Novo zdravilo za zdravljenje shizofrenije

Avtor: R. M. Z.

Evropska komisija je izdala dovoljenje za promet z zdravilom, ki je namenjeno zdravljenje shizofrenije pri odraslih. Odločitev velja za vse države članice Evropske unije, torej tudi Slovenijo. Antipsihotično zdravilo za zdravljenje shizofrenije pri odraslih vsebuje zdravilno učinkovino kariprazin. 

Gre za peroralno delujoč in močan delni agonist dopaminskih receptorjev D 3 /D 2, ki se prednostno veže na receptorje D 3, in delen agonist serotoninskih receptorjev 5-HT 1A.

Evropska vloga za zdravljenje shizofrenije obsega rezultate treh kratkoročnih kontroliranih preskušanj pri več kot 1800 bolnikih (s placebom in delno z zdravilno učinkovino) in eno dolgoročno preskušanje. Raziskovalci so bili pri preizkušanjih primarno osredotočeni na spremembo izrazitosti simptomov shizofrenije na podlagi celotne ocene z lestvico PANSS (Positive and Negative Syndrome Scale) v primerjavi z izhodiščem, in čas do ponovitve (recidiva). Klinično preskušanje, ki je dalo ugodne rezultate, pa je bilo opravljeno tudi pri bolnikih s pretežno negativnimi simptomi shizofrenije.

Simptome shizofrenije (njena razširjenost oziroma prevalenca po svetu je približno 1 %) razvrščamo v tri široke skupine: pozitivne simptome (halucinacije, blodnje, motnje mišljenja in gibalne motnje), negativne simptome (na primer izguba motivacije in socialni umik) in kognitivne simptome (težave z izvršilnim delovanjem, osredotočenostjo in delovnim spominom).

Foto: Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj