Je prava zame? Ko poči kondom …

Avtor: Sanja Vilfan Švajger

Najbolj uveljavljena metoda urgentne kontracepcije je posebna kontracepcijska tabletka, ki jo je treba vzeti čim prej, najpozneje pa 3 dni po nezaščitenem spolnem odnosu ali kadar siceršnja kontracepcija zataji. Poznamo jo tudi pod imenom »tabletka po« ali »jutranja tabletka«, vsebuje pa visoke vsebnosti aktivnih hormonskih sestavin.

Uporablja se, kot pove že samo ime, le v nujnih primerih, gotovo pa je manj agresivna metoda kot tabletka za splav oziroma splav v bolnišnici. O najpogostejših vprašanjih, povezanih z nujno hormonsko kontracepcijo, smo se pogovarjali z ginekologinjo Urško Bizjak Ogrinc iz ginekološke ordinacije Ambulanta Juna.

Katere vrste ‘tabletk po’ odnosu poznamo?

Terapija prvega izbora je tabletka, ki vsebuje 1,5 mg levonorgestrela (LNG) in jo je treba zaužiti najpozneje 72 ur po nezaščitenem spolnem odnosu. Na voljo so tudi tabletke, ki vsebujejo 30 mg ulipristalacetata (UPA), ki jo lahko zaužijemo do 120 ur po nezaščitenem spolnem odnosu.

Kot nujno hormonsko zaščito pa lahko uporabimo tudi tabletke kombinirane estrogensko-progesteronske hormonske kontracepcije po Yuzpejevi metodi (2–4 tabletke (odvisno od koncentracije hormonov v tabletki) v 72 urah po nezaščitenem spolnem odnosu, a odmerek je treba po 12 urah ponoviti). V tem primeru je potrebno posvetovanje z ginekologom.

Pri vseh oblikah velja, da prej kot jih zaužijemo, boljša je učinkovitost.

Ali je kakšna omejitev pri jemanju hormonske nujne kontracepcije?

Kontraindikacij pri jemanju hormonske nujne kontracepcije ni, a potrebna je previdnost pri ženskah z jetrno disfunkcijo, galaktozni in laktozni intoleranci ali glukozno-galaktozni malabsorbciji ter pri preobčutljivosti na zdravilo. Manjša je učinkovitost pri hkratnem jemanju zdravil, ki inducirajo jetrne encime, in tabletke nujne kontracepcije z levonorgestrelom (LNG) zmanjšajo učinke antikoagulantnega zdravljenja.

Pri tabletki z ulipristalacetatom (UPA) pa je potrebna previdnost pri bolnicah z astmo, saj zmanjšajo učinkovitost nadaljnje zaščite s kombinirano hormonsko kontracepcijo (potrebna je še pregradna metoda, npr. kondom) in prav tako se zniža koncentracija ulipristalacetata pri nekaterih drugih zdravilih. Ob jemanju nujne hormonske kontracepcije sta potrebna posvet s farmacevtom in natančna navedba vseh zdravil, ki jih ženska trenutno uporablja.

Posebna previdnost je potrebna tudi pri dojenju, saj se obe zdravili izločata v mleko. Po zaužitju LNG ne smemo dojiti vsaj 6 ur, pri UPA pa ne vsaj 36 ur po zaužitju.

Kolikokrat lahko vzameš nujno hormonsko kontracepcijo v enem ciklusu?

Načelno tabletko nujne kontracepcije lahko vzameš večkrat v menstruacijskem ciklusu, a zaščita 12 ur po zadnji tabletki ni več zanesljiva. Vendar je to le teoretično priporočilo. V praksi takšne zaščite ne priporočamo. Hormonska nujna kontracepcija je le izhod v sili in nikakor ne oblika redne zaščite pred nosečnostjo.

Kaj narediti, če si na primer pozabila zaužiti več kot dve ali več kot tri tabletke redne kombinirane hormonske kontracepcije? Ali se potem vzame hkrati tabletko nujne kontracepcije in tabletko redne kontracepcije?

V grobem velja, da je, če smo pozabili vzeti dve ali več tabletk kombinirane hormonske kontracepcije, že potrebna čimprejšnja dodatna zaščita z nujno kontracepcijo. Naslednjo tabletko redne kontracepcije pa se zaužije naslednji dan ob običajnem času.

PUSTITE KOMENTAR

Prosimo vpišite svoj komentar!
Prosimo vpišite svoje ime tukaj