Ali vam uhaja voda? Deset prijemov, kako si pomagati!

Avtor: M. K., Medscape

Urinska inkontinenca je vse pogostejša nadloga, saj nas je vse več in tudi dlje živimo. Da bodo zrela leta tudi lepa in prijetna, pa vam ponujamo prijeme, kako si pomagati, ko vode/urina ne moremo zadrževati. 

Nasvete in priporočila smo povzeli s strokovnega portala Medscape in nekaterih drugih spletnih virov avtorjev zdravnikov specialistov.

Matične celice in terapija z injekcijo

Vroča novica je gotovo terapija z injekcijo, s katero se v sečni mehur vbrizga posebna avtologna snov, ki za zdravljenje uporabi lastne matične celice. Snov deluje na mišično steno sečnice in zapiralne mišice mehurja ter zavira pretok urina.

Nedavne raziskave tovrstne terapije kažejo na pozitivne vplive in obetajo dobro prihodnost za vse, ki imajo težave predvsem s stresno urinsko inkontinenco. Metodo strokovnjaki uvrščajo med manj invazivne. V preteklosti se ni uporabljala pogosto, saj za njeno uporabo ni bilo na voljo dovolj primernih, predvsem neškodljivih snovi. Z novejšimi raziskavami in razvojem novih tehnologij pa so raziskovalci prišli tudi do primernejših sestavin, to je iz matičnih celic, ki so namenjene tovrstnemu zdravljenju in ki obetajo tudi boljše izide.

Slabost terapije je, da izsledki raziskav kažejo manjšo učinkovitost pri zdravljenju v primerjavi z operativnim posegom. Težave in simptomi se radi ponovijo, zato je treba zdravljenje večkrat ponavljati. Pozitivni učinki so bili zaznani predvsem ob dolgoročnem izvajanju. Zdravljenje pa najbolj pomaga skupini bolnikov, ki ne želijo na operativni poseg ali zaradi posebnega razloga niso primerni zanj.

Na voljo so tudi drugi načini zdravljenja urinske inkontinence. Najpomembnejša je seveda preventiva, ki se začne z zdravim življenjskim slogom. 

Vaje za krepitev medeničnega dna – Keglove vaje

Redno izvajanje Keglovih vaj lahko pomaga lajšati težave z uhajanjem urina, vendar je dobro, da se o pravilnem izvajanju vedno posvetujemo z zdravnikom oz. s strokovnjakom, saj bodo le tako najučinkovitejše. Najlažje jih je izvajati kar med ležanjem. 

Keglove vaje – opozorilo!

Pomembno je, da hkrati ne stiskamo trebušnih mišic ali mišic na zadnjici.

Kako izvajamo Keglove vaje? 

Najprej se udobno uležemo na mehko podlago in se osredinimo na predel telesa okrog medenice in spolovil. Nato s pozornostjo usmerjeni v predel medenice poskusimo stisniti medenične mišice, kot da bi želeli zaustaviti pretok urina. Pomembno je, da hkrati ne stiskamo trebušnih mišic ali mišic na zadnjici. Nato se sprostimo za nekaj sekund in ponovno stiskamo mišice. Vsak stisk zadržimo tri sekunde in nato popustimo, potem pa ponovno tri sekunde zadržimo. Ponovimo tri sklope vaj po deset ponovitev. Ko mišice postanejo močnejše, lahko vaje izvajamo tudi v sedečem položaju ali celo stoje. Delamo jih lahko za mizo, v avtomobilu, v čakalni vrsti itn.

Nadzor nad odvajanjem urina

Uhajanje urina lahko poskusimo lajšati tudi z nadzorom nad »odhajanjem na stran«, in sicer tako, da si določimo časovne intervale odvajanja. Odhod na stranišče si organiziramo na od tri do štiri ure in čas postopoma podaljšujemo. Urin skušamo zadržati do ure, ki smo si jo določili za odvajanje.

Zdrav življenjski slog

Tudi pri zdravljenju uhajanja urina sta zelo pomembna zdrava prehrana in življenjski slog, predvsem pa čim manj stresa. Tudi povečana telesna teža močno vpliva na odvajanje urina, saj še dodatno poveča pritisk na mehur in bližnje mišice. Spremembe v prehrani so zato nujne. Prvi korak je izločitev živil in pijače, ki naj bi dodatno prispevali k uhajanju urina. To so alkoholne pijače, vse gazirane pijače ter kava in čaj (brez kofeina ali s kofeinom). Dobro pa je tudi, da tik pred spanjem pijemo manj tekočine in si za večerjo (ob ustrezni uri) privoščimo obrok z veliko vlakninami, ki preprečujejo zaprtje. Ali morda kadite? Študije kažejo, da kajenje vpliva na urinsko inkontinenco. Kadilci imajo zato pogosteje težave z uhajanjem urina kot nekadilci.

Zdravila

Za nadzor nad uhajanjem urina lahko oseba dobi tudi zdravila. Običajno delujejo tako, da pomagajo sprostiti mišice mehurja in preprečujejo krčenje. Vsekakor pa se je treba o tem posvetovati z zdravnikom.

Drugi zdravstveni pripomočki in zdravljenja

 – Vaginalna globula je zdravilo, ki se najpogosteje uporablja za zdravljenje stresne inkontinence pri ženskah. Zdravilo deluje na sečnico, tako da se ga vstavi v vagino. 

 – Stimulacija živca se izvaja takrat, ko je stanje resnejše in drugi ukrepi ne pomagajo. V tem primeru se zdravnik lahko odloči za električno stimulacijo živcev. 

– Biofeedback ali princip biološke povratne zanke je posebna metoda za krepitev mišic medeničnega dna, ki temelji na krčenju in spuščanju mišic. Običajno se uporablja skupaj z vajami za krepitev medeničnega dna. 

– Operativno zdravljenje pride v poštev običajno povsem na koncu, ko vse druge oblike zdravljenja ne pomagajo.Operacija je najučinkovitejša za osebe s stresno urinsko inkontinenco. Vsekakor pa je pred posegom pogovor z zdravnikom nujen. 

– Kateterizacijo lahko zdravnik predlaga, če oseba mehurja zaradi slabega mišičnega tonusa ne izprazni povsem. Uporabi se lahko tudi kot začasni ukrep po operaciji. Kateter je sicer tanka cev, po kateri se izloča urin. Zdravnik jo vstavi v mehur.


Foto (zgoraj): Profimedia
Foto (spodaj): Bigstock

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj