Ste zjutraj okoreli? Preberite, kateri so najpogostejši vzroki za to

S staranjem se hrustanec - čvrsto, elastično tkivo, ki prekriva kosti v predelu sklepov, začne izsuševati in otrdevati. Telo izdeluje tudi manj sinovialne tekočine, ki deluje kot mazivo za sklepe in omogoča normalno gibanje.

Osteoartritis je zelo razširjena progresivna degenerativna bolezen sklepov. Posledice so bolečine in omejeno gibljivi, togi sklepi, kar bolnika omejuje pri izvajanju vsakdanjih aktivnosti ter celo vodi v invalidnost. Foto: Bigstock

Rezultat je, da sklepi postanejo otrdeli, kar je še posebej izrazito zjutraj, ko vstanemo. Najboljši način za preprečevanje takega stanje je – gibanje. Z gibanjem ostanejo vezi in mišice okrog sklepov bolj elastične, kar omogoča lažje premikanje. Pri otrdelih in bolečih sklepov pa si lahko pomagamo tudi na različne druge načine.

Osteoartritis (OA)

Osteoartroza (OA) oziroma osteoartritis je zelo razširjena progresivna degenerativna bolezen sklepov. Posledice so bolečine in omejeno gibljivi, togi sklepi, kar bolnika omejuje pri izvajanju vsakdanjih aktivnosti ter celo vodi v invalidnost. Osteoartritis je še posebej pogost pri starostnikih: ima ga več kot 90 odstotkov starejših od 75 let. Pri mlajših ljudeh se lahko razvije po poškodbah in vnetjih sklepov ali pri čezmernih mehanskih obremenitvah, ki so značilne za rekreativne in aktivne športnike. Osteoartritis lahko prizadene kateri koli sklep, najpogosteje pa so prizadeti koleno, mali sklepi rok, kolk, stopalo in hrbtenica.

Pomoč pri osteoartritisu

Evropsko združenje za klinične in ekonomske vidike osteoporoze, osteoartroze in mišično-skeletne bolezni (ESCEO) je na podlagi rezultatov kliničnih študij konec leta 2014 oblikovalo algoritem za zdravljenje OA s priporočili za lajšanje simptomov OA. Glukozamin je v algoritmu zdravljenja razvrščen v skupino počasi delujočih zdravil in je prva izbira za lajšanje simptomov in izboljšanje funkcionalnosti sklepa. Možnost zdravljenja je tudi fizikalna terapija, dejavnik preprečevanja pa vzdrževanje normalne telesne teže.

Revmatoidni artritis (RA)

Ena od nalog imunskega sistema ja začita pred vdorom povzročiteljev bolezni. Včasih namesto tega napade lastna tkiva. Revmatoidni artritis je, tako kot mnoge druge revmatske bolezni, avtoimuna bolezen. Najpogosteje prizadene sklepe zapestja ali prstov, vendar se lahko pokaže kjerkoli v telesu. Pogosto povzroča nenehne bolečine in okorelost. Pri revmatoidnem artritisu celice imunskega sistema potujejo v sklep in sprožijo vnetje, ki se kaže rdečina, oteklina in bolečina v sklepu. Ob napredovanju revmatoidnega artritisa vnetje poškoduje hrustanec in kosti. Mišice in vezi, ki podpirajo in stabilizirajo sklep, postanejo šibke. Revmatoidni artritis se zdravi z zdravili, ki upočasnijo ali ustavijo bolezenski proces (nesteroidni antirevmatiki).

Druge vrste artritisov

Čeprav sta osteoartritis in revmatoidni artritis najbolj pogosta, še zdaleč nista edina. Obstaja več kot 50 različnih vrst artritisov, ki povzročajo težave s sklepi: bolečine in okorelost. Ankilozirajoči spondilitis največkrat prizadene hrbtenico, vendar lahko postane slabše gibljiv tudi kolčni sklep, stopala, roke… Pri protinu gre za presežek sečne kisline v telesu, najbolj značilna je moteča bolečina v nožnem palcu. Pri psoriatičnem artritusu gre za vnetno sklepno bolezen, ki je spremljajoče stanje luskavice. Lahko prizadene en sklep ali pa več sklepov hkrati.

Sprememba vremena in težave s sklepi

Vreme dokazano vpliva na težave s sklepi, vendar ni znano, zakaj se to zgodi. Raziskave kažejo, da se bolečine in okorelost najbolj povečata ob nenadnem padcu zračnega tlaka, ki je značilen za nevihto. Starejši ljudje večkrat rečejo, da se bo vreme spremenilo, ker jih bolijo sklepi. Znanost pravi, da imajo prav. Raziskava, v katero so zajeli več kot 2700 ljudi, da so bolečine v sklepih za kar 20 odstotkov večje, ko se pripravlja nevihta.

Fibromialgija

Gre za kronično stanje, ki povzroča bolečine v sklepih in mišicah. Pogosto jih spremljajo težave s spanjem ter spominom in motnje razpoloženja. Vzrok na nastanek fibromialgije ni znan, znanstveniki pa menijo, da možgani nekako ojačajo bolečinske signale. Fibromalgijo pogosto sproži neka druga bolezen, operacija in intenzivni kronični stres. Čeprav ne poškoduje sklepov tako močno, kot na primer artitis, so bolečine v njih pogoste in hude. Kar 90 odstotkov bolnikov s fibromialgijo je ženskega spola.

Gibanje in otrdelost sklepov

Bolj, kot bomo sklepe razgibavali, manjša je verjetnost, da bodo postajali okorni. Telesna aktivnost velja za najboljši način za vzdrževanje celotnega mišično-skeletnega sistema. Vaje za raztezanje ohranijo mišice in vezi elastične, kar pomaga pri gibljivosti. Tudi ni potrebno, da se zapodite v hrib ali telovadnico. Pomaga že vsakodnevno vrtnarjenje ali hitrejši sprehod. Če pa celo zelo nežna vadba poslabša togost sklepov, je potreben posvet z zdravnikom.

Viri:

Hamood R, et al. Prevalence and Incidence of Osteoarthritis: A Population-Based Retrospective Cohort Study. J Clin Med. 2021 Sep. doi:10.3390/jcm10184282.

Zhao J, Guo S, Schrodi SJ, He D. Molecular and Cellular Heterogeneity in Rheumatoid Arthritis: Mechanisms and Clinical Implications. Front Immunol. 2021 Nov. doi:10.3389/fimmu.2021.790122.

Siracusa R, Paola RD, Cuzzocrea S, Impellizzeri D. Fibromyalgia: Pathogenesis, Mechanisms, Diagnosis and Treatment Options Update. Int J Mol Sci. 2021 Apr. doi:10.3390/ijms22083891.

Jena AB, Olenski AR, Molitor D, Miller N. Association between rainfall and diagnoses of joint or back pain: retrospective claims analysis. BMJ. 2017 Dec. doi:10.1136/bmj.j5326.

Heesch KC, Miller YD, Brown WJ. Relationship between physical activity and stiff or painful joints in mid-aged women and older women: a 3-year prospective study. Arthritis Res Ther. 2007;9(2):R34. doi:10.1186/ar2154.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj