Opozorilo: med starejšimi več primerov gripe in okužb dihal

Avtor: T.L.

Med starejšo populacijo, ki že imajo primarno težko kronično bolezen in so tudi lažje dojemljivi za različne virusne okužbe, se v zadnjih dneh povečuje število obolelih z gripo in bolnikov z okužbami dihal, opozarjajo iz ljubljanskega UKC.

Ker se je povečal priliv pacientov na Internistično prvo pomoč Interne klinike UKC Ljubljana, ki potrebujejo hospitalizacijo, bodo krizno situacijo pomanjkanja postelj v naslednjih dneh ublažili z namestitvijo dodatnih postelj na KO za kardiologijo in na KO za pljučne bolezni Interne klinike . 
Odpira se tudi Oddelek za epidemije v Bolnišnici dr. Petra Držaja. V petih letih, od leta 2011 dalje – torej odkar deluje poseben oddelek v času epidemij gripe, – so na tem oddelku zdravili 834 pacientov. Bolnikov je vse več, kar kaže tudi podatek, da je bil ob prvi vzpostavitvi oddelka ta odprt tri tedne, zadnja leta pa ostaja odprt kar tri mesece. Kot pojasnjujejo iz UKC, je to odraz povečanega števila starejših pacientov, ki imajo pridružene kronične bolezni in sta s tem povezana tudi daljši čas zdravljenja in ležalna doba na tem oddelku.
Še je čas za cepljenje 
V UKC Ljubljana svetujejo vsem, ki se še niso cepili, naj se cepijo proti gripi, saj je še čas. Cepljenje proti gripi še posebej svetujejo otrokom od 6. meseca do dveh let starosti, nosečnicam, starejšim od 65 let in ljudem s kroničnimi boleznimi. Priporočljivo pa je cepljenje tudi za sicer zdrave ljudi, saj tako pred okužbo ne le, da zavarujejo sebe, svoje družine in sodelavce, pač pa tudi tiste, ki so zaradi osnovnih bolezni še posebej ranljivi ter dojenčke do 6. meseca starosti, ki jih še ne moremo cepiti.
Proti gripi se najučinkoviteje zaščitimo s cepljenjem. Raziskave kažejo, da lahko s cepljenjem zdrave odrasle populacije znižamo pogostost okužb zgornjih dihal za okoli četrtino, število obiskov pri osebnih zdravnikih zaradi teh bolezni pa se lahko celo prepolovi.

Kako poleg cepljenja poskrbeti zase
V sezoni gripe in drugih respiratornih prehladnih bolezni pa je dobro, da si redno in temeljito umivamo roke z milom, da redno čistimo površine in predmete z vodo in detergentom ter redno prezračevanje prostorov. Pri negi in zdravljenju bolnikovje potrebno razkuževanje rok in drugih površin, priporočljiva je tudi uporaba obraznih mask. 
Obiskovalce, ki obiskujejo svoje sorodnike in prijatelje v UKC Ljubljana pa naj hodijo na obiske za kratek čas in zdravi. 
Foto: Profimedia

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj