Čebele so sposobne simbole povezovati s številkami

Čebele znanstvenike vedno znova presenečajo. Ne samo, da razumejo koncept ničle in lahko izvajajo osnovne matematične operacije, sposobne so tudi povezovati simbole s številkami.

Ljudje imamo v možganih več kot 86 milijard nevronov, čebele pa jim imajo manj kot milijon. Foto: Bigstock

Nobena živalska vrsta za ljudi ni pomembna bolj, kot čebele. Od njih je odvisno naše preživetje, z njihovimi produkti se zdravimo in si tešimo lakoto. Čebele so vešče osnovnih matematičnih operacij in razumejo koncept ničle, zadnje ugotovitve pa kažejo tudi, da so sposobne simbole povezovati s številkami.

»Preučevanje možganov žuželk ponuja zanimive možnosti za oblikovanje visoko učinkovitih računalniških sistemov.«

To bo raziskovalcem pomagalo bolje razumeti, kako so se numerične sposobnosti razvijale skozi tisočletja in celo odpira nove poti za komunikacijo med ljudmi in drugimi živalskimi vrstami.

Razumevanje številk zahtevna kognitivna naloga

Ljudje smo vrsta, ki je razvila sisteme, s katerimi s simboli – na primer številkami, predstavljamo količine. Raziskave kažejo, da ta koncept lahko razumejo tudi mnogo manjši možgani, kot so človeški, je pojasnil prof. dr. Adrian Dyer iz RMIT. »Ko se učimo na primer o številu otrok, ga vzamemo za samoumevnega. Toda prepoznati, kaj številka predstavlja, zahteva prefinjeno raven kognitivnih zmožnosti.«

Tudi živali znajo računati

Raziskovalci so naučili čebele, da so grafične znake povezale z določeno količino in se naučile, da simbol predstavlja številčno vrednost. Študija, ki jo je izvedla avstralsko – francoska ekipa na univerzi RMIT, nakazuje nove pristope za bio-programiranje. Številni poskusi kažejo, da so se številne živali sposobne naučiti, da simboli predstavljajo številke, vključno z golobi, papagaji, in opicami.

»Šimpanzi na primer se lahko naučijo arabskih številk in jih razporejajo po velikost, nekatere vrste papig pa znajo celo seštevati.«

»Tokrat je prvič, da smo to videli tudi pri žuželkah. Ljudje imamo v možganih več kot 86 milijard nevronov, čebele pa jim imajo manj kot milijon. Oboji smo ločeni z več kot 600 milijoni let evolucije. Če imajo čebele zmožnost, da se naučijo nekaj tako kompleksnega, kot je človeški simbolni jezik, to odpira zanimive nove poti za prihodnjo komunikacijo med vrstami,« je še izpostavil Dyer.

Nova spoznanja o razvoju matematične logike

Znanstveniki so v labirintu v obliki črke Y čebele naučili povezovati simbolni znak z številom določenega elementa (na primer simbol 2 s sliko dveh dreves). Nato so preizkusili, ali so osvojeno znanje sposobne uporabiti tudi pri prepoznavanju enakega števila drugih elementov (na primer dveh klobukov, dveh banan…). Nalogo so uspešno opravile. Izkazalo se je, da se obdelava številk in razumevanje simbolov dogaja v različnih regijah čebeljih možganov, podobno, kot pri ljudeh.

»Čebele tudi razumejo koncept ničle in so sposobne osnovnih matematičnih operacij.«

Odkrivanje, kako kompleksne numerične naloge razumejo miniaturni možgani, nam bo pomagalo razumeti, kako se je matematično razmišljanje razvijalo pri ljudeh, pravijo znanstveniki. Preučevanje možganov žuželk ponuja zanimive možnosti za oblikovanje visoko učinkovitih računalniških sistemov. »Ko iščemo rešitve za kompleksne probleme, pogosto ugotovimo, da je narava že opravila delo veliko bolj elegantno in učinkovito,« je za konec povedal Dyer.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj