Okužbe sečil pri mladoletnicah

Vse več mladih deklet toži za težavami okužb sečil, pri spolno aktivnem življenju v največji meri povzročenih prek spolnih odnosov. Pri mladoletnicah gre v večini primerov za nezapletene okužbe sečnega mehurja, lahko pa se pojavijo tudi bolj moteče akutne okužbe.

Ob okužbah sečil pri mladoletnicah gre v večini primerov za nezapletene okužbe sečnega mehurja. Foto: Bigstock

O seznanjenosti mladih deklet glede nevarnosti okužbe, ustrezni preventivi in o zdravljenju nastalih zapletov je spregovoril prof. dr. Bojan Tršinar, dr. med., spec. urolog.

Nam lahko pojasnite, kako pogoste so okužbe sečil pri mladoletnicah? Začnejo se že zgodaj, pri majhnih deklicah – kaj je najpogostejši vzrok?

»Najprej bi pojasnil, da so okužbe sečil za okužbami dihal najpogostejši razlog za obisk zdravnika. V večini primerov povzročajo okužbo sečil bakterije, ki izvirajo iz črevesa bolnika (npr. E. coli v več kot 80 %). Za pravilno izbiro zdravljenja delimo okužbe sečil v nezapletene in zapletene. Zadnje so tiste, pri katerih sumimo, da so posledica prirojenih ali pridobljenih odtočnih motenj (npr. zožitve ali kamni v sečevodu), živčne okvare sečnega mehurja, uporabe urinskega katetra in podobno. Za te vrste okužb moramo najprej odpraviti vzrok (npr. odstraniti oviro v odtoku urina), nato šele lahko zdravimo okužbo.

Ob okužbah sečil pri mladoletnicah gre v večini primerov za nezapletene okužbe sečnega mehurja (akutni cistitis). Če se tako vnetje ponovi vsaj 3-krat v enem letu, pa to označimo kot ponavljajoča se vnetja sečnega mehurja. Zelo redko se pri teh bolnicah okužba razširi iz spodnjih sečil (sečnega mehurja) v zgornja (ledvica) in povzroči akutno vnetje ledvičnih čašic. Kako pogosto so take okužbe pri mladoletnicah, ne vem; znan mi je le podatek, da je pogostnost vnetja sečnega mehurja pri spolno aktivnih ženskah 0,5–0,7 % letno. Res je, da se začno okužbe sečil pri deklicah že v rani mladosti, dečki prevladujejo le v 1. letu starosti.

Pogostejše okužbe sečil pri ženskem spolu so v večini primerov povezane z anatomskimi razlikami – ženska sečnica je zelo kratka, v bližini anogenitalne regije, kjer se zadržujejo črevesne bakterije. Te lahko skozi lumen sečnice prehajajo v mehur, se prilepijo na sluznico mehurja in povzročijo vnetje. V nekaterih primerih se ne ustavijo le v spodnjih sečilih, ampak prodirajo navzgor po sečevodu do ledvic. Redkeje pa potujejo bakterije po telesu po limfnicah in krvnih žilah.

Pri odraščajočih dekletih, ki so že vstopila v svet spolnih odnosov, so poleg drugih dejavnikov (prehladi, nošenje mokrih kopalk itn.) pogost vzrok ravno spolni odnosi. Lahko kaj več poveste o tem? V kolikšni meri so vzrok okužb sečil pri mladoletnicah spolni odnosi in v kolikšni meri na to vplivajo drugi dejavniki?

»Pri mladih spolno aktivnih ženskah je spolna aktivnost kriva za akutno vnetje sečnega mehurja v 75–90 %. Tveganje za okužbo narašča s pogostnostjo spolnih odnosov. V strokovni literaturi je tako znan izraz »honeymoon cistitis«. Menimo, da se v teh primerih patogene črevesne bakterije mehanično potiskajo iz anogenitalne regije v sečila, zato tudi svetujemo izpraznitev sečnega mehurja po vsakem spolnem odnosu. Sicer pa so dejavniki tveganja za akutno vnetje spodnjih sečil v teh primerih tudi število spolnih partnerjev in podatek, ali je imelo odraščajoče dekle težave z okužbami sečil že v otroštvu ali ne.«

Obstaja tudi kakšna razlaga iz medicinske stroke glede tega, da so nekatere mogoče bolj podvržene okužbam sečil zaradi prirojenih faktorjev? Ali je najpogostejši vzrok nezadostna poučenost glede pravilne higiene itn.?

»Naj poudarim, da je odnos med virulenco povzročitelja vnetja (bakterije) in obrambnimi mehanizmi gostitelja tisti, ki bo odločal, ali bo pri konkretni bolnici po vdoru bakterij v njena sečila prišlo do kliničnih znakov okužbe sečil ali ne. Nekatere bolnice imajo slabo razvite obrambne mehanizme (imunski deficit, nepravilno delovanje sluznice sečil) in posledično pogostejše bolezni, tako tudi okužbe sečil.

Seveda pa so pri pojavnosti okužbe sečil pri mladoletnicah pomembni tudi drugi faktorji. Nezadostna poučenost glede pravilne higiene je mogoč vzrok, vendar pa po mojem mnenju manj pogost, saj je ozaveščenost o pravilni higieni med mladimi pri nas na precej visoki ravni. Pomembnejši razlogi za ponavljanje okužb sečil med mladoletnicami so predvsem: nezadostno uživanje tekočin, neredno izpraznjevanje sečnega mehurja, nepravilna izbira spodnjega perila, nepravilna uporaba toaletnega papirja, uporaba spermicidov in diafragme.«

Kako se okužba pravzaprav začne – kateri so prepoznavni znaki? Lahko natančneje opišete, kateri deli sečil so najbolj obremenjeni? Kako se razvoj okužbe začne in kaj lahko posledično povzroči? Ali mogoče prihaja tudi do hujših zapletov?

»Klinični znaki in simptomi akutne okužbe sečnega mehurja so tako tipični, da za pravilno diagnozo ne potrebujemo nobene posebne preiskave – le anamnezo in klinični pregled ter po potrebi pregled nativnega urina. Bolnica zboli nenadno z bolečo, pogostejšo, urgentno in pekočo mikcijo, t.j. uriniranjem. Stalno jo sili na vodo, čeprav ima prazen mehur. Ima bolečine v spodnjem delu trebuha, njen urin postane temnejši, včasih celo krvav. Lahko ima tudi povišano temperaturo.

V večini primerov se okužba sečil ustavi v predelu sečnega mehurja. Ob neustreznem zdravljenju, veliki agresivnosti bakterij, ki so vdrle v sečila, in ob nezadostnih obrambnih mehanizmih pa se lahko okužba prenese na zgornja sečila – na ledvica. V teh primerih je stanje resnejše, saj so bolnice prizadete, imajo povišano temperaturo z mrzlico, bolečine obojestransko ledveno. Potrebne so določene preiskave (urinokultura po Sanfordu, UZ sečil), da ugotovimo dejansko stanje sečil in najdemo morebitni vzrok (zožitev, kamen), zakaj se je okužba razširila.

Akutno vnetje sečnega mehurja običajno ne povzroča nekih resnih dolgotrajnih posledic. Vnetje ledvic pa je lahko nevarno, saj se vsako vnetje ledvičnih čašic navadno zaceli z brazgotino, kar v skrajnem primeru lahko povzroči kronično ledvično odpoved.«

Obstajajo mogoče tudi kakšni statistični podatki za Slovenijo o tem, koliko deklet in v katerih starostih imajo okužbe sečil? Je primerljivo z Evropo na splošno?

»Znano je, da 40–50 % žensk v svojem življenju doživi vsaj eno okužbo sečil. Najpogosteje zbolevajo mlajše ženske – med 16. in 35. letom življenja. Pred nekaj leti je Nacionalni inštitut za javno zdravje objavil podatek, da je 50 žensk na 1.000 prebivalcev v starosti 20–29 let obiskalo zdravnika na primarni zdravstveni ravni zaradi akutnega cistitisa. Menim, da so sicer po pogostnosti okužbe sečil pri nas primerljive z Evropo glede vse populacije in tudi glede odraščajočih deklet.«

Kako si lahko pomagajo same oz. kako se je tem težavam najbolje izogniti?

»Še vedno se večina bolnikov z znaki akutne okužbe sečil zdravi z antibiotično terapijo, vendar se zadnja leta dokazano veča odpornost povzročiteljev proti antibiotikom. Več je znanega tudi o sistemskih neželenih učinkih antibiotikov, ki so posledica njihovega delovanja na neškodljive bakterije normalne sluznične flore. Prav tako so posamezni bolniki alergični na določene antibiotike, bojijo se tudi njihovih stranskih učinkov. Zato se vedno več bolnikov, tudi odraščajočih deklet, odloča za uporabo naravnih zdravil pri vnetju spodnjih sečil, ki so se dokazala kot varna in učinkovita (npr. Canephron).

Seveda pa je pomembno, da tem bolnicam znamo svetovati, kako lahko same preprečijo, da do takih vnetij pride. Med splošna priporočila štejemo: pitje dovolj tekočin, pogostejše praznjenje sečnega mehurja, primerno spodnje perilo, mikcijo po spolnem odnosu in podobno. Če opisane splošne mere ne zadostujejo, da bi preprečili recidivne okužbe, bolnicam svetujemo, da poskusijo različna naravna ali sintetična sredstva, kot so: pitje brusničnega soka, uporaba probiotikov (laktobacilov), sladkorja (D-manoze), različnih vakcin (Uro-Vaxon) in seveda naravnih zdravil (Canephron).

Na trgu je kar nekaj farmacevtskih izdelkov, že precej dobro poznanih za reševanje okužb sečil, na primer Canephron, ki temelji na rastlinski osnovi in deluje protivnetno, protibakterijsko, diuretično in sprošča gladke mišice. Lahko še kaj več poveste o njem?

»Canephron je pri nas edino registrirano naravno zdravilo za zdravljenje akutnih okužb sečil. K nam je prišlo pred nekaj leti iz Nemčije, tako da imamo slovenski urologi z njim že precej bogate klinične izkušnje. Gre za mešanico korenine luštreka, zeli navadne tavžentrože in listov rožmarina. Zdravilo je v obliki tablet, pri čemer svetujemo zdravljenje 3-krat dve tableti en mesec za akutni cistitis in vsaj tri mesece zdravljenja z enakim odmerkom za preprečevanje ponovnega vnetja. Mešanica omenjenih rož deluje protivnetno in protimikrobno ter povečuje izločanje urina, blaži krče gladke mišice mehurja.

V strokovni literaturi je poznanih več člankov o učinkovitosti in varnosti Canephrona pri zdravljenju akutnega in recidivnega vnetja spodnjih sečil. V eni izmed teh raziskav je sodelovala skupina bolnic, starejših od 20 let, z znaki nezapletenega akutnega cistitisa. Po uporabi Canephrona 3-krat dve tableti dnevno so se že po enem tednu simptomi skoraj povsem umirili. Zaznani niso bili nobeni stranski učinki zdravila.

Prav tako je znana tuja raziskava, pri kateri so pri bolnicah z akutnim cistitisom primerjali učinkovitost Canephrona z antibiotikom fosfomicinom. Tudi v tem primeru ni bilo pomembnih razlik med zdraviloma glede umirjanja simptomov vnetja mehurja in tudi glede potrebe po ponovnem antibiotičnem zdravljenju zaradi recidiva bolezni. Na podlagi tega so ugotovili, da je Canephron varno in učinkovito naravno zdravilo za vnetja sečil.«

Ste mogoče sodelovali pri kateri izmed študij, povezanih s Canephronom, ali mogoče katerim drugim sredstvom?

»Vse raziskave, povezane z ugotavljanjem učinkovitosti in varnosti Canephrona, so bile narejene v tujini. Slovenski zdravniki imamo s Canephronom predvsem lastne klinične izkušnje. Ugotavljamo, da je učinkovit predvsem pri zdravljenju akutnega, nezapletenega vnetja sečnega mehurja. V tem primeru svetujemo zdravljenje en mesec, in sicer 3-krat dve tableti dnevno. Prav tako ga priporočamo bolnicam za preprečevanje ponavljajočih se cistitisov. Dolžina zdravljenja naj bi bila vsaj tri mesece.

Vse naše klinične izkušnje kažejo, da je Canephron precej učinkovit, brez stranskih učinkov, in da ga bolniki dobro prenašajo. Osebno sem sicer v RS vodil dve klinični raziskavi o učinkovitosti in varnosti naravnega zdravila Prostasan (pridobivajo ga iz plodu Sereneoa repens) za zdravljenje simptomov spodnjih sečil zaradi benigne prostatične obstrukcije. Eno raziskavo so izvedli slovenski urologi, drugo pa družinski zdravniki. Rezultati obeh raziskav so bili primerljivi in so potrdili, da je zdravilo učinkovito, ker izboljšuje mikcijo, kakovost življenja in nima stranskih učinkov. Kar 90 % bolnikov je bilo v obeh raziskavah zadovoljnih z zdravilom.«

Kako bi ocenili ozaveščenost mladoletnic glede nevarnosti okužb sečil?

»Menim, da je ozaveščenost naših mladoletnic glede nevarnosti okužb sečil precej visoka. O vseh problemih glede svojega zdravja imajo možnost posvetovanja s svojim zdravnikom. Na voljo so jim tudi številni strokovni članki in nasveti na internetu in v revijah, ki jih na primeren in razumljiv način opozarjajo na različne zdravstvene težave, med katere nedvomno sodijo tudi akutne okužbe sečil pri odraščajočih dekletih.

Več o zdravilih rastlinskega izvora si lahko preberete TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj