Klinika Mayo v najbližjem sosedstvu

Na dosegu roke – vrhunska diagnostika, operativni poseg in rehabilitacija v Specialistični kliniki Sv. Katarina 

Z vstopom Hrvaške v Evropsko unijo (EU) so se dolge čakalne dobe za posamezne zdravstvene storitve v Sloveniji tudi za nas vsaj teoretično skrajšale, saj imamo državljani EU pravico do pregleda, preiskave ali zdravljenja v drugi državi članici EU, Evropskega gospodarskega prostora in Švicarske konfederacije oziroma do povračila stroškov teh storitev, kar pa premalokrat izkoristimo. S tega vidika je sosednja Hrvaška še posebno zanimiva, saj ponuja zdravstvene storitve na vrhunski ravni po sprejemljivih cenah, obenem pa se nam ni treba daleč peljati. Tako se lahko denimo z napotnico za ortopedsko obravnavo, magnetno resonanco ter več drugih specialističnih pregledov in posegov naročimo tudi v Specialistično bolnišnico Sv. Katarina v bližini Zagreba. 

»Ko smo ustanavljali Specialistično bolnišnico Sv. Katarina, smo imeli v mislih slovito ameriško kliniko Mayo, ker je to edina bolnišnica, za katero vem, da ima na enem mestu celovit, holističen pristop. Tako tudi mi ponujamo vrhunsko diagnostiko, vrhunski operativni pristop, saj imamo pet operacijskih sob, in rehabilitacijo, ki je tako medicinska kot kineziološka, kar je danes še posebno pomembno,« razloži prof. dr. Dragan Primorac, glavni strokovni svetovalec zasebne bolnišnice Sv. Katarina, ki so jo v Zaboku, 24 kilometrov od Zagreba, odprli pred tremi leti in pol. 

 
 Prof. dr. Dragan Primorac: “Konkuriramo tudi nemškim bolnišnicam, torej si lahko predstavljate, kakšen brand smo ustvarili! Kako nam uspeva pridobivati zaupanje ljudi, ki bi se lahko šli zdraviti kamorkoli drugam? Z izjemnostjo!
 

Glavno merilo je izjemnost

“V Sv. Katarini smo še posebno pozornost namenili izboru zdravnikov, ki so pri nas stalno zaposleni. Gre za vrhunske strokovnjake, ki so doktorirali na prestižnih šolah. In to je znamka ‒ brand Sv. Katarine so ljudje,« poudari profesor. »V bolnišnici smo se poglobili v nekaj segmentov dela: eden izmed njih je ortopedija, v okviru katere izvajamo vse posege, ki so usklajeni z vodilnimi svetovnimi protokoli. Drugi pomemben segment je vertebrologija oziroma kirurgija hrbtenice. Do revolucionarnega preloma na tem področju je prišlo pred desetimi leti, ko so tako imenovani minimalno invazivni kirurški posegi zamenjali velike operacije, obravnava pa se je zožila na 45 minut do največ ene ure. Ta napredek je omogočil hitro okrevanje in vrnitev k vsakdanjim opravilom brez dolgih rehabilitacij, ki sicer lahko trajajo po tri, štiri mesece in več. Mi smo na tem področju vodilni pionirji. Le nekaj drugih svetovnih centrov lahko tekmuje z nami, rezultati pa so neverjetni.« 

Najmočnejši magnet in vodilna strokovna ekipa 

Specialna klinika Sv. Katarina ima najmočnejši magnet za magnetno resonanco v tem delu Evrope, ki ponuja maksimalno ločljivost slike ob minimalnem časovnem snemanju, in vodilno ekipo za mišično-skeletne bolezni. Začeli pa so opravljati tudi softverske analize predhodnih stanj degenerativnih sprememb, kar je bilo doslej praktično nemogoče in na kar so zelo ponosni. Bolnišnica načrtuje tudi usmeritev v personalizirano medicino, prilagojeno genomu posameznika, ter tudi širitev v druge segmente medicine. »Ta bolnišnica ni bila nikoli namenjena samo hrvaškemu trgu ‒ resda imamo tu sedež, ampak osnovni cilj je trg s 500 milijoni ljudi, kar je Evropska unija,« o ciljih bolnišnice še pove sogovornik. 

Strokovnjaki za zdravljenje bolečine

Specialistična bolnišnica Sv. Katarina, ki se je poglobila v ortopedijo, kirurgijo, nevrologijo, fizikalno medicino in rehabilitacijo, je članica prestižne skupine izjemnih bolnišnic The Leading Hospitals of the World ter je izobraževalna baza dveh hrvaških medicinskih fakultet, poleg tega pa sodeluje z vodilnimi evropskimi in ameriškimi klinikami, kot so Unfallkrankenhaus Berlin iz Nemčije, Diagnostikum Graz iz Avstrije in Carolina’s Pain Institute iz ZDA.

Pri njih se je začel največji evropski projekt za zdravljenje bolečine in razumevanje mehanizmov njenega nastanka Pain-OMICS, s čimer se je Sv. Katarina uvrstila med najboljše evropske bolnišnice, saj je le 9 odstotkov najboljših dobilo ta projekt, ponosno doda prof. Primorac, sicer pediater, forenzik in genetik ter nekdanji hrvaški minister za znanost, izobraževanje in šport. (ss; av) 

Slovenski pacienti na zdravljenje v tujino prek ZZZS

Slovenski pacient z napotnico za specialistično ambulantno storitev lahko to prosto opravlja tudi v drugi državi članici EU, pri javnemu ali zasebnemu ponudniku storitve. Za pregled ali diagnostično preiskavo plača sam, po vrnitvi v Slovenijo pa na območni enoti Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) zahteva povrnitev stroškov. Priložiti je treba originalni račun in dokazilo o plačilu računa, dokumentacijo o opravljenem zdravljenju ter podatke o številki računa za nakazilo. Stroške dobi povrnjene do višine, ki za to zdravstveno storitev velja v Sloveniji, potne stroške pa krije sam. Del cene storitve, ki ga v Sloveniji krije dopolnilno zavarovanje, pacient uveljavlja pri svoji dopolnilni zavarovalnici.

Pri operacijah in drugih bolnišničnih storitvah, ki zahtevajo bivanje v bolnišnici, pa je v nasprotju z ambulantnimi storitvami potrebna odobritev ZZZS pred potjo v tujino. Enako velja za zdravljenja in preglede, ki zahtevajo uporabo visoko specializirane in drage medicinske infrastrukture ali medicinske opreme, pri čemer ne morete računati na odobritev, če je pri vsaj enem izvajalcu storitve v Sloveniji čakalna doba v zakonskih mejah. 

Paradni konji bolnišnice Sv. Katarina

–        preiskave z magnetno resonanco

–        vse operacije mišično-skeletnega sistema (med drugim artroskopija, ustavljanje umetnih sklepov, kirurgija stopala)

–        poudarek na vseh operacijah hrbtenice

–        individualni program fizikalne terapije in rehabilitacije

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj