Vodnik po koencimu Q10: Kako deluje in kako izbrati pravega?

Znanstveniki univerze v Wisconsinu, ki so leta 1956 iz mitohondrijev srca goveda izolirali rumeno kristalno snov, niso slutili, da so odkrili eno od najbolj pomembnih molekul sploh. Kemijsko ime 2,3-dimetoksi- 5-metil- 6-dekaprenil- 1,4-benzokinon so določili na Inštitutu za biokemijske raziskave na univerzi Austin v Teksasu, danes ga poznamo kot koencim Q10.

Za več energije telo potrebuje tudi več koencima Q10. Foto: Bigstock

Koencimi so spojine, ki pomagajo pospešiti ali upočasniti kemijsko reakcijo. Po strukturi so podobni vitaminom in iz njih v telesu tudi največkrat nastanejo. Če v telo ne vnesemo dovolj hranil s hrano, se koencimi ne morejo tvoriti. Eden od najbolj pomembnih koencimov je Q 10, in če poskrbimo zanj, se nam pri telesnem in duševnem zdravju dobro piše.

Dejstva o koencimu Q 10

Koencim Q 10 je ena od najbolj raziskanih substanc sploh, in to upravičeno. Če telo preskrbimo z njim, ustavimo staranje in zbolevanje ter izboljšamo telesne sposobnosti. Zdi se prelepo, da bi bilo res: priskrbimo si prehransko dopolnilo ali kremo s Q 10 in izkoristimo, kar nam ponuja, in tudi ni tako. Q10 je v maščobah topen koencim, in če ga dodajamo brez, da bi poskrbeli za zadosten vnos maščob, učinka ne bo. Izjema so vodotopne oblike Q 10.

Proizvodnja Q 10 v telesu se s staranjem, ne glede na to, koliko virov mu s prehrano zagotovimo, zmanjšuje. Torej ga je potrebno dodajati v obliki prehranskega dopolnila, in to na dolgi rok: leta, celo desetletja. Ponudnikov je veliko, nekaj deset, ključno vodilo pri izbiri pa naj bo, da gre za vodotopno obliko in da je delovanje podprto z lastnimi znanstvenimi raziskavami. Za tozadevno guglanje in preverjanje referenc si splača vzeti čas.

Upad za četrtino avtocesta do zbolevanja

Koencim Q10 je v vsaki človeški celici. Odtod tudi drugo ime zanj: ubikinon. Brez njega ni življenja, saj sodeluje pri nastajanju energije v celicah (tvorbi molekul ATP). Njegove koncentracije v tkivih različne. Največ ga je v srčni mišici, jetrih, skeletnih mišicah, trebušni slinavki in ledvicah.

Celokupna količina koencima Q 10 pri človeku je ocenjena na okrog 1,5 grama, od tega se ga polovica nahaja v mitohondrijih. Čeprav ga človeško telo večinoma proizvaja samo, po 30. letu starosti njegova količina začne hitro upadati. Ko se zniža za več kot za 25 odstotkov, pride do nastanka različnih bolezni. Na srečo velja tudi obratno: vnovična vzpostavitev ravnovesja številne bolezni ustavi ali upočasni njihovo napredovanje, vendar mora za to Q 10 doseči najmanj trikratno plazemsko vrednost. V praksi to pomeni uživanje vsaj 150 do 300 mg Q 10 na dan, pri nevroloških boleznih celo do 2400 mg na dan.

Pri tvorbi koencima Q 10 v telesu sodelujejo številni elementi v sledeh ter vitamini B2, B6, B12, vitamin C, folna in pantotenska kislina. Pomanjkanje Q 10, ki se najprej zgodi v organih, ki za svoje delovanje potrebujejo največ energije: v srcu in v možganih.

Q10 in staranje

Uživanje (in ne mazanje kože s komercialnimi preparati) s Q 10 dokazano upočasnjuje staranje: zmanjšuje gube in pozitivno vpliva na antioksidativnost kože. Tudi lep nasmeh je odvisen tudi od koencima Q 10. Krepi dlesni in preprečuje zobno gnilobo. Študije so pokazale, da ima 60 do 90 odstotkov bolnikov z obolenji dlesni pomanjkanje Q 10.

Pri fizični aktivnosti se poraba kisika poveča tudi do desetkrat. Za več energije telo potrebuje tudi več koencima Q10. Q10 povečuje vzdržljivost, saj spodbuja celice k porabi kisika. Poleg tega, da je nujen za tvorbo energije in da deluje kot primarni antioksidant, tudi regenerira druge antioksidante, stimulira rast celic ter zavira programirano celično smrt.

Q10 in bolezni srca

Velja, da odrasel človek dnevno potrebuje okrog 50mg Q 10 na dan. Crane v svoji študiji Biochemical functions of coenzyme Q 10 sicer za zvečanje morebitne zmanjšane koncentracije priporoča 100 mg na dan. V zadnjih letih tečejo raziskave z orjaškimi odmerki (od 1200 do 3000 mg Q 10 na dan). Kljub zelo visokim odmerkom testne osebe niso imele neželjenih stranskih učinkov.

Terapevtska uporaba Q10 se je v zadnjih letih zelo razširila. Uporabljajo ga pri srčnih operacijah, saj se izboljša pooperacijsko delovanje srca in zmanjša strukturno poškodbo. Odmerki znašajo 200 mg na dan.

Q10 upočasni kronično srčno popuščanje (triletno preživetje bolnikov, ki so uživali 300 mg Q10 na dan, je znašalo 75 odstotkov, triletno preživetje bolnikov na konvencionalnem zdravljenju pa je bilo 25 odstotno).

Koencim Q 10 in krvni tlak

Koencim Q 10 je učinkovit pri kardiomiopatijah, aritmijah, hipoksiji srca, preprečuje arteriosklerozo in znižuje krvni tlak. Študija, ki jo je vodil prof. dr. Rosenfeldt in v kateri je sodelovalo 362 hipertonikov, je pokazala, da je 12-tedensko jemanje 225mg Q 10 na dan sistolični tlak zmanjšalo za okrog 17mm Hg, diastoličnega pa za okrog 10mm Hg. Točnega mehanizma, po katerem Q 10 vpliva na krvi tlak, niso odkrili, nekatere študije pa dokazujejo, da Q 10 zavira razvoj sprememb endotelija pri ljudeh s povišanim krvnim tlakom.

Dvojno slepa randomizirana študija je pokazala, da 120 mg Q10 na dan pomembno zmanjšuje verjetnost kasnejših srčno-žilnih dogodkov pri ljudeh, ki so preživeli miokardni infarkt. Druga (japonska) študija je pokazala, da uživanje koencima Q 10 zmanjšuje napade angine pektoris. Bolniki so po štirih tednih količino zdravil zmanjšali za polovico.

Q10 in bolezni živčevja

Koencim Q 10 je v velikih odmerkih koristen za bolnike s Parkinsonovo boleznijo in pri vseh boleznih, pri katerih je okvarjeno mitohondrijsko delovanje ali so prisotne oksidacijske okvare. Študija na bolnikih, ki so prejemali 1200 do 1500mg Q 10 na dan, je pokazala izboljšanje motoričnih funkcij. Odmevna je študija izpred treh let, v kateri so bolniki prejemali 1200, 1800, 2400 ali 3000mg koencima Q 10 na dan ter 1200 IE vitamina E. Prišlo je do uspešnega zavrtja napredovanja bolezni. Podobne rezultate so dale študije na bolnikih z demenco in živčno-mišičnimi obolenji (mišična distrofija, huntingtonova horea…).

Starostna degeneracija rumene pege zelo okvari centralni vid, prizadene pa predvsem starejše od 50 let. Je neozdravljiva. Študija (Feher in sod.) je pokazala, da je Q 10 v kombinaciji s karnitinom in omega 3 izboljšal vidno polje in ostrino vida.

Več študij je tudi pokazalo, da uživanje okrog 300 mg Q 10 na dan zmanjšuje pogostnost napadov migrene (po treh mesecih kar za 55 odstotkov).

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj