Ubikinol v pomoč pri suhih ustih in utrujenosti

Avtor: S. S.

Avtoimunske bolezni, h katerim prištevamo večino revmatskih obolenj, kot so: revma, fibromialgija, lupus, syogren in številne druge, bolniku močno slabšajo kakovost življenja. Simptomi so različni, a večina se najtežje spoprijema z bolečinami in s stalno utrujenostjo. Zadnja je posledica oksidacijskega stresa, ki poteka na celični ravni, ta pa povzroča tudi nekatere druge znake bolezni. 

koencim q10

Osredinjamo se na suha usta, ki so za bolnike s Sjogrenovim sindromom zelo moteč spremljevalec bolezni.

Zanimivi so izsledki dvojno slepe študije, ki so pokazali, da se je po jemanju ubikinola (oziroma ubikinona) povečalo izločanje sline. V strokovnem časopisu za klinično biokemijo (Clinical Biochemistry 44 (2011) 669–674) objavljen prispevek tako potrjuje hipotezo, da ubikinol po zaužitju spodbudi delovanje žlez slinavk. V raziskavi je sodelovalo 66 ljudi; polovica jih je mesec dni prejemala placebo, polovica pa ubikinol oz. ubikinon v odmerku 100 mg dnevno. Vsem so izmerili kakovost in količino izločene sline pred raziskavo in po koncu raziskave. Stanje se je pri bolnikih po prejemanju koencima Q10 močno izboljšalo, saj sta se jim zvišali kakovost in količina izločanje sline. 

Koencim Q10 uspešen tudi pri bolnikih s fibromialgijo

O vplivu koencima Q10 na oksidativni stres pri mladostnikih s fibromialgijo pa so pisali v raziskovalnem članku, objavljenem v strokovni publikaciji Redox Report. Raziskavo, v kateri je bilo vključenih 10 mladostnikov s fibromijalgijo, so izvajali na pediatričnem oddelku Mestne univerze v Yokohami. Ugotovili so, da imajo vsi obravnavani bolniki hiperholesteromijo in visoko pomanjkanje koencima Q10. Na to, da je pri bolnikih prisoten tudi oksidacijski stres, so kazali močno zvišani odstotki pri prostih maščobnih kislinah, ki je znašal 16 % v skupini bolnikov in le 1 % pri zdravih posameznikih, in značilno zvišanje večkrat nenasičenih maščobnih kislin, 18 % pri bolnikih proti 1 % pri zdravih mladostnikih. Bolečina in škoda zaradi oksidacijskega stresa se v raziskavi nista spremenili, zato pa sta se zmanjšali splošna utrujenost in hiperholesteromija. 


S tem zapisom smo sklenili vrsto zapisov, v katerih smo s povzemanjem najnovejših znanstvenih izsledkov z obravnavanega področja obširno orisali vlogo ubikinola – posebne oblike koencima Q10 v našem telesu.

Ugoden učinek koencima Q10 na moško in žensko zdravje 

Da boste bolje spočiti in bolje spali

Koencim Q10: za odpravo s statini povezanimi bolečinami v mišicah


Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj