajenjem, ITM, boleznimi srca in ožilja. Hkrati so raziskali, kako je glikemija povezana z uspešnostjo kognitivnih testov ter ali spremeni možganske strukture, (kar je pokazalo MRI slikanje) – kar je povezano z demenco.

Preddiabetes povezan z vaskularno demenco, ne pa z Alzheimerjevo boleznijo

Preddiabetes je bil posebej izrazito povezan z vaskularno demenco (pogosto oblike demence, ki jo povzroča zmanjšan pretok krvi v možgane), ne pa z Alzheimerjevo boleznijo. Ljudje s sladkorno boleznijo tip 2 imajo sicer trikrat večjo verjetnost za razvoj vaskularne demence kot ljudje, katerih raven sladkorja v krvi je kot normalna, in tudi večjo verjetnost za razvoj Alzheimerjeve bolezni.

Zmanjšan hipokampus in izrazito več lezij v možganih

Zaključili so, da je preddiabetes nekoliko povezan z manjšim hipokampusom, izrazito pa z lezijami v možganih (hiperintenzivnost bele snovi, WMH) – kar oboje velja za znak s starostjo povezano kognitivno okvaro. Nekatere od teh razlik je sicer mogoče razložiti s povišanim krvnim tlakom. Ljudje, ki jemljejo zdravila zoper visok krvni tlak, imajo verjetno več WMH in manjši volumen hipokampusa. Ljudje s pred-diabetesom lahko zmanjšajo tveganje za to, da njihovo stanje napreduje v sladkorno bolezen tip 2 tako, da se zdravo in uravnoteženo prehranjujejo ter da so bolj telesno aktivni.

Viri:

Sundermann EE, Thomas KR, Bangen KJ, et al. Prediabetes Is Associated With Brain Hypometabolism and Cognitive Decline in a Sex-Dependent Manner: A Longitudinal Study of Nondemented Older Adults. Front Neurol 2021. doi:10.3389/fneur.2021.551975

Garfield V, Farmaki AE, Eastwood SV, et al. HbA1c and brain health across the entire glycaemic spectrum. Diabetes Obes Metab 2021. doi: 10.1111/dom.14321.

Dong S, Dongwei L, Zhang J, et al. Individuals in the prediabetes stage exhibit reduced hippocampal tail volume and executive dysfunction. Brain Behav. 2019. doi:10.1002/brb3.1351.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj