Migrena poveča tveganje za zaplete v nosečnosti

Migrena poveča zaplete v nosečnosti. Ženske, ki jih muči migrena, imajo večje tveganje za splav, carski rez, otroka z nizko porodno težo in druge zaplete. Če jemljejo zdravila, je komplikacij manj.

Carski rez je bil pri nosečnicah z migreno za 15 do 25 odstotkov pogostejši kot pri tistih brez nje. Foto: Bigstock

Migrena je pri ženskah dvakrat pogostejša kot pri moških, stopnjo bolečine pa mnogi bolniki ocenjujejo z 9 ali 10. Migrena se najpogosteje pojavlja pri ženskah v rodni dobi. Migrenski napadi se lahko pojavljajo vsak mesec ali še pogosteje, lahko pa zgolj nekajkrat na leto.

Migrenskih napadov v nosečnosti manj, zapletov več

Čeprav se pogostnost in moč migrenskih napadov med nosečnostjo običajno zmanjšata, migrena poveča tveganje za visok krvni tlak nosečnice, splav, otroka z nizko porodno težo in porod s carskim rezom. Otroci nosečnic, ki so med nosečnostjo redno imele migrenske napade, imajo tudi povečano tveganje za vročinske krče in dihalno stisko.

Analizirali podatke za več kot 22 tisoč nosečnic

Danski raziskovalci so pregledali podatke za več kot 22 tisoč žensk iz danskega nacionalnega zdravstvenega registra, ki so bile zaradi migrene med nosečnostjo v bolnišnici ali so vsak dvakrat ambulantno prejele zdravila zoper migreno.

“Carski rez je bil pri nosečnicah z migreno za 15 do 25 odstotkov pogostejši kot pri tistih brez nje.”

Njihov potek nosečnosti, zaplete in porod ter zaplete pri otrocih so primerjali z desetkrat večjo skupino žensk, ki migrene ni imela. Izkazalo se je, da je bil carski rez pri nosečnicah z migreno za 15 do 25 odstotkov pogostejši. »Ugotovili smo tudi, da so imeli otroci žensk z migrenskimi napadi v nosečnosti pogosteje dihalno stisko in vročinske krče. Tudi tveganje za splav in nizko porodno težjo je bilo večje,« je pojasnil Nils Skajaa iz katedre za klinično epidemiologijo na Univerze Aarhus, glavni avtor študije.

Zdravila za migreno zmanjšajo zaplete

Raziskovalci so pregledali tudi podatke o uporabi zdravil za migreno. Primerjali so potek in izid nosečnosti pri tistih, ki so jih jemale, in pri tistih, ki so migrenske napade sicer imele, vendar po zdravilih niso posegale. Zapletov nosečnost je bilo manj pri prvih, vendar raziskovalci opozarjajo, da je pri predpisovanju zdravil za migreno med nosečnostjo potrebna velika previdnost. Študija namreč ni bila zasnovana za ta namen.

“Migrena poveča tveganje za visok krvni tlak nosečnice, splav, otroka z nizko porodno težo in porod s carskim rezom.”

»Študija ni bila namenjena preučevanju vpliva jemanja ali ne-jemanja zdravil. Ugotovili pa smo, da bilo tveganje zapletov v nosečnosti na splošno nižje pri tistih ženska z migreno, ki so zdravila jemale. Zdravila za migreno niso vzrok vzrok zapletov v nosečnosti, ampak je to migrena sama,« je za konec povedal Nils Skaaja.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj