Užitek giba brez bolečine – vse več Slovencev na ozdravitev v bolnišnico Akromion

Avtor: S. V. Š., A. V.

Bolnišnica Akromion je največja zasebna ortopedska bolnišnica na Hrvaškem in prva prava e-bolnišnica pri naših sosedih, kar pomeni, da ima poleg najsodobnejše medicinske opreme tudi eno operacijsko sobo, opremljeno s tehnologijo integriranih operacijskih sob.

Jo poznate? Vsakodnevno spremljevalko, tako, zvesto, ki gleda na uro in datum. Z vami je redno, in vam ne pusti pozabiti, da je tukaj. Bolečina. Bolečina, ki jo velikokrat prinesejo leta, torej zaradi obrabe sklepa. okvare v kostnem sistemu, zaradi slabo zdravljene poškodbe, nedokončno rehabilitranega posega

Ker so na področju ortopedskih operacij čakalne dobe med najdaljšimi v našem javnem zdravstvu, postaja vse bolj smotrno izkoristiti možnost opravljanja posega v sosednji Hrvaški. 

 

Prof. dr. Nikola Čičak: “Po številu posegov nismo največji na Hrvaškem, smo pa po širini ortopedskih operativnih posegov, ki jih omogočamo in tudi rutinsko izvajamo.”

Le nekaj kilometrov od slovensko-hrvaške meje boste namreč deležni hitre obravnave, v rokah vrhunskih specialistov in po dostopni ceni, ki je v okviru cenovnih normativov Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Vse več slovenskih pacientov z ortopedskimi težavami se tako odloča za Specialistično bolnišnico za ortopedijo in travmatologijo Akromion, ki leži v prijetnem okolju Krapinskih Toplic.

Bolnišnica Akromion je največja zasebna ortopedska bolnišnica na Hrvaškem in prva prava e-bolnišnica pri naših sosedih, kar pomeni, da ima poleg najsodobnejše medicinske opreme tudi eno operacijsko sobo, opremljeno s tehnologijo integriranih operacijskih sob. To zagotavlja zdravnikom in bolnišničnemu osebju celosten dostop do slikovnih in tekstovnih medicinskih podatkov o pacientu med samim potekom operacije, kar omogoča neposredno in pravočasno posvetovanje med operacijo. “Bolnišnica je opremljena z najsodobnejšo in najboljšo opremo, ki jo je možno kupiti na področju ortopedije. Imamo tri integrirane operacijske sobe, vse upravljamo z enega ekrana na dotik, kar omogoča hitrejše in učinkovitejše delo ter zmanjšuje število ljudi, ki so potrebni v operacijski sobi, kar posledično omejuje tudi možnost infekcij in napak,” pojasni prednosti sodobnih tehnoloških rešitev prof. dr. Nikola Čičak, vrhunski kirurg ortoped in namestnik ravnatelja bolnišnice.

Skrbijo za celoten gibalni sistem

“Opravljamo vse operacijske posege razen operacij tumorjev, povezanih s sklepno-kostnim sistemom, in otroške ortopedije za otroke mlajše od 10 let, ker to zahteva drugačne operacijske mize, anestetike in drugo,” pove prof. dr. Čičak. Po besedah sogovornika običajno operirajo le tiste tumorje, ki jih je možno odpraviti v do dveh posegih – torej sprejemajo predvsem bolnike z benignimi tumorji, paciente z malignimi tumorji pa le, če so zadnji, ki jim glede na njihovo poglobljeno znanje lahko pomagajo. Taki pacienti namreč zaradi pogostih recidivov (ponovitev tumorja) potrebujejo dodatne operacije, ki so zelo drage, zatakne pa se pri zdravstvenih zavarovalnicah.

“Izvajamo artroskopijo vseh sklepov – od najosnovnejših posegov do rekonstrukcije tetiv in ligamentov ter fiksacije fragmentov, za umetne sklepe uporabljamo izdelke najvidnejših svetovnih proizvajalcev, med materiali pa najdražje. Pogosto opravljamo tudi posege zaradi haluksa valgusa (valgusna deformacija palca na nogi, ko se palec pomakne proti malim prstom, op. p.) ter rekonstrukcije prelomov in posledic prelomov. Skratka, skrbimo za vse, kar je povezano z gibalnim sistemom,” našteje Čičak. 

 Ponujamo tudi opisno sliko operacije, česar ne boste nikjer našli v tem delu Evrope: slikovno dokumentiramo, kakšno je bilo stanje pred operacijo, kaj smo opravili med njo in kakšno je stanje po operaciji. Pri artroskopiji pacient dobi od štiri do osem slik, ki pričajo o tem, v kakšnem stanju je prišel k nam, in kaj smo storili. Ko gredo naši slovenski pacienti na kontrolo v Slovenijo, tamkajšnji zdravniki sploh ne potrebujejo besedila, saj vidijo na slikah, kaj smo opravili.
 

Vrhunska storitev po dostopni ceni

 “Smo vrhunski strokovnjaki, cenovno dostopni in, kar je zelo pomembno, ponujamo tudi opisno sliko operacije, česar ne boste nikjer našli v tem delu Evrope: slikovno dokumentiramo, kakšno je bilo stanje pred operacijo, kaj smo opravili med njo in kakšno je stanje po operaciji. Pri artroskopiji pacient dobi od štiri do osem slik, ki pričajo o tem, v kakšnem stanju je prišel k nam, in kaj smo storili. Ko gredo naši slovenski pacienti na kontrolo v Slovenijo, tamkajšnji zdravniki sploh ne potrebujejo besedila, saj vidijo na slikah, kaj smo opravili.” Kot pove sogovornik, k njim pogosto prihajajo slovenski pacienti, naveličani dolgih čakalnih dob, ki vedo, da bodo dobili vrhunsko storitev z vrhunskimi materiali po povsem sprejemljivi ceni, to je v okviru cen, ki jih krije ZZZS, “zato raje pridejo k nam, kot da bi šli denimo v Avstrijo, Nemčijo ali Švico”. Zaradi bližine bolnišnice so tudi stroški prevoza nizki, kar olajša možnost kontrolnih pregledov in rehabilitacijo. “Če se v roku enega meseca odkrije medicinska napaka, kar se še ni zgodilo, pa jo odpravimo na lastne stroške,” še zagotovi prof. dr. Čičak.

 

Naveličani dolgih čakalnih dob pridejo pacienti k nam

Prof. Čičak: »K nam pogosto prihajajo slovenski pacienti, naveličani dolgih čakalnih dob, ki vedo, da bodo dobili vrhunsko storitev z vrhunskimi materiali po povsem sprejemljivi ceni, to je v okviru cen, ki jih krije ZZZS. Zato raje pridejo k nam, kot da bi šli denimo v Avstrijo, Nemčijo ali Švico«

Postoperativna rehabilitacija na isti lokaciji

Prednost Bolnišnice Akromion je tudi možnost postoperativne fizikalne terapije in rehabilitacije na isti lokaciji, kjer torej ponujajo celotno storitev – pregled, operacijo in rehabilitacijo. Ta je pod stalnim nadzorom strokovnega rehabilitacijskega tima, ki ga sestavljajo ortoped, fiziater in fizioterapevt, ter se prilagaja sposobnostim in potrebam posameznika. Med fizikalnimi postopki izvajajo terapijski ultrazvok, magnetoterapijo, elektroanalgetske postopke, elektrostimulacijo, terapijo z laserjem, kontinuirano pasivno razgibavanje, terapijo z udarnim valom, K-taping/kinesio taping, krioterapijo in hipobarično terapijo.

Novost – hrbtenična kirurgija

Z letošnjim januarjem Bolnišnica Akromion v ponudbo vključuje tudi spinalno kirurgijo, za katero bo skrbel zunanji sodelavec, vrhunski slovenski kirurg ortoped prof. dr. Rok Vengust. V bolnišnici sicer dela deset zravnikov, med njimi so štirje specialisti ortopedi njeni solastniki. “Vsi zaposleni, ki nas je 53, smo izključno zaposleni tu, kar je naša posebnost in omogoča drugačen pristop,” pove prof. Čičak. V bolnišnici opravijo okrog 1.300 operacij na leto, od tega je 350 protez kolkov, kolen in ramen.

Kako izbrati protezo?

Endoproteza kolka je lahko brezcementna ali cementna: 

• Brezcementna proteza

Mlajšim bolnikom in tistim z dobro kostno gostoto se običajno vsajuje brezcementna proteza, okoli katere se zaradi močne pritrditve in hrapavosti ustvari kostno tkivo, kar zagotavlja trajno fiksacijo. Te proteze omogočajo tudi lažjo in hitrejšo kirurško vgradnjo ter olajšajo vnovičen poseg na razmajani protezi.

• Cementna proteza

Tovrstna endoproteza kolka se izvaja pri starejših od 60 let, manj aktivnih in ljudeh s slabšo kakovostjo kosti, pri katerih obstaja nevarnost preloma med vsaditvijo proteze. Tako protezo pritrdijo s kostnim cementom, ki pa začne dolgoročno pokati, zaradi česar se proteza začne majati in je potrebna nova operacija. Tako cementna kot brezcementna proteza imata podobno življenjsko dobo, to je od 15 do 20 let.

• Življenjska doba proteze

Ta je odvisna od uporabljenega materiala. Umetne ponvice so ponavadi izdelane iz polietilena, debla iz kovinske litine, glavice pa so kovinske ali keramične. S keramiko se izognejo obrabi zaradi drgnjenja, njena pomanjkljivost pa je krhkost oziroma pokanje in škripanje kolka po operaciji, kar je sicer redko. Najbolj odporna sta kovinska glavica in deblo, njihova pomanjkljivost pa je sproščanje kovinskih ionov v kri in urin, kar lahko povzroči različne okvare.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj