Kaj obraz razkriva o našem zdravstvenem stanju?

Odlični in javnosti dobro znani dermatolog mi je pred kratkim dejal, da atopike prepozna že na ulici. Dovolj je, da jih pogleda v obraz. Bi se morali tudi sami opazovati v tej luči? Raziskave kažejo, da je temu tako. Obraz razkriva veliko o našem zdravstvenem stanju, le naučiti se moramo, kam pogledati.

Kaj obraz razkriva o našem zdravstvenem stanju? Foto: Bigstock

Naše telo je čudovita, neponovljiva in zelo vzdržljiva kombinacija telesnega in duševnega. Ima tudi neverjetne možnosti samozdravljenja in zna sporočiti okolici, da se »nekaj kuha« prej, preden to odkrijejo mnoge diagnostične tehnike. Kaj o našem zdravstvenem stanju razkriva obraz?

Rumena koža in beločnice

Rumena koža in beločnice sta najpogosteje znak zlatenice oziroma težav z jetri. Pojavita se zaradi kopičenja odpadnih snovi v telesu. Stanje je pogosto pri novorojenčkih, še posebej, če so rojeni pred 38 tednom nosečnosti. Njihova jetra še niso dovolj zrela, da bi delovala tako, kot je treba. Pojavi se zastoj v presnovi bilirubina – za kar so tekom nosečnosti skrbela materina jetra. Tudi življenjska doba rdečih krvničk je pri novorojenčkih krajša. Nastaja več hemoglobina ter posledično tudi več bilirubina. Slednji namreč nastaja iz rdečih krvničk. Pomembno vlogo igra tudi (ne)skladnost Rh faktorja med materjo in otrokom.

»Zlatenica pri novorojenčkih načeloma ni nevarna, obsevanje z modro svetlobo odpravi težave.«

Pri odraslih je zgodba bolj zapletena in tudi precej bolj resna. Rumenkasta koža in beločnice so lahko znak virusnih okužb (hepatitis in v zadnjem času vse bolj pogosta mononukleoza) ter nakazujejo, da jetra ali žolčnik ali trebušna slinavka ne delujejo tako, kot bo morali. Pogosti so pri ljudeh, ki zlorabljajo alkohol.

Kožna znamenja

Poznamo jih tudi kot materina znamenja, pojavljajo pa se lahko kjerkoli na telesu, torej tudi po obrazu. Z nekaterimi se rodimo, druga se razvijejo kasneje. Težava pri kožnih znamenjih je, da so lahko znak najbolj nevarnega raka kože – melanoma. Ki je, če je odkrit dovolj zgodaj, praktično popolnoma ozdravljiv, znebimo pa se ga s preprostim kirurškim posegom. Melanom se najpogosteje razvije iz kožnih znamenj, pri preventivi pa si velja zapomniti sistem ABCDE.

A: Asimetrija: Če je kožno znamenje zelo asimetrično, je tveganje za melanom večje.

B: Border (meja): Kožno znamenje, ki se »preliva« v okolico in nima jasnih mej, je potrebno bolj pazljivo opazovati.

C: Color (barva): Neenako obarvana znamenja predstavljajo večje tveganje za melanom.

D: Dimenzija: Kožna znamenja, ki so večja od velikosti graha, je potrebno redno spremljati.

E: Evolving (opazne spremembe v kratkem času): Kožno znamenje, ki se opazno spremeni v razdobju nekaj tednov, zahteva takojšen pregled pri dermatologu.

Herpes na ustnici

Razjedo na ustnici, ki se začne s srbenjem in rdečino ter se razvije v neprijetni mehurček, ki poči ter se konča s krasto, poznamo skoraj vsi. Gre za labilani herpes, krivec zanj pa je virus herpes simplex tipa 1, s katerim se v otroštvu okuži od 75 do 90 odstotkov populacije. Po vdoru v telo se naseli v predele ob hrbtenjači, kjer miruje, saj ga imunski sistem uspešno nadzoruje. Ko odpornost pade, se aktivira in povzroči težave. Včasih ga zbudi že prekomerno zadrževanje na soncu. Stanje ni nevarno, je pa precej neprijetno, sploh, če se izbruhi pojavljajo večkrat na leto. Rešitev je dobro delujoč imunski sistem, ki mu pomagamo z betaglukani.

Razpokane ustnice

Vzrok za suhe in razpokane ustnice sta najpogosteje mraz ali vročina. Včasih so suhe ustnice znak alergijske reakcije ali odziva odziva na zdravila, kot so steroidi. Izpuščaj v obliki metulja

Večina izpuščajev na obrazu zdravja ne ogroža in se kmalu izboljšajo, eden pa izstopa. Običajno pokrije obe lici, je v obliki metulja in je znak lupusa. Lupus je avtoimunska bolezen, ki jo lahko spremljajo tudi povišana telesna temperatura, boleči in otrdeli sklepi in prsti, ki na hladnem hitro postanejo modrikasti.

Rast dlak na neobičajnih mestih

Pri starejših je rast dlak na neobičajnih mestih precej pogosta. Moškim dlake začnejo poganjati okoli ušes in obrvi, ženskam na spodnjem delu obraza: pod nosom, na bradi… . Če se rast dlak začne dogajati ženskam na vrhuncu naravnega rodnega obdobja, je to lahko znak policističnih jajčnikov.

Povešena zgornja veka

Povešena zgornja veka je poznana kot ptoza oziroma blefaroptoza. Lahko se zgodi na enem ali na obeh očesih in v najtežjih primerih celo omeji vid. Gre za pojav, s katerim se lahko rodimo, večinoma pa nastopi kasneje. Običajno je neškodljiv, lahko pa je znak bolezni možganov in/ali težav z vidom. Če povešeno veko spremlja dvojni vid, mišična šibkost, ohromljenost delov telesa, glavobol in težave pri požiranju ter govoru, gre lahko za možgansko kap. Nujna je takojšnja zdravniška pomoč.

Ohromljenost (pareza) dela obraza

Takoj poiščite zdravniško pomoč, če opazite katerega od teh znakov: spodnji del obraza je nenadoma paraliziran ali imate otrplost ali šibkost v rokah ali nogah, pojavi se nerazločen govor, dvojni vid, omotica ali težave pri požiranju. Navedeno namreč nakazuje možgansko kap. V nasprotnem gre verjetno za Bellovo paralizo. Nastopi, ko – verjetno virus – pritisne na živce, ki nadzorujejo mišice na obrazu. Običajno prizadene eno stran obraza, pogosto jo spremljajo bolečine v čeljusti in za ušesom. Ne gre za nevarno obolenje. Izboljša se v 3 do 6 mesecih in ne pušča posledic.

Rumeni madeži na vekah

Rumeni madeži, ki nastanejo na zgornjih in spodnjih vekah, se imenujejo ksantelazme. Sestavlja jih holesterol in čeprav na pogled niso najlepše, niso nevarne in tudi boleče ne. Odstranimo jih brez posebnega truda. Lahko pa so znak, da vas ogroža srčni napad ali bolezen srca. Obisk zdravnika? Vsekakor na mestu, in to čim prej.

Otečene oči in podočnjaki

Prostor pod očmi se napolni s tekočino, zaradi česar oči lahko postanejo zatečene ali zabuhle. Vzroki so različni: vroče in vlažno vreme (zaradi katerega se v telesu zadrži več vode), pomanjkanje spanja, preveč slane hrane, hormonske spremembe… Starejši, kot smo, bolj pogosto se nam to dogaja: mišice, ki podpirajo veke, namreč oslabijo. Otekle, rdeče in srbeče oči so lahko alergična reakcija na hrano, cvetni prah, ličila, dišave, čistilno sredstvo, okužbe…

Melasma

Melasma so sive, rjave ali modrikaste lise na obrazu, ki niso nevarne, lahko pa predstavljajo precejšnjo estetsko težavo. Vzrok za njihov nastanke ni znan, pogosto jih sproži nosečnost ali jemanje hormonske kontracepcije. Večinoma melasma po rojstvu otroka ali zamenjavi kontracepcije zbledi. Če vztraja, so rešitev zdravila in kemični pilingi.

Izguba trepalnic in las

Nenadno izpadanje trepalnic ali obrvi, pa tudi las je lahko znak stanja,ki se imenuje alopecija areata. Zgodi se, ko imunski sistem napačno napade lastne lasne mešičke, na primer ob izjemnem stresu. Stanje zahteva zdravljenje, ki je običajno učinkovito. V skrajni obliki se lahko zgodi, da v obdobju nekaj tednov izpadejo skoraj vsi lasje, ki pa po zdravljenju zrastejo nazaj.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj