Za življenje brez migrene

Migrena ni samo glavobol. Je kompleksna nevrološka motnja, ki zelo zaznamuje življenje bolnikov ter njihove odnose s svojci, prijatelji in s sodelavci. Kako ne bi bila, saj človeka popolnoma onesposobi in ga (najpogosteje) prikuje v posteljo v zatemnjenem prostoru za ves dan pa tudi več.

Manj kot polovica bolnikov z migreno se posvetuje z zdravnikom in je zadovoljna s trenutno terapijo. Foto: Bigstock

Večina ljudi z migreno navaja, da ob napadu niso sposobni niti najosnovnejših dnevnih opravil. Kljub temu se manj kot polovica bolnikov o migreni in njenem zdravljenju posvetuje z zdravnikom. O tem je tekla beseda na dogodku z naslovom »Dovolj. Čas je, da preprečimo migreno.«.

V največji globalni raziskavi med ljudmi, ki živijo z migreno (My migraine voice), je sodelovalo več kot 11.000 ljudi, ki imajo mesečno vsaj štiri dni migreno, iz 31 držav; objavljena je bila na lanskem 60. znanstvenem srečanju Ameriškega združenja za glavobol (AHS) v San Franciscu.

»Zavedati se moramo, da migrena ni samo glavobol. Je kompleksna nevrološka motnja, ki z vsemi pridruženimi simptomi zelo vpliva na življenje bolnikov ter njihove odnose s svojci, prijatelji in s sodelavci. Zato je zelo pomembno, da so bolniki, predvsem tisti, ki imajo več migrenskih dni mesečno, ustrezno vodeni pri nevrologu,« je poudaril asist. dr. Andrej Fabjan, specialist nevrolog z Nevrološke klinike UKC Ljubljana in Inštituta za fiziologijo na Medicinski fakulteti v Ljubljani.

Asist. dr. Andrej Fabjan, specialist nevrolog z Nevrološke klinike UKC Ljubljana in Inštituta za fiziologijo na Medicinski fakulteti v Ljubljani.

Povedal je, da migrena vključuje ponavljajoče se napade zmerne do hude bolečine v glavi, ki je navadno utripajoča, pogosto omejena le na eno stran glave ter je lahko povezana s slabostjo, z bruhanjem in s povečano občutljivostjo na svetlobo, zvoke in na vonjave. Ob tem se pred napadom glavobola in po njem pojavljajo motnje razpoloženja (depresija je dvakrat pogostejša kot pri zdravih ljudeh), motnja zbranosti in utrujenost.

Prof. dr. Patricia Pozo Rosich, specialistka nevrologinja, vodja klinične enote za glavobole in kraniofacialne bolečine v Univerzitetni bolnišnici Vall d’Hebron v Barceloni, je razložila, da je migrena dedna možganska motnja z 12-odstotno globalno razširjenostjo, ki prizadene vse starostne skupine, vendar pretežno ženske.

Prof. dr. Patricia Pozo Rosich, specialistka nevrologinja, vodja klinične enote za glavobole in kraniofacialne bolečine v Univerzitetni bolnišnici Vall d’Hebron v Barceloni.

Po njenih besedah se migreni, čeprav deluje kot nevidna bolezen in je drugi vodilni nevrološki vzrok za leta, preživeta z invalidnostjo, namenja premalo pozornosti in še vedno ni ustrezno diagnosticirana. Samo v Evropski uniji se ocenjuje, da ustvari stroške v višini 111 milijard evrov letno.

Novo zdravilo za migreno sta odobrili ameriška Agencija za hrano in zdravila (FDA) in Evropska agencija za zdravila EMA.

»Pa saj te samo boli glava.«

Migrena je – kljub vse večjemu poznavanju – še vedno povezana tudi s stigmo, zato je ozaveščanje o migreni izjemno pomembno. Bolniki povedo, da bližnji in sodelavci njihovo migreno pogosto razumejo kot le nekoliko močnejši glavobol in ne razumejo, zakaj kljub migreni ne morejo opraviti svojih nalog.

Če imate migreno, obiščite nevrologa

Manj kot polovica bolnikov z migreno se o tem posvetuje z zdravnikom in manj kot polovica bolnikov je zadovoljna s trenutno terapijo. Zato stroka poziva osebe, ki imajo migreno, predvsem tiste s hudimi napadi migrene več dni v mesecu, da naj obiščejo nevrologa in se posvetujejo o možnostih zdravljenja. Nove terapije namreč učinkovito zavirajo tako imenovani receptor CGRP, ki igra eno izmed ključnih vlog pri razvoju simptomov migrene.

Manj kot polovica bolnikov se o migreni in njenem zdravljenju posvetuje z zdravnikom.

Nova zdravila: monoklonska protitelesa

Na voljo so namreč nova zdravila, tudi nova terapija za preventivno zdravljenje migrene, ki se z monoklonskimi protitelesi usmeri na receptor CGRP, peptid, ki igra vlogo v nastanku glavobola pri migreni. Novo zdravljenje migrene sta odobrili ameriška Agencija za hrano in zdravila (FDA) in Evropska agencija za zdravila EMA.

»Čeprav v kliničnih preskušanjih zdravljenja niso bila opisana nobena večja tveganja z vidika varnosti, se zavedamo, da bomo njegovo varnost in učinkovitost lahko spremljali le v klinični praksi. Cilj nas, zdravnikov, je pomagati našim bolnikom, da izboljšajo kakovost življenja in zmanjšajo breme, ki ga povzroča migrena,« je še povedala prof. dr. Patricia Pozo Rosich.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj